STIGAO IZ LESOTA

Princ Seeiso jedini gost plave krvi izvan Britanije

 Getty images

Svi su primijetili da na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle nije bilo političara, osim bivšeg premijera Johna Majora, ali nije bilo ni članova drugih kraljevskih obitelji iz Europe i svijeta. S jednom iznimkom - među uzvanicima u dvorcu Windsor bio je princ Seeiso od Lesota.

Razlog za to nije ni politika, ni kurtoazija, već čvrsta suradnja koju dva princa održavaju više od deset godina i zajednička posvećenost humanitarnom radu. Analitičarima popisa gostiju, ovaj Harryjev promišljen potez mora se svidjeti.

Princ Seeiso najmlađi je brat kralja Lesota, a 2006. godine s Harryjem je osnovao Senetebal, dobrotvornu organizaciju koja pomaže siromašnoj djeci, te djeci zaraženoj HIV-om u Lesotu i Bocvani. I tu je ulogu odigrala princeza Diana, jer je godinama surađivala s Seeisovom majkom, kraljicom Mamohato, a organizaciju Sentebale (Ne zaboravi me), prinčevi su osnovali u sjećanje na obje žene.

Upoznali su se još 2004. godine, kada je 19-godišnji Harry proveo dva mjeseca u Lesotu i sprijateljili se.

Nedavno je princ Seeiso u jednom intervjuu progovorio o tome kako je gledao Harryja kako odrasta te kako je vrlo sretan jer je postao ozbiljan muškarac, no zadržao dječački duh.

- Gdje god dođe, brzo se može povezati s ljudima, i s odraslima i s djecom. On je jedno veliko dijete, u suštini. No, jasno je kako je sazrio u posljednjih nekoliko godina - kazao je Seeiso, koji je na vjenčanju prvi put susreo Meghan, a izjavio je kako je uvjeren da će njegov prijatelj, ili bolje rečeno brat Harry i njegova supruga, “biti nezaustavljiv par”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:22