ODLAZAK IKONE

Preminula je Raquel Welch, slavna američka glumica i seks simbol generacije

Umrla je nakon kratke i teške bolesti u 82. godini života

Raquel Welch

 Supplied By Lmkmedia/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmkmedia/landmark/profimedia

Američka glumica Raquel Welch, koja je slavu stekla u 60-im i 70-im, a u Hollywoodu će najviše ostati zapamćena po ulozi spiljske nimfe u kožnom bikiniju u filmu "Milijun godina prije Krista", umrla je u srijedu u 82. godini, rekao je njezin agent.

Welch je "mirno umrla rano jutros nakon kratke bolesti", rekao je u priopćenju poslanom AFP-u, bez drugih pojedinosti.

U svojoj je karijeri snimila više od trideset filmova, među kojima "Fantastično putovanje" i "Tri mušketira".

Nakon smrti Marylin Monroe 1962., Welch je 1966. preuzela status svjetskog seks simbola i tako raskrstila s idejom da samo plavuše mogu biti utjelovljenje ženstvenosti.

No, njezina je slava počivala na nesporazumu: uvijek su od nje tražili da se skida, a ona je uvijek htjela pokazati da je nadarena.

Rođena je u Chicagu 5. rujna 1940. kao Jo-Raquel Tejada. Otac joj je bio Bolivijac, po zanimanju zrakoplovni inženjer, a majka Amerikanka. Odrastala je u Kaliforniji, gdje je učila balet.

Nakon kratkog braka s Jamesom Welchom s kojim je rodila dvoje djece dok još nije imala ni 20 godina, seli se u Dallas, gdje se prehranjuje radeći kao konobarica i model za erotske postere.

Prvi uspjeh postiže 1964. kada se seli u Kaliforniju i upoznaje s Patrickom Curtisom, poduzetnim filmskim producentom koji joj pomaže da ostvari karijeru i uvjerava ju da zadrži prezime Welch kako bi sakrila svoje latinoameričko podrijetlo koje nije bilo po ukusu Hollywoodu.

U svojim šezdesetim godinama nije više skrivala svoje hispansko porijeklo i tumačila je uloge Hispanoamerikanki u filmovima "Američka obitelj" (2002.) i "Tortilla soup" (2001.).

Radila je s velikim imenima Hollywooda kao što su James Stewart, Frank Sinatra, John Huston i Burt Reynolds, navodi njemačka agencija dpa.

Osvojila je zlatni globus za komičnu ulogu u filmu "Tri mušketira".

Godine 1995. časopis Empire uvrstio je Raquel Welch među "100 najseksi glumica u povijesti filma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 08:55