OSVANUO NA OTOKU

Princ Harry iznenadio sve pojavivši se se na sudu u Londonu: ‘Jako mu je stalo do ovog postupka‘

Vojvoda nije trebao biti na uvodnom saslušanju oko tužbe slavnih protiv medijske kuće, a hoće li biti na krunidbi još se ne zna

Princ Harry iznenada se pojavio na Otoku

 Sascha Schuermann/Afp

Iako nije morao osobno doći na preliminarna saslušanja na Visokom sudu u Londonu u tužbe protiv izdavača Associated Newspapers Limited (ANL), princ Harry doputovao je iz SAD u Veliku Britaniju i otišao na sud.

Harry, vojvoda od Sussexa sa Sir Eltonom Johnom i njegovim suprugom Davidom Furnishom, glumicama Liz Hurley i Sadie Frost, bivšim zastupnikom liberalnih demokrata Sir Simonom Hughesom i barunicom Doreen Lawrence, čiji je sin Stephen ubijen 1993. godine, tuži ANL, izdavača Daily Maila, Mail on Sunday i MailOnline.

Tužba je pokrenuta u listopadu prošle godine, a odvjetnici grupe ove poznatih i slavnih tužitelja rekli su da su se na taj potez odlučili jer su "postali svjesni uvjerljivih i vrlo uznemirujućih dokaza da su bili žrtve gnusnih kriminalnih aktivnosti i teških povreda privatnosti".

image

Princ Harry i supruga Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa

Oli Scarff/Afp

U izjavi kojom je najavljeno podizanje tužbe, a koju je objavila odvjetnička tvrtka Hamlins, navodi se da nezakonite radnje uključuju angažiranje privatnih istražitelja za tajno postavljanje prislušnih uređaja u automobile i domove te snimanje privatnih telefonskih razgovora.

Izdavač je odmah uzvratio, opisujući optužbe kao "besmislene klevete" i "unaprijed planirani i orkestrirani pokušaj uvlačenja pojedinih dijelova Maila u skandal s hakiranjem telefona". Glasnogovornik ANL-a također je rekao da su optužbe "neutemeljene i vrlo klevetničke tvrdnje, utemeljene na nikakvim vjerodostojnim dokazima".

Tijekom četiri dana rasprave ovog tjedna očekuje se da će se sud baviti zahtjevom ANL-a za odbacivanjem svih tužbi. Daily Mail i drugi dosljedno poriču nezakonite aktivnosti svojih zaposlenika još otkako je, prije više od 10 godina, izbio skandal s hakiranjem telefona.

Drugi izdavači već su prošli svoje pravne borbe oko tog skandala. News Group Newspapers, primjerice, nagodili su se u više tužbi zbog nezakonitosti u sada već nepostojećem News of the World, kao i u tužbama koje se odnose na The Sun, ali bez priznavanja odgovornosti.

I Mirror Group se suočio s dugotrajnim suđenjima zbog tekstova u magazinu The People i listu The Sunday Mirror, priznajući odgovornost za hakiranje telefona.

Harry već sudski ratuje s ANL-om zbog njihovih napisa o problemu zaštite princa i njegove obitelji i njihove sigurnosti dok su na Otoku.

image

Harry se neće susresti s ocem Charlesom i Bratom Williamom

Isabel Infantes/Afp

On se pojavio pred sudom u 9.45 ujutro, u ponedjeljak. Vojvodu od Sussexa pratilo je osiguranje, a pred sudom, koji se nalazi u središtu Londona, sve je bilo prepuno policije. Harryja su policajci otpratili u zgradu, gdje se priključio drugim tužiteljima. Komentatori kažu da je na ovaj način princ želio pokazati koliko mu je stalo do postupka.

Britanski mediji tvrde kako se Harry najvjerojatnije neće susresti ni s ocem Charlesom III. ni s bratom Williamom. Kralj je u ponedjeljak trebao krenuti u svoj prvi službeni posjet nekoj državi kao vladar Ujedinjenog Kraljevstva, ali je put u Francusku otkazan zbog tamošnjih nereda zbog mirovinskih reformi. Evening Standard objavio je priopćenje Buckinghamske palače po kojem kralj nije u Windsoru ili Londonu, te da će u srijedu ujutro otputovati u državni posjet Njemačkoj.

Princ i princeza od Walesa, William i Kate i njihova djeca princ George, princeza Charlotte i princ Louis trenutno nisu u Windsoru jer su djeca na proljetnim praznicima.

Isti list piše da će Harry posjet Otoku možda iskoristiti da dovrši pripreme za selidbu stvari u Frogmore Cottageu, kući na imanju Windsor gdje su koja je do nedavno bila rezidencija Sussexovih u Velikoj Britaniji. Nakon što je Charles III. postao kralj, odlučeno je, uz njegovo odobrenje, da tu kuću više neće moći koristiti.

Princ je, pretpostavlja se, u domovinu stigao sam, a hoće li on i supruga Meghan, te djeca Archie i Lilibet biti dio krunidbenih svečanosti 6. svibnja. Službeno su pozvani, a iako je do grandiozne Charlesove krundibe ostalo samo šest tjedana, još nije poznato jesu li otuđeni sin i snaha poziv i prihvatili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:51