U 72. GODINI

Preminuo je legendarni američki glumac, oskarovac William Hurt

Oscarom nagrađeni glumac umro je u krugu obitelji, prirodnom smrću, tjedan dana prije 72. rođendana

William Hurt

 Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

William Hurt, Oscarom nagrađen glumac poznat po ulogama u filmovima "Poljubac žene pauka" i "Dim", preminuo je u nedjelju.

"S velikom tugom obitelj Hurt oplakuje smrt Williama Hurta, voljenog oca i Oscarom nagrađenog glumca, 13. ožujka 2022., tjedan dana prije njegovog 72. rođendana. Umro je mirno, u krugu obitelji, prirodnom smrću. Obitelj zahtijeva privatnost u ovom trenutku", objavio je glumčev sin Will.

Hurt je debitirao na filmu 1980. u znanstveno-fantastičnom filmu "Promijenjena stanja" Kena Russella, za koji je nominiran za Zlatni globus. Široj javnosti možda najpoznatiju ulogu ostvario je godinu dana kasnije u neo noiru "Tjelesna strast", gdje je utjelovio odvjetnika koji podliježe iskušenjima femme fatale koju glumi Kathleen Turner.

Hurt sredinom osamdesetih proživljava najbolje godine svoje glumačke karijere. Tada je zaradio i tri uzastopne nominacije za Oscara za najbolju mušku ulogu. Riječ je o filmovima "Poljubac žene Pauka" iz 1985. (za tu ulogu homoseksualnog zatvorenika u brazilskom zatvoru Oscara je i osvojio), romantičnoj drami "Djeca manjeg Boga" (1986), te o jednom od najboljih filmova osamdesetih- "Broadcast News" iz 1987., gdje igra ulogu površnog televizijskog novinara.

Godine 1985. Hurt je bio priznat i od kazališnog establišmenta, koji ga je nominirao za nagradu Tony.

Hurt je zaradio svoju četvrtu nominaciju za Oscara 2005. i to za sporednu ulogu u kriminalističkom trileru kultnog kanadskog redatelja Davida Cronenberga" Povijest nasilja". Od ostalih filmova treba izdvojiti ulogu u Spielbergovoj "Umjetnoj inteligenciji" (2001.), a tu je i politički triler"Syriana" (2005.), te Dim (1995.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 03:55