‘BIJELI LOTOS‘

Poziv na bojkot HBO-ove serije zbog slavnog Srbina: ‘Zašto radite s osobom koja podržava genocid?‘

Srpsko ministarstvo vanjskih poslova stalo je u obranu glumca jer ‘neutemeljenima‘ smatra optužbe da se priklonio genocidu

Miloš Biković

 Marko Todorov/Cropix

Poznata HBO-ova serija "Bijeli lotos" suočava se s mogućim bojkotom jer je u trećoj sezoni angažirala glumca Miloša Bikovića, ruskog simpatizera, piše News Week.

Srbin Biković (36), koji je potpisao da će glumiti wellness gurua u seriji koju je kreirao Mike White, zasmetao je ukrajinskim dužnosnicima koji su podijelili video na društvenim mrežama i optužili glumca da podupire ruskog predsjednika Vladimira Putina te rat u Ukrajini.

Video u kojem je Biković označen kao "pobornik genocida" i "inozemni glasnogovornik Kremlja" pokazuje glumca koji naizgled podržava rusku okupaciju Krima, akciju koja je prethodila ruskoj invaziji na Ukrajinu 2022. godine.

Glumac je dobio rusko državljanstvo dekretom koji je Putin potpisao 2021., a više je puta bio na Krimu, uključujući poslovna putovanja. Od 2019. zabranjen mu je ulazak u Ukrajinu.

"Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka sveobuhvatne invazije, sada bi trebao glumiti u trećoj sezoni HBO-ove serije ‘Bijeli lotos‘", piše uz video. "@HBO, je li u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?" napisali su uz video ukrajinski dužnosnici.

Nakon te poruke mnogi korisnici X-a, bivšeg Twittera, pozvali su na bojkot serije.

"Oh, ne, vrijeme je da se bojkotira ‘Bijeli lotos‘", pisali su neki, dok su ostali branili Bikovića.

"Nikada nije rekao ništa o tome da podržava ruski napad na Ukrajinu. On je samo glumac koji radi u Rusiji, koji je bio zaposlen da glumi Rusa. U međuvremenu postoje cionistički akteri koji otvoreno podupiru izraelsku vladu bez ikakvih posljedica", jedan je od komentara.

"Svijet se ne okreće oko Ukrajine", dodao je drugi korisnik.

"Ne može zarađivati?" pitao je jedan korisnik X-a o Bikoviću, a drugi je preskočio temu i zaključio:

"Oh, on je tako zgodan".

image

Miloš Biković

Ronald Gorsic/Cropix/

Unatoč raspravama, srpsko ministarstvo vanjskih poslova stalo je u obranu glumca uz ocjenu da su "neutemeljene" optužbe da se priklonio genocidu.

"Naglašavamo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene jer Miloš Biković je, povrh svega, jedan od najpopularnijih i najtalentiranijih srpskih glumaca svoje generacije koji je, usprkos mladosti, uspio već ostaviti trag u srpskoj i međunarodnoj kinematografiji", navedeno je u priopćenju srpske novinske agencije Tanjug.

Nedugo nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Biković je na Instagramu podijelio želju da nema ratova.

"Svaki sukob ima svoje okolnosti", napisao je na ruskom.

"Najgore je to što nas rat i krvoproliće s obje strane podsjećaju na to koliko je čovječanstvo daleko od svjetskog jedinstva i ljubavi. Sačuvaj, Bože, živote svih onih koji su sada u opasnosti", napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:57