ODLAZAK LEGENDE

Preminula je Irena Papas, zvijezda filmskih klasika poput ‘Grka Zorbe‘ i ‘Topova s Navaronea‘

Papas je bila vjerojatno najznačajnija grčka glumica svih vremena

Irena Papas

 -/Afp

Irena Papas, vjerojatno najznačajnija grčka glumica svih vremena, koja je glumila u filmskim klasicima poput "Z", "Grk Zorba" i "Topovi s Navaronea", umrla je u srijedu. Imala je 96 godina, javlja New York Times.

Smrt je potvrdio i glasnogovornik grčkog ministarstva kulture. Nije mogao potvrditi uzrok smrti, ali još 2018. je objavljeno da je Papas pet godina živjela s Alzheimerovom bolešću.

Irena Papas rođena je kao Eirini Lelekou 3. rujna 1926. u Chiliomodiju u Grčkoj, malom selu u istočnoj Korintiji, a odrasla je u Ateni. Upisala se u dramsku školu s 12 godina, a do svoje 18. godine već je igrala i Electru i Lady Macbeth.

Osim po filmskim ulogama, pamtit će je se i po vezi s legendarnim Marlonom Brandom za kojeg je rekla da je ‘ljubav njenog života‘.

- Nikad u životu nisam voljela muškarca kao što sam voljela Marlona. On je bio najveća strast mog života, čovjek o kojem sam apsolutno najviše brinula i kojeg sam najviše cijenila, a to su dvije stvari koje je teško pomiriti - rekla je Papas svojevremeno.

Imala je i jake političke osjećaje prema svojoj zemlji te ih je javno i obznanila. Godine 1967. riskirala je svoje državljanstvo pozivajući na ‘kulturni bojkot‘ Grčke nakon što je vojna hunta preuzela kontrolu, rekavši da se ‘nacizam vratio u Grčku‘ i opisujući nove vođe zemlje kao ‘ništa više od skupine ucjenjivača‘. Nikad se više nije vratila u svoju rodnu zemlju.

Posljednji film u svojoj karijeri, ‘A Talking Picture‘, snimila je 2003. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:23