NOVI DOKUMENTARAC

Princ Harry: ‘Kada sam se vratio iz Afganistana, nitko mi nije pomogao riješiti traume koje su izbile na površinu‘

Petodijelni serijal ‘Heart of Invictus‘ stigao je na Netflix, a kritičari princu zamjeraju što nije propustio bocnuti svoju obitelj

Scena iz dokumentarne serije Heart of Invictus

 Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Na Netflix je stigla petodijelna dokumentarna serija "Heart of Invictus", uradak koji je dio 110 milijuna dolara teškog ugovora princa Harryja i njegove supruge Meghan s tom streaming platformom.

To je priča o međunarodnom sportskom natjecanju, Igrama Invictus, na kojem sudjeluju bivši vojnici, veterani s fizičkim i mentalnim poteškoćama. Prema prinčevim riječima, Igre koje je pokrenuo 2014. godine, on smatra svojim najvećim uspjehom. Ponosno je rekao kako mu prilaze supruge, djevojke, roditelji, bake i djedovi te djeca vojnika i govore mu; "Hvala vam što ste mi vratili tatu!" ili: "Hvala vam što ste vratili osmijeh na lice mojeg supruga". Dokumentarac stiže u trenutku kada se obavljaju posljednje pripreme za ovogodišnje igre u Düsseldorfu u Njemačkoj, na koje princ putuje sa suprugom Meghan.

https://youtu.be/BeJuxMYhmEc?si=bknCbStIGRj35s3v

Serija prati natjecatelje i organizatore, te samog Harryja tijekom priprema za Igre Invictus 2022. u Den Haagu u Nizozemskoj.

Prve reakcije su, očekivano, podijeljene. Serija je vrhunski snimljena, vrlo moderno i toplo, a priče veterana su dirljive i inspirativne. Doduše, tek će se vidjeti je li to dovoljno da opravda ulaganja i očekivanja Netflixa. Najveća mana koju vide kritičari je činjenica da Harry, koji je ovim serijalom trebao pokazati da može funkcionirati kao kreator ozbiljnog sadržaja bez upetljavanja svoje otuđene obitelji, u tome nije uspio. Morao je bocnuti Windsore.

image

Harry i Meghan na snimanju serije u Nizozemskoj

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

U seriji princ govori o svojem iskustvu u Afganistanu, o traumama koje su izišle na površinu kada se 2012. godine, s druge ture vratio kući. Princ je izgubio majku, princezu Dianu, kada je imao samo 12 godina. A trauma koju je doživio zbog Dianine prerane i tragične smrti godinama je bila zanemarena.

- Nisam ni bio svjestan - rekao je u filmu - Nikad o njoj nismo raspravljali. Ja nikad nisam govorio o toj traumi i, kao što mnogi mladi ljudi čine, potisnuo sam je - kazao je princ u seriji.

Nakon te druge ture u Afganistanu 2012. godine, kada je letio helikopterima Apache (i prema knjizi "Rezerva", ubio 25 talibana), isplivalo je na površinu sve što se u njemu nakupljalo, pa i trauma zbog majčine smrti. Tada 28-godišnji princ borio se sa samim sobom, a osjećao je i da nema podršku koja mu je trebala da bi mu bilo bolje.

- Najteže mi je bilo što oko mene nije bilo nikoga tko bi mi mogao pomoći, nisam imao tu strukturu za podršku, mrežu ili stručni savjet da odredim što se doista događa sa mnom - rekao je Harry - Nažalost, kao i kod većine ljudi, prvi put kada počneš razmišljati o terapiji je kada ležiš na podu, u fetalnom položaju i želiš da si se prije pozabavio tim stvarima.

image

Scena iz dokumentarne serije Heart of Invictus

Netflix/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Netflix/backgrid/backgrid Uk/profimedia

Ta je njegova izjava u seriji izazvala najviše reakcija, jer je protumačena kao strelica uperena prema britanskoj kraljevskoj obitelji. Dokazuje, pišu britanski mediji, ni prvi ni zadnji put, da Harry ima selektivno pamćenje. Naime, 2017. godine izjavio je kako mu je brat William "golema podrška" u borbi za mentalno zdravlje.

U seriji je rekao i kako se nada da drugi veterani imaju više podrške nego on.

- Uvijek sam želio da Igre Invictus i sve što se događa oko njih, a traje tijekom cijele godine, budu mreža za pojedince koji je trebaju - rekao je.

U seriji se, naravno, pojavljuje i Meghan Markle, no tu su se Sussexi suzdržali (što kritičari smatraju velikim plusom) pa se nju može vidjeti u nekoliko scena - ona mu daje podršku dok se priprema za govor na gala večeri za veterane u New Yorku, najavljuje njegov govor u Haagu...

Dan nakon što je stigla na Netflix, serija na agregatoru Rotten Tomatoes ima prosječnu ocjenu publike od samo 33 posto, na IMDb-u 4,4 od 10, a najbolje stoji na Google Reviewsima - "glas naroda" dao im je 66 posto pozitivnih kritika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:36