RAZJEDINJENA OBITELJ

Princ Charles sutra neće biti uz sinove na otkrivanju kipa princeze Diane. Navodno ga je strah...

Uz prinčeve na ceremoniji u Kensingtonskoj palači bit će i kipar Ian Rank-Broadley, koji kip stvara još od 2017.
Princ Charles
 Tim P. Whitby

Iz straha da će mu se "otvoriti stare rane" princ Charles (72) neće biti prisutan na sutrašnjem otkrivanju spomenika princezi Diani u Kensingtonskoj palači, tvrdi izvor blizak dvorima, a prenosi Daily Mail.

Princ je navodno rekao da ga je strah da bi ga mogle obuzeti emocije te da bi na površinu isplivali "sretni, tužni, i momenti puni žaljenja".

Prinčevi William (39) i Harry (36) će biti prisutni na ceremoniji koja će se dogoditi povodom Dianinog 60. rođendana, a britanski mediji već nagađaju da će braća, koja u posljednje vrijeme i nisu u najboljim odnosima, na stranu staviti sve nesuglasice.

image
Princeza Diana s Williamom i Harryjem u Thorpe parku, 1993.
Profimedia

Braća su posljednji puta na sličan način odali počast svojoj prerano preminuloj majci 2017. godine, kada su organizirali privatnu molitvu na njezinu grobu, koji je smješten u Northamptonshireu. Charles ni tada nije bio prisutan – bio je na putu, u službenoj posjeti Kanadi.

- Takvi su trenuci za njega iznimno teški. U sličnim mu se situacijama ponovno otvaraju stare rane – rekao je Charlesov prijatelj The Timesu, pa dodao: - Otkada je Diana umrla, on smatra da je najbolje da sve uspomene čuva za sebe – rekao je, objašnjavajući da otac pušta sinove da se sami nose sa svojom boli.

image
Princ Charles
Kirsty O‘connor

Isto će napraviti i ovoga puta; jedan je izvor rekao The Sunu da je "Charles jasno dao do znanja da neće biti u blizini jer ide na put u Škotsku".

- Nije u planu da se princ sastane sa sinovima – kaže.

Inače, u javnost je već procurila informacija da princ William planira pogledati majčin spomenik skupa sa suprugom i djecom i prije službenog otkrivanja.

image
Princeza Diana
Joe Shelley Imapress/Zuma Press/Splash/Profimedia

Prema pisanju Telegrapha, istu namjeru je imao i princ Harry, no spriječen je jer je trenutno u karanteni u Windsoru. Samoizolaciju mora odraditi jer je u Britaniju došao iz svojeg doma u Kaliforniji.

Koronavirus je i generalno poremetio planove za svečano otkrivanje Dianine statue – prisutna će biti tek nekolicina ljudi, prinčevi i neki od rođaka pokojne princeze. Ulaz je dozvoljen i tek jednom fotografu te novinaru. Kip će biti postavljen u vrtu koji je bio Dianino omiljeno mjesto u palači.

image
Princ Philip, princ William,Warl Althorp (brat princeze Diane), princ Harry i princ Charles u posmrtnoj povorci za lijesom princeze Diane, 6. rujna 1997.
Adam Butler/Pa Images/Profimedia

U planu je da Harry i William održe govore majci u čast, a još se ne zna hoće li event pohoditi i 39-godišnja Kate, Williamova supruga, za koju britanski mediji pišu da bi potencijalno mogla biti „tampon zona” između dvojice prinčeva, koji u posljednje vrijeme i nisu u najboljem odnosu.

Kate i William su navodno svojim prijateljima govorili da će dati sve od sebe da se ovaj događaj ne pretvori u cirkus, odnosno da narušeni odnosi u obitelji ne budu povod za odmicanje pažnje s onoga što je tema okupljanja – a to je veliko nasljeđe princeze Diane te slavlje njezinog lika i djela.

image
Princ William i princ Harry
Gareth Fuller

Na ceremoniji će biti i kipar Ian Rank-Broadley, koji je još od 2017. godine radio na stvaranju ovoga kipa. Proces izrade skulpture se značajno odužio zbog rasprava o dizajnu i tome koji bi period Dianina života skulptura trebala predstavljati. On je, inače, najpoznatiji po tome što je uprizorio kraljicu Elizabetu, a njegovo se djelo od 1998. nalazi na britanskim kovanicama.

Iz tog je razloga čak i osnovano povjerenstvo, kojem je cilj pronaći najprikladniji način za odavanje počasti jednoj od najpoznatijih princeza na svijetu. Svoje je mišljenje tijekom godina iznosila i obitelj, kojoj je česta zamjerka bila da nijedan umjetnik nije uspio uhvatiti srž Dianinog duha.

Komisija je, osim što brine o estetskim kriterijima, osigurala i sredstva za kip; među investitorima su navodno i sir Elton John te David Furnish.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:35