BIVŠI MARINAC U AKCIJI

Privatni trener Toma Cruisea pomaže Ukrajini: ‘Vojnu opremu iz hollywoodskih filmova šaljem u Kijev‘

Jon Barton deset je godina bio marinac, a služio je u Iraku 2003. godine. Sada želi da se zvijezde uključe u njegovu akciju

Johnatan Barton

 Instagram

Bivši marinac, a sada vojni trener i savjetnik u holivudskim produkcijama, Jon Barton, na misiji je da opskrbi ukrajinske vojnike opremom koju inače iznajmljuje u zabavnoj industriji, prenosi The Hollywood Reporter. Do sad je ispraznio većinu svog skladišta te stotine uniformi, čizama, remenja za oružje i ostale opreme poslao za Ukrajinu. Pomažu mu kolege veterani, ali i civili koji šalju civilni pribor.

Nakon deset godina u marincima i služenja u ratu u Iraku 2003. godine, Barton se posvetio ispravnom prikazivanju vojnih operacija i uporabe oružja na ekranima. Bio je privatni trener velikim holivudskim imenima poput Toma Cruisea, Kristen Stewart, Chrisa Hemswortha i drugih. Kao tehnički savjetnik, među ostalima, radio je na više Marvelovih filmova, te brojnim policijskim proceduralnim televizijskim serijama kao što su 'NCIS' i 'Zločinački umovi'. U takvim serijama više puta se i pojavio u ulozi člana oružanog tima.

Sada se posvetio novom pothvatu. Sakuplja i koordinira pošiljke kako bi pridonio ukrajinskom otporu ruskoj invaziji.

Prvo je razmatrao opciju da se sam prijavi kao volonter u Međunarodnoj legiji teritorijalne obrane Ukrajine. Od toga je odustao kada mu je prijatelj kaskader Shawn Balentine predložio da bi mogao ustupiti nekoliko svojih rezervnih maskirnih uniformi.

- Upalila mi se žaruljica, rekao je Barton. Njegova tvrtka Night-Fire, koja se bavi konzultiranjem i iznajmljivanjem, drži zalihu vojne opreme.

- Više mogu učiniti odavde iz SAD-a sa svojom profesionalnom mrežom kolega veterana poduzetnika kojih ima diljem cijele zemlje. Ukrajinska vlada tražila je ove stvari, a mi iz privatnog sektora ih možemo opskrbiti, objasnio je.

Koliko je izbrojao, za sad se odrekao 80 posto inventara iz svog skladišta u okrugu Ventura u Kaliforniji. To uključuje stotine uniformi, štitnika za koljena, čizama, remenja za puške i taktičkih nosivih prsluka. Kako bi sve poslao u Ukrajinu, radio je s Ukrajinskim kulturnim centrom iz Los Angelesa. Stvari su išle kroz Varšavu, a zatim u zemlju zahvaćenu ratom pomoću logističke grupe Meest Group.

- Oni su mi jamčili da će stići do Kijeva, napomenuo je Barton. Dodao je da je mogao dostaviti samo obrambeni materijal, što znači da nije smio slati niti dijelove oružja.

Kako je kružila priča o njegovom trudu, tako su obični ljudi iz cijelog SAD-a veteranu slali kutije taktičke i druge opreme, što uključuje deke za hitne intervencije i setove za paljenje vatre. Osim toga, opremio je tridesetoricu američkih vojnika koji su se pridružili Međunarodnoj legiji odjećom za hladno vrijeme, dalekozorima, radijima i ručnim lampama, koje im je poslao putem kurirske službe FedEx.

- Ne očekuju tako nešto od osobe iz Hollywooda, komentirao je.

Jon Barton obrambenim materijalom napunio je i bunker automobila američke reporterke Christine Pascucci koja je pošla izvještavati iz rata u Ukrajini.

"Ovaj anđeo od čovjeka pobrinuo se da imam svu potrebnu opremu u slučaju da se dogodi najgore, do čega nasreću nije došlo. Jako sam ti zahvalna", napisala mu je Pascucci u objavi na Instagramu.

Barton se nada da će veći igrači, odnosno korisnim stvarima dobro natrpani holivudski studiji, slijediti njegov primjer.

- Znam što studiji imaju. Ja sam samo mali čovjek. Zamislite što oni mogu učiniti. Možda misle da su ono što posjeduju kostimi, a zapravo su uniforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:18