ODMETNUTI KRALJEVIĆ

Princ Harry tuži - Veliku Britaniju: ‘Zbog njih se moja djeca ne mogu vratiti kući‘

‘Nedostatak zaštite spriječava nas da dolazimo u Ujedinjeno Kraljevstvo‘ - rekao je princ Harry

Meghan Markle i princ Harry

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Princ Harry, vojvoda od Sussexa, i njegova supruga Meghan Markle izgubili su policijsku zaštitu u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što su 2020. odlučili istupiti iz kraljevske obitelji.

Princ Harry podnio je tužbu protiv ministarstva unutarnjih poslova jer mu nisu dopustili da plati policijsku zaštitu dok je u Velikoj Britaniji, a prvo ročište zakazano je za danas.

"Nedostatak zaštite spriječava nas da dolazimo u Ujedinjeno Kraljevstvo", kaže vojvoda od Sussexa.

On i vojvotkinja od Sussexa osobno financiraju privatni sigurnosni tim za svoju obitelj, no to osiguranje ne može im pružati potrebnu policijsku zaštitu dok su u Ujedinjenom Kraljevstvu. Harry također tvrdi kako članovi njegova osiguranja u SAD-u nemaju pristup informacijama o osiguranju u Velikoj Britaniji, što je nužno da bi on i njegova obitelj ostali sigurni.

Cilj princa Harryja bio je jednostavan - osigurati sebe i svoju obitelj dok borave u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi njegova djeca upoznala njegovu domovinu. Vojvoda želi sam financirati osiguranje, umjesto da traži od poreznih obveznika da plate račun, rekao je Harryjev pravni zastupnik.

image

Meghan Markle i princ Harry

Shutterstock

Želja mu je odvesti djecu u posjet Velikoj Britaniji, no on i njegova obitelj "ne mogu se vratiti kući" jer je to za njih preopasno, smatra Harryjev pravni zastupnik, a kao jedan od razloga navodi "ekstremističke i neonacističke" prijetnje kojima je obitelj ranije bila izložena. Inzistirali su da će Velika Britanija uvijek biti dom princa Harryja, dodajući da je to zemlja u kojoj želi da njegova žena i djeca budu sigurni. No, dodali su da uz nedostatak policijske zaštite dolazi i prevelik osobni rizik.

Vojvoda je prvi put ponudio da osobno plati zaštitu britanske policije za sebe i svoju obitelj u siječnju 2020. u Sandringhamu, ali je ta ponuda bila odbačena. I dalje je spreman pokriti trošak sigurnosti, kako ga ne bi nametao britanskim poreznim obveznicima. Kao što je opće poznato, druge osobe koje su napustile svoje javne dužnosti te je postojao rizik od prijetnje njihovoj sigurnosti dobivaju policijsku zaštitu bez ikakvih troškova. Nakon što je još jedan pokušaj pregovora također odbijen, u rujnu 2021. Harry je zatražio sudsku reviziju kako bi osporio donošenje odluke, u nadi da će se to riješiti radi potrebne zaštite.

"Zaštitni sigurnosni sustav britanske vlade je rigorozan i proporcionalan. Naša je dugogodišnja politika da ne otkrivamo detaljne informacije. To bi moglo ugroziti njihov integritet i utjecati na sigurnost pojedinaca', rekao je glasnogovornik vlade.

"Također ne bi bilo prikladno komentirati detalje bilo kakvog pravnog postupka", dodao je, a Harry se nada da će njegova peticija, nakon gotovo dvije godine molbi vezanih uz sigurnost u Ujedinjenom Kraljevstvu, napokon riješiti ovu situaciju.

image

Meghan Markle i princ Harry

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Podsjetimo, princ Harry zadnji je put bio u posjetu Velikoj Britaniji prošlog ljeta kada je, zajedno s bratom Williamom 1. srpnja otkrio kip njihove majke Diane, koja je tragično preminula u automobilskoj nesreći u Parizu 1997., nakon što su je proganjali paparazzi. Tada je njegova sigurnost bila ugrožena, zbog izostanka policijske zaštite.

"Princ Harry rođenjem je naslijedio i doživotni sigurnosni rizik. Šesti je u nasljednom redu za prijestolje, dvaput je služio u Afganistanu, a posljednjih godina njegova je obitelj bila izložena ekstremističkim i neonacističkim prijetnjama", rekao je njegov pravni zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:19