GILBERT GOTTFRIED

Preminuo slavni komičar: ‘On je najbriljantniji ili najodbojniji, ovisno o tome koga pitate‘

Gottfried je svoju karijeru započeo kao stand up komičar u New Yorku sa samo 15 godina

Gilbert Gottfried

 Angela Weiss/AFP

Američki komičar Gilbert Gottfried umro je u dobi od 67 godina, objavila je u utorak poslijepodne na Twitteru njegova obitelj.

"Slomljena srca obavještavamo vas da je nakon duge bolesti preminuo naš voljeni Gilbert Gottfried", stoji u objavi.

Gottfried je svoju karijeru započeo kao stand up komičar u New Yorku sa samo 15 godina.

Poznat po karakterističnom glasu, Gottfried je u karijeri ostvario brojne uloge, no gledateljima je možda najpoznatiji po tomu što je 'posudio' glas papagaju Jagu iz "Aladina", zatim po ulozi u "Policajcu s Beverly Hillsa 2", "Gle tko to govori 2" te u serijama "Anger management", "Cosby show", "Zakon i red", "Hannah Montana". Sedamdesetih godina bio je član glumačke ekipe emisije 'Saturday Night Live'.

Što se tiče stand-up komedije, njegov je stil bio prljav i često je koristio visoke decibele (moglo ga se čuti kako priča čuveni vic o 'plavim aristokratima'). Također je znao progovarati o iznimno osjetljivim temama, a u središtu pozornosti našao se kad se našalio na račun 11. rujna samo nekoliko dana nakon napada. "Oduvijek sam osjećao da su komedija i tragedija cimeri", rekao je jednom prilikom.

Časopis Rolling Stone ga je 2005. godine opisao kao "najbriljantnijeg ili najodbojnijeg komičara, ovisno o tomu koga pitate".

Bio je omiljen među kolegama komičarima. Glumac Jason Alexader, koji je utjelovio lik Georgea u tv seriji "Seinfeld" u tweetu je napisao: "Nasmijavao me i u trenucima kada smijeh nije lako dolazio. Kakav dar! Nisam ga dobro poznavao, no jako mi se sviđalo ono što nam je bilo zajedničko".

"Osim što je bio najpoznatiji glas komedija, Gilbert je bio predivan suprug, brat, prijatelj i otac svojoj djeci. I premda je danas za sve nas tužan dan, molimo vas, smijte se što glasnije u Gilbertovu čast", stoji u objavi obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:19