NIKOLA ĐURIČKO

Proslavljeni srpski glumac prvi put u hrvatskom filmu: Čak mu je i legendarni Stephen King htio dati cijelu seriju

U intervjuu Nikola Đuričko govori o filmu, životu u SAD-u, štrajku glumaca, Stephenu Kingu, komediji i genetici

Nikola Đuričko

 Profimedia

Proslavljeni srpski glumac Nikola Đuričko s redateljicom Vlatkom Vorkapić, 7. prosinca, na kinoekrane u Hrvatskoj donosi novi dugometražni igrani film "Sveta obitelj" u kojem utjelovljuje gazdu Marka. To mu je prva uloga u hrvatskom filmu, a dobro je poznat našoj publici po filmskim i TV hitovima kao što su serije "Montevideo, bog te video" i "Vratit će se rode", a osvojio je i Hollywood ulogom u svjetski poznatoj seriji "Stranger Things", u kojoj je glumio urnebesno smiješnog ruskog kriminalca Yurija. Đuričko je svestran - bavi se i zahtjevnom stand-up komedijom, a svira i u bendu koji je nedavno objavio album.

U filmu "Sveta obitelj" on igra imućnog gazdu Marka koji sa svojom ženom Anom i sinom Ivom živi na imanju u jednom slavonskom selu. Radnja filma redateljice čiji je film "Sonja i bik" osvojio tri Zlatne arene, 2013. godine, odvija se 60-ih godina prošloga stoljeća, gdje su stari običaji glavni imperativ, a urbani utjecaj gotovo da i ne postoji. Kako bi sačuvao obiteljsku tajnu, Marko kao pravi manipulator zna prepoznati priliku, a s njom i savršeno žrtveno janje...

U intervjuu Nikola Đuričko govori o filmu, životu u SAD-u, štrajku glumaca, kralju horora Stephenu Kingu, komediji i genetici.

Napokon je, nakon štrajka WGA, štrajka scenarista, završio i štrajk SAG-AFTRA, dakle glumaca u Hollywoodu. Jeste li vi, kao član sindikata glumaca, zadovoljni onim što je postignuto ovim štrajkom? Promatraču sa strane čini se da su stvari sad doista bolje za sve članove tih strukovnih udruga, za ljude koji rade u filmskoj odnosno općenito u zabavnoj industriji.

- Ja se nadam da trebamo biti zadovoljni. Stvari su daleko kompliciranije jer nije štrajk bio samo o uvjetima rada, nego je na pomolu nova tehnologija i imamo i strahove od mogućih zloupotreba. Vjerujem u sindikalno organiziranje i mislim da je to jedini način da se izborimo za što bolje uvijete. I da se, demonstrirajući našu solidarnosti, zaštitimo.

Jeste li se vratili na posao i, ako možete reći, što radite trenutno? Snimate li nešto?

- Proći će još barem mjesec dana dok stvari ne krenu svojim ritmom. Počeli su neki kastinzi, ali sve ostalo još stoji dok odvjetnici ne razriješe detalje.

Na YouTubeu ima više filmića o Yuriju, liku koji ste glumili u seriji "Stranger things", ali najbolji je jedan u kojem je netko skupio sedam minuta scena iz serije. Kada vidite na jednom mjestu sve te scene, stvarno je jasno zašto vas svi hvale. Kako je biti negativac kojeg svi vole?

- Nisam gledao taj klip, ali uživam u pohvalama iz cijelog sveta u vezi s Yurijem. Braća Duffer su napisala u opisu lika: vulgaran čovjek koji se smije svojim štosovima. Moje je bilo samo da to izvedem. Kada smo snimili prvu scenu, oni su mi rekli da ih je to dodatno inspiriralo i napisali su nove scene. Vrlo sam bio sretan zbog takvog razvoja situacije.

image

Nikola Đuričko

Theo Wargo/Getty Images/Profimedia

Svi su se nadali da će se Yuri pojaviti i u novoj sezoni te hit-serije. Slavni pisac Stephen King rekao je da bi vama trebalo dati cijelu seriju. Ima li šanse za neki spin-off u kojem će Yuri biti glavni lik?

- Zahvalan sam gospodinu Kingu na tom prijedlogu. To je zaista velika satisfakcija za mene kao glumca i siguran sam za sve pisce i kreatore serije. Što se tiče nastavka ili spin-offa, to nije u mojim rukama.

Vi ste jedan od najuspješnijih glumaca iz regije u svjetskim okvirima. Snimali ste u nekoliko zemalja, radili velike projekte. Publika u Hrvatskoj dobro vas poznaje iz serija i filmova, a sada će vas upoznati i u filmu Vlatke Vorkapić "Sveta obitelj". Kako je došlo do te suradnje?

- Za vrijeme korone Vlatka mi je poslala scenarij i iznijela mi svoju ideju da glumim u filmu. Nakon čitanja scenarija nije mi bilo najjasnije otkud sam joj ja pao na pamet. Vlatka je imala vrlo zanimljiv odgovor i tako me je uvukla u projekt i mi smo se otisnuli u avanturu.

Kakav je gazda Marko?

- On je domaćin i gazda kojeg svi u selu znaju, poštuju pa i vole. On je šarmantan i voli žene. On je i tradicionalist i veliki pobornik starog načina života, on također pokušava svim silama zaštititi svoju obitelj i ne bira sredstva da to ostvari. Kao svaki dobar lik ima fasadu koja je blistava i mračne hodnike i podrume.

S obzirom na iskustvo s raznih setova u raznim zemljama i projektima s raznim budžetima, koja je razlika između rada u Europi, bila to Srbija, Hrvatska ili Engleska, i u SAD-u? Koje su dobre strane jednih, a koje drugih?

- Sve je to isto. Samo se povećava broj ljudi, dana, kamera itd. Filmske ekipe sliče jedne na druge, bar gdje god sam radio. Rasvjetljivači izgledaju isto, bukvalno su isto obučeni i imaju isti duh na svim setovima, tonci su uvijek specifični, šminkerice su izvor informacija... Ja jako volim filmske ekipe jer to su sve ljudi koji sebe nisu vidjeli u kancelariji.

image

Sveta Obitelj

Promo/

Sada ste već dulje vrijeme u Sjedinjenim Državama. Jeste li ikada požalili odluku o odlasku? Jeste li se vi, supruga i djeca potpuno prilagodili životu u Americi?

- Nisam požalio jer ne bismo sad pričali o ‘Stranger Things‘ ili o Stephenu Kingu, a obitelj se privikla i mislim da dijelimo ambiciju i uzbuđenje novog života koje Amerika neminovno nudi.

Vi ste se preselili u SAD kao već etabliran glumac s međunarodnim iskustvom. Kada biste razgovarali s nekim od mlađih kolega koji sanjaju od odlasku "preko bare" i karijeri u Hollywoodu, što biste im rekli danas? Što treba imati za takav potez?

- To je veoma osobno pitanje i odluka, teško je davati savjete. Meni je godilo da se razvijem kao glumac i da steknem neizmjerno iskustvo pa tek onda da probam da igram izvan svog jezika i zemlje. Ali netko ima drugačiji put. Shvatio sam da, čim postanem previše zadovoljan i s lakoćom rješavam probleme, znam da stagniram. Zato izmišljam izazove, poteškoće, jer to je jedini način da upalim motore.

Izjavili ste nedavno da s prijateljem pišete scenarij, da imate i bend u kojem svirate i pripremate ploču... Imate svoje stand-up nastupe. Doista ste svestrani. Odakle energija za sve to?

- Ploča je izašla 29. studenoga i ima je na svim platformama, YouTubeu, Spotifyu, Appleu... Moj se bend zove Džoni Midnajt Trio, a album se zove ‘‘Po sećanju‘‘ i toplo ga preporučujem. Energiju nalazim u radosti koju mi kreativni proces donosi i u susretu s publikom.

image

Nikola Đuričko

Promo

U listopadu ste bili u Zagrebu sa svojim stand-upom "Showbiz". Nastupili ste tu i s prvim showom "Sve što ste oduvek hteli da znate o Džoniju, a niste smeli da ga pitate". Kakva je publika u Hrvatskoj?

- Božanstvena. Bio sam u Splitu, Zagrebu i Osijeku. Osjećao sam se kao kod kuće. Mnogo mi to znači jer mislim da pripadamo jednom kulturnom prostoru i razmjena smijeha, glumaca, književnosti, rock‘n‘rola i općenito kulture nam može samo koristiti.

S obzirom na to da niste prvi glumac u svojoj obitelji, jer je vaša baka Tomanija bila cijenjena i nagrađivana glumica, je li se "glumački gen" prenio i na vašu djecu?

- Hvala vam što ste se sjetili moje bake. Mislim da ne postoji baš takav gen, ali mislim da sam im prenio ljubav prema kazalištu, knjigama, filmovima, slikama, umjetnosti u cjelini. Moji klinci zasad imaju pametnija posla od bavljenja glumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:06