VRSNI GOVORNIK

Princ Harry zavladao binom poput Jobsa i Zuckerberga: ‘Nema hitnije ni važnije misije od toga‘

Bilo je to njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon povratka iz Velike Britanije i sahrane njegova djeda
Princ Harry gestikura držeći govor na dobrotvornom koncertu Global Citizen's Vax Live na SoFi stadionu u Inglewoodu u Kaliforniji
 Valerie Macon

Princ Harry oduševio je publiku na dobrotvornom koncertu Global Citizen's Vax Live u Los Angelesu posvećenom medicinarima širom svijeta, svima koji su na prvim crtama borbe protiv koronavirusa. Bilo je to njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon povratka iz Velike Britanije i sahrane njegova djeda, princa Philipa.

image
Valerie Macon

Harry i njegova supruga Meghan, koja je zbog visoke trudnoće ostala kod kuće, predvodili su kampanju za ovo veliko događanje
Harry je pred publikom, u kojoj su sjedili samo (dvaput) cijepljeni gledatelji, apelirao za pravednu raspodjelu cjepiva "svima i posvuda", te posebno zahvalio zdravstvenim radnicima, kako onima u publici, tako i širom svijeta žustro gestikulirajući i hodajući po pozornici zbog čega je mnoge podsjetio na pokojnog Stevea Jobsa ili pak Marka Zuckerberga i na njihove javne prezentacije.

- Proteklu ste godinu proveli boreći se hrabro i nesebično da zaštitite sve nas. Služili ste i žrtvovali se, izložili se opasnosti, bili ste hrabri iako ste znali koliku biste cijenu mogli platiti. Dugujemo vam neizmjernu zahvalnost - rekao je princ.

image
Princ William i Princ Harry na ceremonijalnoj procesiji na pogrebu princa Philipa, njihovog djeda
Mark Large/wpa Pool/Shutterstock Editorial/Profimedia

Uz to što je prvi put istupio u javnosti od djedova odlaska, bio je to i prvi prinčev javni nastup nakon što su on i Meghan dali, sada već do posljednjeg slova analizirani, intervju Oprah Winfrey. Britanski su mediji, analizirajući nastup odbjeglog princa zaključili da je Harry počeo mijenjati naglasak, te da sve manje zvuči - britanski.

Koncert je vodila Selena Gomez, a svoj glazbeni prilog dali su i Jennifer Lopez, Eddie Vedder iz Pearl Jama, Foo Fightersi, J Balvin i HER. Prikupljeni novac namijenjen je programu COVAX, kojem je cilj osiguranje cjepiva protiv COVID-19 siromašnim zemljama. Poruku su poslali i američki predsjednik Joe Biden te potpredsjednica Kamala Harris.

image
Valerie Macon

Poruke o nužnosti pravedne podjele cjepiva poslali su i mnogi drugi slavni gosti poput Bena Afflecka, Davida Lettermana, Gayle King, Jimmyja Kimmela i Seana Penna.

Prije samog koncerta Sussexi su objavili zajedničku izjavu:

"Tijekom prošle godine, naš je svijet iskusio bol, gubitak i borbu, zajedničku. Sada se moramo oporaviti i ozdraviti - zajedno, Nikoga ne možemo napustiti. Svi ćemo imati koristi, biti sigurniji, kada svatko i svuda bude imao jednak pristup cjepivu. Zato nam je potrebna ravnomjerna raspodjela cjepiva i s njom vraćanje vjere u humanost. Nema hitnije ni važnije misije od toga".

image
Harry i Meghan
Justin Tallis

Snimku koncerta, u koju će biti vjerojatno uključena i posebna izjava Meghan Markle, američke će TV-kuće prikazati 8. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:03