RASKOL

PRODUBLJUJE SE JEDAN OD NAJMUČNIJIH SUKOBA U POVIJESTI BRITANSKE KRALJEVSKE OBITELJI Harry: 'Ja nisam princ! Evo kako me od sada možete oslovljavati'

 
Princ Harry
 Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Princ Harry zamolio je u srijedu da ga se predstavi samo kao "Harryja", bez kraljevske titule, prije nego je održao govor na konferenciji o održivom turizmu u Edinburgu, piše AFP.

Očekivalo se da će Vojvoda od Sussexa i unuk kraljice Elizabete II prestati koristi titulu "njegovo kraljevsko visočanstvo" krajem ožujka kada on i njegova supruga Meghan Markle završavaju sa svojim kraljevskim dužnostima.

No, u Edinburghu je bilo očito da je princ Harry već počeo s neformalnim pristupom tijekom javnih nastupa.

- Jasno nam je rekao da ga najavimo samo kao Harryja, stoga, dame i gospodo, molim vas jedan veliki škotski pozdrav za Harryja - rekla je voditeljica na konferenciji Ayesha Hazarika.

Princ Harry je na konferenciji upozorio o rizicima koji se javljaju s velikim rastom broja turista na ključnim lokacijama, a kao probleme je istaknuo zagađenje, odlazak lokalnog stanovništva, ali i potencijalni gubitak staništa za divlje životinje.

Harry je inače šesti u nasljednom redu za engleski tron (prvi je njegov otac Charles, Princ od Walesa), a u siječnju ove godine je iznenadio cijelu Veliku Britaniju najavom da se on i njegova supruga Meghan povlače sa svojih kraljevskih dužnosti. Par je tada objavio i da misle živjeti i u Kanadi i Velikoj Britaniji, a kao razlog za povlačenje naveli su veliki pritisak medija s kojim se sve teže nose.

Stroga kraljica

U međuvremenu, Buckinghamska palača se pobrinula da Harry i Meghan ne profitiraju na bilo koji način od činjenice da su dio kraljevske obitelji.

Tako su kraljica Elizabeta II. i visoki britanski dužnosnici 19. su veljače odlučili da ne bi bilo primjereno da Meghan i Harry u svom "brendiranju" koriste riječ kraljevski" te da se ne smiju predstavljati kao dio kraljevske obitelji. Meghan se nakon toga navodno požalila svojim prijateljima da kraljica Elizabeta II. nju i princa Harryja "pravnim putem ne može spriječiti" da u sklopu svojih poslovnih aktivnosti koriste riječ "kraljevski". Markle se svojem najužem krugu prijatelja požalila da upotreba imena "ne bi uopće trebala biti problem". "Nije da ćemo se baviti prodajom majica i olovaka", navodno je rekla Meghan.

Glasnogovornica para potom je 22. veljače u objavi za medije najavila da princ Harry i njegova supruga od proljeća više neće moći koristiti oznakom "Sussex Royal" te da njihov novi život, neovisan o britanskoj kraljevskoj obitelji, počinje u krajem ožujka.

- S obzirom na posebne propise britanske vlade o korištenju riječi 'Royal', dogovoreno je da se njihova neprofitna organizacija, koju će javnosti predstaviti na proljeće, neće zvati Fond Sussex Royal. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa neće se koristiti oznakom 'Sussex Royal' ni na kojem području nakon proljeća 2020 - rekla je glasnogovornica.

PR katastrofa

No, Meghan i Harry nakon toga su objavili priopćenje na svojoj internetskoj stranici u kojem tvrde da 'Kraljica ne posjeduje riječ 'kraljevski' u cijelom svijetu'. Izjavu koja je objavljena na stranici Sussex Royal mnogi su protumačili kao neprijateljsku, a njezino značenje kao nepoštivanje kraljice.

- Iako ne postoji nikakva jurisdikcija od strane Monarhije ili Vladinog ureda nad riječju 'kraljevski' u inozemstvu, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ne namjeravaju koristiti riječ 'royal' (kraljevski) na bilo kojem teritoriju, bilo u Ujedinjenom Kraljevstvu ili izvan njega nakon što se dogodi njihov prijelaz u proljeće - objavljeno je.

U priopćenju na njihovoj stranici, Harry i Meghan dodaju i kako će zadržati svoje prefikse 'His/her royal highness' (njegovo/njezino kraljevsko visočanstvo) jer je to dogovoreno u siječnju, no nakon što od proljeća prestanu biti članovi kraljevske obitelji, te naslove više neće aktivno koristiti.

Stručnjaci za kraljevsku obitelj tvrde da se radi o još jednoj PR katastrofi ovog para.

Otac napao Meghan Markle

Otac Meghan Markle Thomas Markle (75) napao je vlastitu kćer jer ga je, kako kaže, "napucala" prije vjenčanja za princa Harryja, a dodao je i da kraljevski par "nema pravo tako odgovarati" kraljici Elizabeti II. nakon što im je ova zabranila korištenje riječi "kraljevski" u svojim poslovnim pothvatima, piše Daily Mail.

Markle je u ponedjeljak viđen kako obavlja kupovinu namirnica u trgovačkom centru nedaleko od svoga doma u meksičkom gradu Rosaritu i tada je novinarima rekao da je ljut na svoju kćer.

- Mislim da nemaju pravo tako razgovarati s kraljicom. Mislim da je to uvreda za kraljicu i Britance. Jako sam ljut na Meghan i Harryja sada. Mislim da nemaju pravo koristiti riječ 'kraljevski' - rekao je Markle.

- Moja me kći napucala prvog dana nakon vjenčanja, napucala je moju obitelj, napucala je obitelj svoje majke (Dorije Ragland). Napucala je sve obitelji i sada napucava britansku kraljevsku obitelj - rekao je Markle, a prenio Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:06