KRALJEVSKA BOJNICA

Princeza Anne uskoro bi mogla zamijeniti princa Harryja: Hoće li ući u vojnu povijest kraljevske obitelji?

Na tom je mjestu princ Harry bio manje od dvije godine, no skinut je s prestižnog vodstva nakon vjenčanja i preseljenja u SAD

Princeza Anne

 Andrew Kutan/AFP

Kći engleske kraljice, princeza Anne, prema predviđanjima bi trebala zamijeniti svog najmlađeg nećaka u njegovoj višoj vojnoj uozi, premda će uskoro navršiti 71 godinu. Tako će princeza Anne ući u vojnu povijest kao prva žena na čelu Kraljevskih marinaca.

Princ Harry na tom je mjestu bio manje od dvije godine, no skinut je s prestižnog vodstva Kraljevskih marinaca nakon vjenčanja s Meghan Markle i preseljenja u SAD. Princeza trenutno nosi počasnu titulu admirala u Kraljevskoj mornarici, a njezina bi nova uloga trebala biti objavljena u kolovozu, kad i službeno bude odobrena od strane kraljice.

Inače, princezi Anne vojnički život nije nepoznanica, jer bila je udana za pomorskog časnika, admirala Sir Tima Lawrencea. Kraljevska obitelj prošla je kroz značajne promjene u posljednjih nekoliko godina, pa je tako princ Charles preuzeo vodeću ulogu u javnim nastupima, obzriom da kraljica, kojoj je 96 godina, smanjuje svoje obaveze. S druge strane, princ Harry i princ Andrew ostali su bez svih svojih počasnih vojnih titula. Prema pisanju britanskih medija, brojna će nova vojna imenovanja biti objavljena od strane Buckinghamske palače, uključujući i postavljanje princeze Anne na čelo marinaca i na još barem dvije nove vojne uloge.

Pukovnije poput marinaca, Grenadirske garde, irskih rendžera i pukovnije Yorkshire ostale su bez počasnog poglavara nakon što su princ Harry i princ Andrew uklonjeni sa svojih pozicija. Naime, 70-godišnja princeza je poznata po obavljanju velikog broja javnih angažmana i već je na čelu deset pukovnija, te nosi titulu vrhovnog pukovnika kraljevskih husara, kraljevskih Škota, Gurka i veterinarskog korpusa Kraljevske vojske.

Kao bojnice 350 godina starog korpusa, od princeze se očekuje da posjeti mlade marince na obuci, prisustvuje svečanim događajima i pridruži se komandosima na terenu.

Smatralo se kako će princ William biti u utrci za bojnika Kraljevskih marinaca, ali su njegove obaveze ograničene nakon što je objavljeno da je kraljica predala dužnosti princu Charlesu. U zapovjedništvu marinaca navodno su oduševljeni što će princeza postati bojnica, te smatraju kako je savršena za tu ulogu, na kojoj se princ Harry zadržao prilično kratko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:27