SKANDAL U LJUBLJANI

Poznata slovenska glumica prijavila slučaj seksualnog uznemiravanja: ‘Čekao me ispred toaleta...‘

Mia Skrbinac kaže kako je nasilje na nju imalo traumatične posljedice, ali profesora s Akademije tad se bojala prijaviti
Mia Skrbinac
 Screenshot/YouTube

Nakon nedavnog slučaja u kojemu je za seksualno uznemiravanje studentica u Sloveniji optužen sveučilišni profesor filozofije i poznati politički analitičar, novi skandal na ljubljanskom sveučilištu potaknut je svjedočenjem glumice koja je progovorila o sličnim pojavama na Kazališnoj akademiji.

Poznata dramska i filmska glumica Mia Skrbinac (27) podnijela je prijavu o seksualnom uznemiravanju tijelima Sveučilišta u Ljubljani, ali zasad ne i kaznenu prijavu policiji. Takvu prijavu još razmatra, ali joj to nije primarni cilj, nego želi upozoriti na pojavu kao takvu i kaže da nije jedina s iskustvom spolnog uznemiravanja studentica od profesora.

U posebnoj izjavi za javnu televiziju ona je navela da ju je dok je bila studentica seksualno maltretirao poznati glumac i profesor glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju. Po njezinim riječima to se odvijalo između 2014. i 2016. godine, a spomenuti profesor još radi sa studentima i studenticama.

Mentalno i fizičko nasilje događalo se za vrijeme satova glume, i to "upakirano" u studijski proces, ali i u predavaonici, na hodnicima, izjavila je.

- Čekao me ispred toaleta, u internom baru Drame i drugdje - rekla je, dodavši da je to na nju imalo traumatične posljedice i da ga se bojala prijaviti, a sad istupa sa željom da se od takvog spolnog uznemiravanja zaštite buduće generacije studentica.

Njezina tadašnja školska kolegica Sara Lucu potvrdila je za televiziju da se takve stvari zaista događaju, a izjave potpore njezinu istupu dalo je više mlađih glumaca te neki od zaposlenih na akademiji.

- Upotreba položaja moći težak je oblik manipulacije i kao takva je moralno i etički neprihvatljiva - rekla je glumica Nataša Barbara Gračner, koja je također profesorica na Akademiji, dok je glumac Saša Tabaković izjavio da očekuje sankcije: "Očekujem da će Akademija dati prioritet zaštiti žrtava, da će vrlo dobro otkriti što se stvarno događalo i da će profesori koji su bili uključeni u ovaj fenomen biti sankcionirani".

Glumci koji su se solidarizirali s Mijom Skrbinac ističu da su ih na djelovanje potakle vijesti o spolnim uznemiravanjima i napastovanju studentica kazališnih akademija u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu te želja da budu solidarni. Dekan ljubljanske Akademije tvrdi da dosad nije zaprimio nijednu prijavu o takvoj pojavi, no najavljuje potrebne mjere.

- Naša će reakcija svakako biti oštra, potpuno sam netolerantan prema takvim stvarima, studentima se tijekom studija trebaju osigurati uvjeti da se osjećaju sigurno - rekao je za medije.

Nije želio komentirati da je takvih pojava, pa i upozorenja vodstvu bilo i ranije, no tvrdi kako je pismom svima nadležnima i ranije preventivno upozoravao da je svaki oblik uznemiravanja studenata neprihvatljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:01