BOLJE OD SHAKESPEAREA

Procurila velika kraljevska urota: Andrew, Diana i Sarah Ferguson željeli su spriječiti da Charles postane kralj

Nova biografija donosi senzacionalne tvrdnje o dramatičnim zavjerama među Windsorima i silnoj mržnji princa Andrewa prema Camilli

Kralj Charles III, princeza Anne, princ Andrew i princ Edward na ispraćaju kraljice Elizabete II.

 Owen Humphreys/Afp

Nema mira među Windsorima, a od drama koje se odvijaju iza masivnih vrata palača i prozora prekrivenih teškim crvenim zavjesama sa zlatnim resama, zavrtjelo bi se u glavi i Shakespeareu i autorima sapunica.

Najnovija priča: Princ Andrew kovao je urotu s princezom Dianom i svojom bivšom suprugom Sarah Ferguson u pokušaju da spriječe da princ Charles postane kralj. Željeli su da britansko prijestolje, ako kraljica premine naravno, preuzme tada maloljetni princ William, a Andrew, vojvoda od Yorka bio bi regent do Williamove punoljetnosti.

image

Navodno je i Diana bila umiješana u zavjeru oko prijestolja

Profi/Toshifumi Kitamura/AFP

Te senzacionalne tvrdnje iznosi poznata biografkinja Angela Levin, u novoj biografiji o životu Camille Parker Bowles, sada kraljice-supruge. Knjiga "Camilla, Duchess of Cornwall: From Outcast to Queen Consort", istražuje Camillin odnos sa starijim članovima kraljevske obitelji i kako su se oni mijenjali tijekom vremena. Angela Levin već je objavila biografije nekih članova kraljevske obitelji, uključujući princa Harryja 2018. te princa Williama i Kate 2015. godine.

image

Charles i Andrew već su dugo u zategnutim odnosima

Loic Venance/Afp

Citirajući "visoko pozicioniranog insajdera", Levin u knjizi piše da se princ Andrew silno trudio spriječiti starijeg brata da dođe na prijestolje.

- Bila su to mračna i čudna vremena, u kojima je paranoja postala stvarnost. Bilo je to jako zabrinjavajuće - kazao je taj izvor opisujući događaje - Njegovo ponašanje bilo je vrlo, vrlo negativno i iznimno neugodno za kraljicu koja se nije slagala s njim. Bila je to jedna od rijetkih prilika da majku nije uspio uvjeriti u nešto što želi. Očito je bio jako ljut što nije mogao na neki način vladati zemljom.

A čini se da mu navodne spletke nikad nisu oproštene.

Daily Mail je objavio kako su kontaktirali Buckinghamsku palaču i predstavnike vojvode od Yorka tražeći komentar na ovu priču.

Angela Levin također piše kako je Andrew pokušao uvjeriti kraljicu da spriječi Charlesa da se oženi s Camillom sipajući otrovne komentare, tvrdeći da njezino porijeklo nije dovoljno aristokratsko te da je nepouzdana. Njegov neprijateljski stav prema Camilli nikad se nije promijenio, a nije nestala ni njegova ljutnja zbog toga što je ona prihvaćena u obitelji.

image

Naslovnica knjige o Camilli biografkinje Angele Levin

Camillina bliska prijateljica Lucia Santa Cruz (koja je navodno i upoznala princa Charlesa i Camilu 1970. godine) rekla je: "Kada je Camilla bila u braku s Andrewom Parkerom Bowlesom, išla je s njim u Balmoral i družila se s kraljevskom obitelji. Nevjerojatno su se dobro slagali s njom... Ali kad je taj brak propao, te kada je ponovno počela njezina veza s princem Charlesom, počeli su je odbacivati i prebacivali su krivnju za sve (što se dogodilo u njegovom braku s Dianom) na nju, što je bilo jako nepravedno."

image

Kralj Charles III i Camilla, kraljica supruga

Dan Kitwood/Afp

Vojvoda od Yorka i kralj Charles III., tvrdi Levin, imaju zategnut odnos već godinama, a on se dodatno dramatično pogoršao otkako se otkrila povezanost princa Andrewa s pedofilom i seksualnim predatorom Jeffreyjem Epsteinom.

Buckinghamska palača u siječnju je objavila da će princu Andrewu biti oduzete sve vojne titule i pokroviteljstva, te da u suštini prestaje biti aktivni član obitelji. Tada je rečeno da će se on, u slučaju optužbe za seksualno zlostavljanje Amerikanke Virginije Giuffre, braniti protiv toga kao privatni građanin. Bilo je jasno kao dan da princ Charles ima ključnu ulogu u takvom razvoju situacije i to uz podršku princa Williama, budućeg prijestolonasljednika.

U to su vrijeme izvori iz Palače rekli da se o odluci "nadugo i naširoko raspravljalo" nakon Andrewovog neuspjelog pokušaja da uvjeri suca da odbaci građansku tužbu koju je Giuffre podigla protiv njega. Princ Andrew se na kraju nagodio s njom, ali detalji nagodbe nisu poznati. Navodno se radi o pet milijuna dolara odštete. Buckinghamska palača tada je negirala da je novac za odštetu i sudske troškove stigao iz kraljevske blagajne.

image

Kraljica i mali Andrew: oduvijek je bila posebno meka srca prema njemu

Afp

Britanska je javnost uvjerena da su Charles i William učinili sve da se Andrewa, već godinama najomraženijeg člana kraljevske obitelji, gurne u pozadinu. Iako je oduvijek bila posebno meka srca kada je vojvoda od Yorka u pitanju, tu je odluku odobrila i kraljica. U veljači ove godine mediji na Otoku naveliko su se raspisali o toma da je Charles rekao svom bratu da se drži pozadine i ne ističe na službenim događanjima. Rojalisti koji su smatrali da je Andrew osramotio monarhiju, bjesnili su vidjevši kako se Andrew pokušava umiliti majci, posebno otkako je počela živjeti u Windsoru, u njegovoj neposrednoj blizini.

image

Kralj Charles III, princeza Anne, princ Andrew i princ Edward na ispraćaju kraljice Elizabete II.

Owen Humphreys/Afp

Sada kada je postao kralj, Charles zasigurno neće bratu vratiti privilegije niti mu omogućiti da se vrati na scenu - štoviše, čini sve da Andrew postane što nebitniji. Naravno, to ne znači progon u provinciju i siromaštvo - princ će nastaviti živjeti u slavnoj Royal Lodge, jednoj od najljepših i naraskošnijih kraljevskih kuća, a ni novca mu ne fali. Može mu nedostajati jedino moć ili ga mučiti neutažena želja za tronom.

Charles stalno govori o "manjoj monarhiji" i očigledno se namjerava držati najava o smanjenju broja zaposlenika Tvrtke, tj. članova kraljevske obitelji koji su aktivni i zarađuju svoju plaću. Također, planira promijeniti pravilo o tome tko može mijenjati monarha u slučaju da je on spriječen biti na dužnosti - Andrew i njegova kći Beatrice do sada su bili na tom popisu. Uskoro će, kako se čini, ostati i bez toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:54