U SPOMEN NA MAJKU

Prinčevi William i Harry otkrili kip princeze Diane na njezin rođendan. Pogledajte kako izgleda!

Statua koja se nalazi u vrtu Kensingtonske palače rad je kipara Iana Ranka-Broadleyja, koju su Dijanini sinovi naručili još 2017.
Prinčevi William i Harry otkrivsaju kip svoje make princeze Diane u vrtu Kensingtonske palače
 Dominic Lipinski

Da nije bilo strašne prometne nesreća u pariškom tunelu davne 1997., princeza Diana slavila bi danas 60. rođendan. Lady Di, kraljici srca kako su je milijuni diljem svijeta zvali bilo je tek 36 godina kad je izgubila život, a njezini sada odrasli sinovi princ William i princ Harry šest desetljeća od rođenja svoje majke obilježili su otkrivanjem kipa svoje pokojne majke u vrtu Kensingtonske palače u središtu Londona.

Nakon otkrivanja, prinčevi su objavili zajedničku izjavu: „Danas, na dan koji bi bio 60. rođendan naše majke, sjećamo se njezine ljubavi, snage i karaktera - osobina koje su je učinile snagom dobra u cijelom svijetu, kojima je promijenila nebrojene živote za bolje", započeli su.

image
Dominic Lipinski

"Svaki dan želimo da je još uvijek s nama i nadamo se da će ovaj kip zauvijek biti viđen kao simbol njezina života i naslijeđa", zaključili su pričevi.

image
Dominic Lipinski

Spomenik Diani, čiji je izgled sve do sada bio tajna, prikazuje fizički prilično vjerno princezu s njezinom prepoznatljivom frizurom, ali ne u njezinom glamuroznom izdanju, već svakodnevnoj, jednostavnoj odjeći. Pored nje je dvoje djece, dječak i djevojčica, koje grli.

Kip su otkrila zajedno braća, svjesna da su oči svijeta bile ponovno uperene u njih, prvenstveno jer posljednjih 18 mjeseci jedva da su komunicirali, otkako se Harry "odmetnuo" od kraljevske obitelji i sa suprugom Meghan Markle i njihovim sinčićem Archiejem otišao živjeti u Ameriku.

image
Dominic Lipinski

Zadnji put su se susreli na sprovodu svog djeda princa Philipa koji je pokopan 17. travnja. Dakle braća su se zadnji put vidjela prije dva i pol mjeseca, no kako doznaje Daily Mail, malo ih je ponovno zbližila velika pobjeda reprezentacije Engleske nad Njemačkom u osmini finala Eura. Tada su kako tvrdi taj britanski tabloid, razmijenili nekoliko poruka preko mobitela. Sada se pak svi nadaju da će ih uspomena na majku bez koje su ostali kad je William imao 15, a Harry 12 godina, dodatno povezati. Za vrijeme ceremonije normalno su komunicirali, zajedno razgovarajući s uzvanicima, obraćajući se i jedno drugome. No teško se dalo zaključiti, je li to išta više od pristojnog ponašanja koji zahtijeva ovaj događaj.

image
Yui Mok

Inače, podsjetimo, prinčevi Harry i William naručili su majčin kip još 2017. godine, tada su u zajedničkoj izjavi rekli: „Naša je majka dotakla toliko života. Nadamo se da će kip pomoći svima koji posjete palaču Kensington da razmisle o svom životu i nasljeđu."

image
Ograda Kensingtonske palače
Daniel Leal-olivas

Mnoštvo građana okupilo se danas ispred ograde Kensingtonske palače, koja je danas dom princa Williama i njegove obitelji. Mnogi od njih nose natpise posvećene pokojnoj princezi, balone, čestitke, cvijeće... "Volimo te", "Sretan ti rođendan", "Sretan 60. rođendan, Lady Di", "Nedostaješ nam"..., samo su neki od natpisa koji su se mogli uočiti.

image
Kensingtonska palača
Daniel Leal-olivas

Dianine sestre Sarah i Jane te brat Charles također su bili na otkrivanju kipa njihove pokojne sestre.

image
Sarah McCorquodale i Charles Spencer, Dianini brat i sestra stigli su na otkrivanje njezinog kipa
Daniel Leal-olivas

Princ Charles, za kojeg se Diana udala 1981., a razvela od njega 1996., ispričao se drugim obavezama, a kraljica Elizabeta II., bila je u posjeti Sveučilištu u Edinburgh.

image
Charles Spencer, brat pokojne princeze
Daniel Leal-olivas

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i članovi Povjerenstva za spomenik, te drugi akteri koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji.

Kensingtonska palača bila je Dijanin bivši dom, a sada dom Williamove obitelji, pa je mjesto i više nego prikladno. Statua, rad kipara Iana Ranka-Broadleya, koju su Dijanini sinovi naručili još 2017. nalazi se u novodizajniranom vrtu koji je ispunjen s više od 4000 sadnica omiljenog Dianinog cvijeća i bilja, posebno potočnica, taj jednostavan cvijet koji je obožavala.

image
Dok je obitelj još bila sretna, na odmoru u španjojskoj Majorci.
Daily Mail/Shutterstock Editorial/Profimedia

Njega je pak dizajnirao Pip Morrison, krenuo ga osmišljavati 2019., a radnici su proveli više od 1000 sati provodeći Morrisonovu ideju u djelo, a to je da Sunken Garden ostavlja smirujući i dostojanstven dojam, kao trajnu uspomenu na pokojnu princezu.

image
Obiteljski portret kraljevske obitelji
Bestimage/Profimedia

Cijeli projekt silno je dugo trajao, Harry i William, aktivno su sudjelovali u njegovom kreiranju, nastojeći da ta njihova posveta majci uistinu dočara njezinu bit. Osnovano je čak i povjerenstvo jer su prijepori oko kipa krenuli u samom startu, a sve kako bi Dijana bila što autentičnije prikazana. Naravno, teku danima koji slijede vidjet će se kako je na njega reagirala i kritika i javnost, jer jedni je vide prvenstveno kao humanitarku, drugi kao modnu ikonu, treći kao silno nesretnu ženu...

image
James Gray/Daily Mail/Shutterstock Editorial/Profimedia

No kako su britanski mediji već zaključili, ona i dalje živi u svojim sinovima, Williamu i Harryju, kroz njihova djela i njihovu djecu. Kako je cijela svečanost bila zatvorena za širu javnost (dopušten je ulazak samo jednom novinaru i jednom snimatelju, ljudi su tijekom cijelog dana ostavljali cvijeće na ogradi Buckinghamske palače, a potom su se krenuli okupljati i ispred Kensingtona.

image
Kraljevska obitelj odmara na otočju Sicilly 1989.
Shutterstock Editorial/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:20