KOBAN NASTUP

Pristiglo najmanje 58 građanskih tužbi zbog tragičnog Astroworld festivala: ‘Tek je počelo, bit će ih još puno...‘

Očekuje se da će istraga horora na Astroworldu trajati mjesecima, ali i da su tužbe tek sada počele pristizati.

Travis Scott na Astroworldu.

 Jennifer Lake/Ddp Usa/Profimedia

Dok istražitelji i sudionici nastoje saznati više o tome što je izazvalo smrtonosni stampedo publike na Astroworld festivalu u Houstonu, već je podnesen cijeli niz tužbi na građanskom sudu u ime onih koji su bili na tom tragičnom događaju, piše CNN. Do sada je riječ o najmanje 58 građanskih tužbi koje su pristigle na Okružni sud u Harrisu u kojima se traži odgovor na pitanje od gradskih dužnosnika, organizatora koncerata i izvođača (Travis Scott) kako je moguće da je dopušteno da se koncert nastavi dok je u toj gužvi osmero ljudi gubilo živote.

Šef policije u Houstonu, Troy Finner, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da je "odluka o prekidu showa bila na ultimativnom autoritetu koji su u tom trenutku bili produkcija i zabavljač (Travis Scott op.a.), a to je trebalo biti iskomunicirano s dužnosnicima za javnu sigurnost." Dodao je kako policija u tom trenutku nije bila ona koja 'drži prekidač.'

Vlasti kažu kako su prve prijave o ozlijeđenima u gužvi počele pristizati oko 21.30 sati, no kako je koncert prekinut tek 40 minuta kasnije. Javio se, piše CNN, i sindikat houstonskih vatrogasaca koji se požalio na komunikaciju s privatnim liječničkim službama na Astroworldu.

image

Prisjećanje na poginule.

Brandon Bell

Finner tvrdi da je njihova dosadašnja istraga pokazala kako su djelatnici policije obavijestili produkcijski tim o tome da je u tom trenutku najmanje jedna osoba podvrgnuta reanimaciji i zatražili od njih da prekinu koncert. Finner nije konkretno rekao tko je to iz produkcije obaviješten, niti kada su to točno policajci učinili.

Postavljena su i pitanja vezana uz postupke Live Nationa, koji je bio promotor i organizator festivala, kao i glavnog izvođača Travisa Scotta, koji je tvrdio da nije znao što se događalo u publici tijekom njegova seta.

"Da su se svjetla upalila, da su to recimo zatražili promotor ili umjetnik, nitko ne zna bi li to smirilo publiku. Tko zna kakav bi bio ishod? Ali svi na tom mjestu, počevši od umjetnika pa naniže, odgovorni su za javnu sigurnost", rekao je za CNN početkom tjedna šef vatrogasne službe Houstona, Samuel Peña.

Scottovi predstavnici osporavaju pjevačevu odgovornost u toj tragediji koja se dogodila prošli petak.

Dapače, Edwin F. McPherson, odvjetnik 30-godišnjeg repera, u svojoj jučerašnjoj izjavi za javnost osudio je gradske dužnosnike Houstona zbog "upiranja prstom", "nedosljednih poruka" i povlačenja izjava.

CNN je, inače, ovog tjedna došao u posjed sasvim jasnog zapovjednog lanca u slučaju da se na koncertu dogodi neki problem, a prema njemu izvršni producent te direktor festivala jedine su dvije osobe s autoritetom da prekinu koncert. Međutim, nisu sigurni posjeduju li finalnu verziju plana koji ima 56 stranica ili je riječ o jednom od nacrta.

Travisov odvjetnik, naravno, tu je informaciju iskoristio za obranu svog klijenta, napominjući kako niti jedan, niti drugi nisu članovi pjevačeva tima. Travis, koji se inače obvezao platiti troškove sprovoda za osmero poginulih, kako navode izvori, potpuno je shrvan zbog tragedije. U svakom slučaju, očekuje se da će istraga horora na Astroworldu trajati tjednima, ako ne i mjesecima, ali i da su tužbe zapravo tek sada počele pristizati i da će ih biti jako puno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:19