STRAŠNO NASLJEĐE

Poznata novinarka otkrila: ‘Alzheimer pokosio moje roditelje, baku i djeda, ujaka... sada su ga dijagnosticirali i meni‘

Fiona Phillips bivša je voditeljica ITV-ove jutarnje emisije, a Gordon Brown ju je zvao da uđe i u vladu

Fiona Phillips

 Mark Kerrison/Alamy/Alamy/Profimedia/Mark Kerrison/alamy/alamy/profimedia

Ugledna britanska novinarka i televizijska voditeljica Fiona Phillips otkrila je kako joj je u 62. godini života dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Bolest joj je potvrđena prije godinu dana nakon što je mjesecima patila od moždane magle i tjeskobe, ispričala je za Daily Mirror. U potresnoj ispovijesti Phillips, bivša voditeljica ITV-jeve jutarnje GMTV, rekla je da je demencija "desetkovala" njezinu obitelj jer su i njezina majka, otac i stric također bolovali od te bolesti. Majka dvoje djece, kolumnistica Mirrora sada pokušava nastaviti živjeti normalno, a svoju priču odlučila je podijeliti kako bi pomogla drugima.

"Unatoč strahu da će mi jednog dana biti dijagnosticirana Alzheimerova bolest, ipak mi je bio šok kada mi je liječnik rekao da rezultati testova pokazuju rane stadije bolesti. To je nešto što sam mislila da ću dobiti s 80, a meni je bila tek 61 godina", kaže voditeljica. Zbog toga je osjećala prvenstveno ljutnju jer je baš ta bolest već toliko utjecala na njezin obiteljski život.

"Moja jadna mama je bila obogaljena s tim, zatim moj tata, moji baka i djed, moj ujak. Ta bolest nam se stalno i stalno vraća", rekla je. Phillips je bila podvrgnuta ispitivanjima u bolnici University College u Londonu za lijek pod nazivom Miridesap, koji bi potencijalno mogao usporiti učinke bolesti. Njezin suprug Martin Frizell, urednik programa This Morning na ITV-u, pomagao joj je uzimati lijekove.

image

Fiona Phillips i princ William

Avalon/Avalon/Profimedia/Avalon/avalon/profimedia

"Lijekovi su potpuno novi i oni puno očekuju od njih, a i ja", kaže optimistično voditeljica. Bolesti ne želi pridavati više pozornosti od onog što je nužno, živjeti u njoj. Nastoji upravljati svojim životom.

"Samo radim ono što inače radim. Ne želim ne raditi, sjediti i igrati se prstima ili gledati TV. Jednostavno volim raditi", govori. Phillips je bila voditeljica GMTV-a od 1997. i radila je to više od desetljeća od 1997. Sudjelovala je i u BBC-jevoj emisiji Strictly Come Dancing 2005. U prošlosti je javno govorila o borbi svojih roditelja s Alzheimerom.

Kolege su je kada je otkrila s čime se suočila, piše BBC, silno podržali. Voditeljica Lorraine Kelly rekla je da svoju ljubav šalje dobroj, ljubaznoj duši, koja se, kao što se i očekivalo, nosi sa svojom potresnom dijagnozom s hrabrošću i optimizmom. Voditeljica ‘Good Morning Britain‘ Susanna Reid uputila je najbolje želje svih prisutnih u emisiji "iznimno popularnoj voditeljici i novinarki".

"Svi je znamo i volimo", rekla je u emisiji. Njezin suvoditelj i bivši ministar obrazovanja Ed Balls otkrio je kako je 2007. godine tadašnji novi premijer Gordon Brown bio toliko impresioniran Phillipsinim radom da ju je pokušao nagovoriti da odustane od televizije i uđe u vladu.

"Mislio je da će ona biti briljantna ministrica javnog zdravstva. Netko tko bi mogao komunicirati s ljudima o stvarima koje bi doista promijenile njihove živote, kao što je to činila na televiziji. Mislim da je odlučila da joj je novinarstvo prioritet, ali bila bi briljantna u politici", istaknuo je Bals. Kate Lee, izvršna direktorica Društva za Alzheimerovu bolest pohvalila je Phillipsinu odluku da podijeli s javnosti svoju dijagnozu, što je podiglo prijeko potrebnu svijest o demenciji.

"Potrebno je toliko hrabrosti da se javno izađe s dijagnozom, a Fiona zna bolje od većine koliko dobrog to može učiniti. Svijest je ključna i Fionina će hrabrost pomoći nebrojenim ljudima koji prolaze kroz vlastiti put demencije", dodala je pak Hilary Evans, izvršna direktorica Alzheimer‘s Research UK.

image

Piers Morgan i Fiona Phillips

Matrixmedia/Matrixpictures/Profimedia/Matrixmedia/matrixpictures/profimedia

Navela je također kako u Velikoj Britaniji ima oko 70.800 osoba mlađih od 65 godina s demencijom. Alzheimer je uglavnom bolest starije dobi, a oboli svaka šesta osoba starija od 80 godina. Rani početak Alzheimera je relativno rijedak. Ipak, pet posto svih slučajeva su oni mlađi od 65 godina. Jedini poznati čimbenik rizika za dobivanje Alzheimerove bolesti u mlađoj dobi je ako su naši bliski rođaci također imali ranu pojavu bolesti, a ne postoji poznati način da se to spriječi. Bolest s ranim početkom slijedi isti nezaustavljiv tijek kao i u starijoj dobi, utječući na pamćenje, vještine razmišljanja i ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:46