STEPHEN GREIF

Preminula legenda britanskog glumišta poznata po ulozi u ‘Kruni‘

Brojne kolege oprostile su se od Greifa koji ima bogatu glumačku karijeru iza sebe

Stephen Greif

 Awais/Pacific Coast News/Profimedia/

Britanski glumac Stephen Greif, publici najpoznatiji po ulozi u seriji "Kruna", preminuo je u 78. godini života, objavio je njegov predstavnik u ponedjeljak, prenosi NY Post.

Veteran britanske glumačke scene posljednje je tumačio ulogu predsjednika Zastupničkog doma, Sira Bernarda Weatherilla, tijekom četvrte sezone Netflixove drame o britanskoj kraljevskoj obitelji, a može se pohvaliti bogatom karijerom na pozornici i ekranu, koju je započeo kasnih šezdesetih s prestižnom britanskom tvrtkom Royal Shakespeare Company. Bio je nominiran za brojne nagrade, uključujući nagradu Olivier 1979. za svoju izvedbu Biffa u predstavi "Smrt prodavača" britanskog narodnog kazališta.

Što se tiče televizijske karijere, Greif je uglavnom poznat britanskoj publici po ulozi svemirskog zapovjednika Travisa u znanstveno-fantastičnoj seriji "Blakeovih 7" iz sedamdesetih i po ulozi vlasnika puba Harryja Fenninga u sitcomu "Građanin Smith". Također se pojavljivao u poznatim britanskim TV serijama kao što su "Coronation Street", "EastEnders" i "Doctor Who".

Brojne kolege oprostile su se od Greifa, a Barnaby Edwards, poznat po seriji "Doctor Who", posebno je istaknuo kakva je veličina uistinu bio.

- Tužno je čuti da nas je Stephen Greif napustio. Izvođač čvrst kao kamen s glasom fluidnim, ali i ozbiljnim poput rastopljene lave. Kad je trebalo glumiti negativce, bio je nenadmašan. Njegova duhovitost i inteligencija bili su super za režirati. Hvala na svemu, Stephen - napisao je na Twitteru.

Phil Davis, najpoznatiji po “Sherlocku” i “Whitechapelu”, napisao je da je Greif bio "vrlo dobar glumac te ljubazan i osjetljiv čovjek", dok je britanski glumac David Kennedy dodao da je sa Stephenom "radio samo jednom te da je bio "vrhunski profesionalac i apsolutni gospodin".

Uzrok smrti još uvijek nije utvrđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:06