OTKRIVENI DETALJI

Povrijeđeni Harry intervju s Oprah dogovorio je samo 24 sata nakon propalih pregovora, evo zašto

Mislilo se da je njegov bijes izazvao Charles govoreći mu već tada da Archie nikako ne može biti princ, no to nije bio najveći problem
Princ Harry i Meghan Markle kod Oprah Winfrey
 Cbs/Ferrari/Profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo ovog je vikenda uzdrmalo otkrivanje planova princa Charlesa, budućeg prijestolonasljednika, koji će u svojoj vladavini, nakon smrti kraljice Elizabete II., imati kao glavni cilj - smanjivanje monarhije, odnosno štednju.

Prema Charlesovu planu kojeg već sada kuje - sin princa Harryja Archie nikada neće postati princ, javlja Daily Mail.

Princ Charles, koji će vrlo vjerojatno biti sljedeći britanski kralj, odlučan je u namjeri da udovolji kritikama naroda i političke vlasti za koje se vjeruje da ne žele golemu i rastrošnu monarhiju, stoga planira ograničiti broj visokih kraljevskih dužnosnika

Charles je rekao svom odbjeglom sinu, princu Harryju da će promijeniti ključne dokumente kako bi spriječio Archieja u nasljeđivanju titule, koja bi nekoć bila njegovo pravo koje stječe samim rođenjem.

image
Princ Harry i Meghan Markle kod Oprah Winfrey, televizijski intervju
Paul Ellis

Mališan je trenutno sedmi u redu za tron.

- Harryju i Meghan su rekli da Archie nikada neće biti princ, čak ni kada Charles postane kralj - rekao je dobro upućeni izvor Daily Mailu.

Vijesti nisu dobro sjele Harryju i Meghan, iako su Sussexi napustili kraljevske dužnosti i žive u SAD-u. Kraljevska titula, jednaka prava i sigurnost isticali su i u intervjuu s Oprah Winfrey kao kraljevske benefite koje žele da njihova djeca uživaju. No, princ Charles je ovom odlukom dodatno pogoršao ionako grozne odnose između Harryja i Buckinghamske palače.

Kako drame na britanskom dvoru nikada ne nedostaje, ova je nova trzavica potaknula nove analize njihovog odnosa i kopanje po prošlim svađama.

U tom je svjetlu The Sun ekskluzivno doznao kako je Harry pristao je na intervju s Oprah Winfrey u roku od 24 sata nakon što je izgubio sve svoje vojne titule u konačnom dogovoru oko Megxita u veljači. Tada je izgubio hladnokrvnost.

image
Princ Harry i Meghan Markle kod Oprah Winfrey
Cbs/Ferrari/Profimedia

Dugo se mislilo da je njegov bijes izazvao budući kralj Charles govoreći mu već tada da Archie nikako ne može biti princ, no Harryja je otimanje njegovih titula i počasti najviše zaboljelo. U bombastičnom intervjuu s Oprah odmah je vidio priliku da uzvrati udarac obitelji.

- Došlo je do rasula neposredno prije Oprah, ali to nije bilo povezano s Archiejevim naslovom. To se znalo i raspravljalo već duže vrijeme. Harry i Meghan bili su vrlo neskladni prije Oprah jer je tada baš bila potpisana konačna odluka Megxita, što je uključivalo i odluku da Harryja ne zadržava vojne počasti. To ga je toliko razljutilo. Vrlo je emotivan i njegove vojne titule bile su mu vrlo važne s obzirom na to da je i služio u vojsci - objasnio je izvor za The Sun.

image
Meghan i Harry
Nils Jorgensen/shutterstock

Harry je, podsjetimo, umirovljeni bojnik vojske koji je odslužio dvije turneje Afganistanom, a odstupio je od kraljevskih dužnosti u ožujku 2020. prije nego što su on i Meghan preselili svoju obitelj u SAD.

Kada su odstupili iz kraljevske obitelji, u petak 12. veljače ove godine kraljica mu je oduzela tri ključne titule.

Bile su to general-kapetan kraljevskih marinaca, koju mu je uručio njegov pokojni djed princ Philip, počasni zračni zapovjednik RAF-a Honington u Suffolku te glavni komodor malih brodova i ronjenja Kraljevskog pomorskog zapovjedništva.

Istog vikenda, ljutiti Harry i Meghan, koji žive u Montecitu u Kaliforniji, potpisali su za intervju s Oprah. Već sljedećeg tjedna intervju je snimljen, i to samo nekoliko sati nakon što je Philip otišao u bolnicu zbog zdravstvenih komplikacija, zbog kojih će kasnije i preminuti.

image
Princ Philip, Princ William i Princ Harry 2006. u svojim vojnim odorama na vojnoj paradi
Tim Rooke/shutterstock

Upućeni dvorjani kažu da je kraljica oduzela Harryju vojne titule zbog straha da će ih Harry koristiti za promociju njegovih dokumentarnih filmova o Netflixu i američkih emisija.

Izvori su otkrili da je uvijek postojala sumnja da bi se njegovi naslovi i pokroviteljstva mogli koristiti za promociju njegovih brojnih projekata. Zato je kraljica je odbila Harryjeve molbe za "pola pola" titula i počasti. Maknula mu je sve.

Ostao je zapanjen kad je saznao da više ne smije nositi vojne uniforme na kraljevske dužnosti, poput pogreba princa Philipa. Umjesto toga, za pogreb u travnju, kraljica je sve članove obitelji natjerala da nose odijela kako bi Harryja poštedjela sramote.

Harry je u ožujku iznio niz optužbi u svom razgovoru s Oprah - uključujući tvrdnje da je član kraljevske obitelji davao rasističke komentare o njegovom nerođenom sinu.

No, postojala je nada da će se napetosti ublažiti kad je odletio u Windsor na sprovod, gdje je razgovarao s kraljicom, Williamom i Charlesom.

image
Princ Charles i vojvotkinja Camilla
Daniel Leal-olivas

Ali otkako se vratio u svoju američku vilu od 11 milijuna funti, kritizirao je Dvor zbog svog odgoja, rekavši u podcastu da su on i Meghan preselili svoju obitelj kako bi "prekinuli krug boli".

Potom je u svom dokumentarnom filmu o mentalnom zdravlju, "The Me You Can't See", optužio kraljevsku obitelj za zanemarivanje, doveo je u pitanje Charlesove očinske vještine i rekao da je London za njega "triger".

Harry će se uskoro morati nakratko ponovno suočiti sa životom u glavnom gradu jer će on i zaraćeni brat William 1. srpnja otkriti kip njihove majke, princeze Diane u palači Kensington.

image
Princeza Diana s pricom Harryjem
Northcliffe Collection/anl/shutt

Zog tog se kraljevskog eventa Harry mora vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo najmanje pet dana prije otkrivanja i proći Covid test.

Smatra se da danas ili sutra leti iz Sjedinjenih Država, a očekuje se da će se izolirati u vikendici Frogmore u Windsoru - koju je posudio rođakinji Eugenie i njezinu suprugu Jacku Brooksbanku.

Očekuje se da će Harry i William stajati zajedno kod spomen obilježja tjedan dana.

Dvorjani su pak spremni za napetu atmosferu, unatoč tome što su braća pozvala na primirje iz poštovanja prema svojoj majci.

image
Braća Harry i William
Gareth Fuller

Razumije se da princ Charles neće prisustvovati otkrivanju kipa svoje pokojne supruge i umjesto toga putuje u Škotsku. Trenutno ne se ne planira ponovno suočiti s Harryjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:00