VOLJENI PHILIP

Prinčevi Harry i William odali počast djedu: ‘Bio je gospodar roštilja i legenda zafrkancije‘

Princ Philip bio je prije svega njihov djed, ističu. Uživali u njegovom ‘zaraznom osjećaju za avanturu‘ i ‘nestašnom smislu za humor‘
Princ Harry i Princ William
 Goff Photos/Profimedia

- Stoljeće života mojeg djeda bilo je definirano dužnošću njegovoj zemlji i Commonwealthu, njegovoj supruzi i kraljici i našoj obitelji - napisao je u emotivnoj posveti princu Philipu njegov unuk i jednoga dana britanski kralj, princ William. Rekao je i kako je sretan što je imao djeda za uzor, te što je vojvoda od Edinburgha bio uz njega tako dugo, i kroz njegovu odraslu dob, kroz dobra vremena i najteže dane.

- Uvijek ću biti zahvalan na tome što smo supruga i ja imali toliko godina s mojim djedom i za dobrotu koju je pokazao prema njoj - napisao je princ te spomenuo kako će njegova djeca uvijek pamtiti kako je pradjed znao doći po njih sa svojom kočijom i kako su uživali u njegovom "zaraznom osjećaju za avanturu" i "nestašnom smislu za humor".

image
Princ Philip u kočiji s praunukom, princom Georgeom
The Duchess Of Cambridge

- Moj djed bio je izniman muškarac, pripadnik iznimne generacije. Catherine i ja nastavit ćemo činiti ono što bi on želio i biti podrška kraljici u godinama koje dolaze - napisao je William i zaključio:

- Nedostajat će mi djed, no znam da bi on želio da se prihvatimo posla.

image
Kraljica Elizabeta II., princ Philip, lady Louise Windsor i vojvotkinja Catherine
Leon Neal

Podsjetimo, planove za „ceremonijalni kraljevski” pogreb, a ne državni, koji će se održati sljedeće subote, odobrila je kraljica Elizabeta, a održat će se u kapelici sv. Jurja u dvorcu Windsor, potvrđeno je iz Buckinghamske palače.

image
Paul Ellis

Pogreb će biti u skladu sa željama pokojnog princa Philipa, ali prilagođen epidemiološkim mjerama koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa, pa će na posljednjem ispraćaju moći biti samo 30 osoba.

Oglasio se i princ Harry rekavši da je vojvoda od Edinburgha bio "legendarni zafrkant", te da će "uvijek će imati posebno mjesto u našim srcima", rekao je Harry mislivši na sebe i suprugu Meghan.

image
Princ Philip, Meghan Markle i princ Harry 2017.
Adrian Dennis

U izjavi objavljenoj nedugo nakon one njegovog brata, princ Harry rekao je:

- Moj djed je bio čovjek od službe, časti i velikog humora. Bio je autentičan, vrlo oštrouman i mogao je zadržati pažnju cijelog društva zbog svog šarma, ali i zato što nikad niste znali što bi mogao sljedeće reći - istaknuo je princ.

image
Daniel Leal-olivas

- Ostat će zapamćen kao najdugovječniji suprug Monarha, odlikovani vojnik, princ i vojvoda. Ali meni je, kao i mnogima od vas koji ste izgubili voljenu osobu ili baku i djeda zbog boli u prošloj godini, bio ponajprije moj djed: gospodar roštilja, legenda zafrkancije i vječito drzak - napisao je Harry.

- On je bio oslonac Njezinog Veličanstva Kraljice s neusporedivom predanošću, bio je uz nju 73 godine braka, i mogao bih dalje nabrajati, a znam da bi sada svima nama, s pivom u ruci, rekao: 'Oh, samo nastavi s tim!' - našalio se princ.

image
Pokojni princ Philip
Adrian Dennis

- Djede, hvala ti na usluzi, predanosti baki i na tome što si uvijek bio svoj. Jako ćeš mi nedostajati, ali nacija i svijet uvijek će te pamtiti. U Meghaninom, Archiejavom i mojem srcu (kao i u srcu vaše buduće praunuke) uvijek ćete imati posebno mjesto - napisao je.

- Per Mare, Per Terram - završio je Harry krilaticom Britanske kraljevske ratne mornarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:27