U 90. GODINI

Preminuo ‘demonski glas‘ Ron Faber, glumac čiju je karijeru obilježio kultni horor ‘Egzorcist‘

Glumio Chucka, pomoćnika redatelja koji otkriva Chris MacNeil (Ellen Burstyn) da je redatelj Burke Dennings (Jack MacGowran) umro

Ron Faber

 Screenshot YouTube

Glumac Ron Faber najpoznatiji po maloj, ali nezaboravnoj ulozi u "Egzorcistu" preminuo je od raka pluća u 90. godini života 26. ožujka, piše Deadline. Glumčevu smrt obznanio je njegov dugogodišnji prijatelj, glumac David Patrick Kelly u objavi na Facebooku.

Bio je kazališni, televizijski i filmski glumac, a pored već spomenutog kultnog horora redatelja Williama Friedkina iz 1973., Faber je ostvario niz zapaženih uloga u drugim filmovima uključujući "Drvo Guernice" i "Privatni dosjei J. Edgara Hoovera" te imao angažmane u TV serijama "Zakon i red", "Kojak" i "Rub noći". U "Egzorcistu" Faber je glumio Chucka, pomoćnika redatelja koji otkriva Chris MacNeil (Ellen Burstyn) da je redatelj Burke Dennings (Jack MacGowran) umro. Kada Chris priopći groznu vijest, nitko još ne zna da je redatelja zapravo ubila demonski opsjednuta Regan (Linda Blair). Faber je također sudjelovao u davanja glasa i zvukova koji su slojevito ugrađeni u vokalnu izvedbu Mercedes McCambridge.

"Kad sam dobio kopiju scenarija i pročitao ga, zaljubio sam se u demona i mislio sam da je stvarno zanimljiv i želio sam dobiti priliku dati mu glas", rekao je Faber u intervjuu za Coming Soon iz 2016. Otišao je do producenta koji je imao prijatelja s audio studijem i napravio snimku za Williama Friedkina koji ju je uzeo i rekao mu da će je poslušati kasnije.

https://youtu.be/PjD42P7BAaA

"Kada ju je konačno poslušao, nakon što je završilo snimanje "Egzorcista", pozvao me da dođem u Los Angeles i odradim sat vremena na izvođenju jednog od glasova demona. Friedkin mi je rekao da su tri osobe davale glas demonu za film. Bio je odlučan osigurati da vrag ne zvuči kao samo jedna osoba, želio je da zvuči kao legija glasova. Dakle, dao je Mercedes McCambridge da napravi glavni dio glasa demona, uzeo mene i nekog drugog, a ja za to nikad nisam dobio zasluge. To je bio moj šok kad sam vidio film; Mercedes McCambridge je dobila jedina zaslugu na kraju filma, pa me to razbjesnilo", dodao je. Inače, bio je i dio brodvejskih produkcija uključujući "Prvi ponedjeljak u listopadu" s Henryjem Fondom i "Medeje" s Irene Papas.

Rođen je 16. veljače 1933. u Milwaukeeju, gdje je odrastao sa strašću prema jazz glazbi i Disneyevom filmu "Fantasia". Nakon što je primljen na Sveučilište Marquette i stekao diplomu iz biznisa, Faber je brzo dobio svoj prvi posao u zabavnoj industriji radeći u dječjoj radio emisiji.

Kada ga je otkrila zvijezda Broadwaya Eva Le Gallienne, pomogla mu je da dobije stipendiju za režiju u kazalištu Lucille Lortel White Barn u Westportu, što je pokrenulo njegovu kazališnu karijeru.

Glumac je glumio u nizu off-broadwayskih produkcija tijekom svoje karijere, uključujući "Happy Days", "Stonewall Jacksonova kuća", "Vremena i apetiti Toulouse Lautreca", "The Beauty Part", "Tunnel Fever", "Posljednji smijeh",...

Iza njega je ostala supruga Kathleen Moore Faber; njegova djeca Hart, Raymond, Elise Manuel i Anthony; i njegovi unuci i pastorci.

Glumčevu smrt obznanio je njegov dugogodišnji prijatelj, glumac David Patrick Kelly u objavi na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:25