U DOBROM JE STANJU

Povodom 40. obljetnice kraljevskog pira, na aukciji komad vjenčane torte Charlesa i Diane

Veliku krišku glazure i podloge od marcipana davne 1981. dobila je Moyra Smith, članica kućanstva kraljice majke u Clarence Houseu
Diana i princ Charles
 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Komad vjenčane torte princa i princeze od Walesa naći će se na aukciji, 40 godina od njihova sudbonosnog "da".

Obljetnica kraljevskog vjenčanja iz bajke, kad je nasljednik britanske krune oženio sramežljivu 20-godišnju lady Dianu Spencer, 29. srpnja 1981. u londonskoj Katedrali svetog Pavla, pada upravo u četvrtak.

No njihova bračna sreća neće dugo potrajati - razdvojili su se 11 godina kasnije, 1992., te službeno razveli 1996. godine.

Velika kriška glazure i podloge od marcipana s jedne od 23 službene svadbene torte sadrži šećerni preljev kraljevskog grba u zlatnoj, crvenoj, plavoj i srebrnoj boji.

image

Dominic Winter/mega/The Mega Agency/Profimedia

Dobila ga je Moyra Smith, članica kućanstva kraljice majke u Clarence Houseu, koja je sačuvala preljev prozirnom folijom. Držala ga je u starom cvjetnom kalupu za torte i zalijepila na poklopac rukom izrađenu etiketu s natpisom: "Pažljivo postupati - vjenčana torta princa Charlesa i princeze Diane", koju je potpisala i datirala.

Obitelj Smith prodala je komad torte 2008. kolekcionaru, no on se još jednom sad pojavljuje na aukciji, koja se poklapa s 40. godišnjicom kraljevskog vjenčanja.

Chris Albury, aukcionar i viši procjenitelj za aukcijsku kuću Dominic Winter Auctioneers iz Cirencestera u Gloucestershireu, rekao je s tim u vezi: "Čini se da je u potpuno istom dobrom stanju kao i kad je prvotno prodan, ali savjetujemo da ga ne jedete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 11:47