NEVJERICA NA OTOKU

Prijeti li kraljevskoj obitelji ‘afera balkon‘? Sve oči uprte su u Harryja i Meghan, hoće li odbiti kraljičin poziv?

Pratitelje zbivanja u britanskoj kraljevskoj obitelji zabrinjava već i to što Sussexovi nisu požurili prihvatiti kraljičin poziv

Kraljevska obitelj na balkonu Buckinghamske palače, pate prelet zrakoplova RAF-a povodom kraljičina jubileja 2018. godine
 

 Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Princ Harry i Meghan Markle možda će odbiti kraljičinu pozivnicu da sudjeluju u proslavi njezina platinastog jubileja. Naime, Elizabeta II. pozvala je par da se pridruži ostatku kraljevske obitelji na balkonu Buckinghamske palače 2. lipnja, odakle je najbolji pogled na prelet zrakoplova RAF-a kojim završava svečana parada.

Glasnogovornik vojvode i vojvotkinje od Sussexa rekao je da par još nije odlučio hoće li se pridružiti kraljici i drugima. Prema pisanju International Business Timesa, koji se pak poziva na izvore iz britanskih medija, postoji velika vjerojatnost da će Sussexi poziv odbiti.

Već je i sama činjenica da Harry i Meghan nisu pojurili prihvatiti poziv vladarice i, što je još bitnije, Harryjeve bake, da s njom proslave veliki dan, zabrinjava. Odbijanje bi, smatraju na Otoku, bilo pokazivanje nove razine sitničavosti, osvetoljubivosti i nepoštovanja. Sussexove, koji su sami odlučili odreći se obaveza i posla članova kraljevske obitelji, otići na drugi kontinent i odatle se nabacivati eksplozivnim pričama o svojoj teškoj sudbini, nitko ne bi trebao moliti niti im se umiljavati da se udostoje pojaviti na proslavi.

Kraljica je u pozivu rekla da bi joj njihov dolazak (nigdje se ne spominje uključuje li poziv i njihovo dvoje djece, dvogodišnjeg Archieja i 10-mjesečnu Lilibet) "puno značio" jer će to vjerojatno biti njezino posljednje veliko pojavljivanje u javnosti s cijelom obitelji.

image

Kraljevska obitelj na balkonu Buckinghamske palače, proslava kraljičina jubileja 2018. godine

Capital Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Kraljica ima 95 godina, a iako se oduvijek mogla pohvaliti čeličnim zdravljem i nevjerojatnom vitalnošću, posljednjih mjeseci imala je niz zdravstvenih problema i kriza, posebno nakon smrti princa Philipa 17. travnja prošle godine. Prije nekoliko mjeseci morala je prenoćiti u bolnici, a nakon toga je morala otkazati nekoliko javnih nastupa prema naredbi svog liječnika te bitno smanjiti opseg svojih dužnosti i zadataka. Sada uglavnom obavlja lagane poslove za svojim stolom u dvorcu Windsor gdje se preselila iz Buckinghamske palače tijekom pandemije, a sada odlučila da će joj to biti stalna rezidencija. Također, počela je koristiti štap za hodanje zbog problema pri hodu.

Proslava 70. godišnjice na prijestolju golem je događaj na Otoku, a britanski mediji nagađaju kako su u Palači zasigurno napravili i plan B, za slučaj da kraljica ne bude mogla sudjelovati na njima. Mlađi članovi kraljevske obitelji morali bi tada zauzeti njezino mjesto kao njezini predstavnici. Ipak, svi se nadaju da do toga neće doći - Britanci vole Elizabetu II. koja dominira svim listama popularnosti članova kraljevske obitelji, ali i u raznim anketama vodi na listama popularnosti javnih osoba, ispred sportaša, te glazbenih i glumačkih zvijezda.

U iščekivanju što će Harry i Meghan napraviti naveliko se bruse noževi njihovih kritičara - par je ionako sve manje popularan u Velikoj Britaniji, a čak i oni koji odobravaju Megxit, njihov bijeg preko oceana do kojeg je došlo jer su željeli živjeti po svojim pravilima, teško im opraštaju ponašanje prema kraljici. I, ne toliko kao prema vladarici, nego kao prema baki, gospođi u ozbiljnim godinama, koja, poznato je, Harryja jako voli.

image

Kraljica Elizabeta II., Meghan i Harry, 2018. godine

David Fisher/Shutterstock Editorial/Profimedia

Doduše, kada je ovaj par koji svi vole mrziti u priči, uvijek ostaje dosta široka margina za iznenađenje i preokrete. To se jako dobro vidjelo prošlog tjedna. U britanskim medijima svi su bili uvjereni da na putu za Haag i Igre Invictus, Sussexovi neće stati u Harryjevoj domovini - ni princ sam, a kamoli sa suprugom koja tu nije bila od njihova bijega u Kanadu u siječnju 2020. godine. No, oni su 14. travnja osvanuli u Londonu, sastali su se s kraljicom Elizabetom i princom Charlesom i njegovom suprugom Camillom.

Kasnije je otkriveno da je Harry bio taj koji je želio susret s bakom, a kraljica mu je postavila uvjet - prije no što vidi nju, morat će razgovarati s ocem. U tom kratkom susretu Charlesa i njegova mlađeg sina nije došlo do srcedrapateljnog pomirenja niti je Harry obećao da neće ružno pisati o pomajci u svojoj biografiji koju priprema za jesen. No, već činjenica da se tih 15 hladnih i dosta službenih minuta dogodilo dovoljno govori koliko Harry voli baku te da je, iako uz dosta durenja, na kraju ipak sluša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:06