MICHAEL JACKSON

Prošlo je 12 godina od smrti kralja popa koji je šokirao svijet i ostao upamćen kao legenda

Kontroverzni glazbenik, čudo od djeteta, a poslije jedan od najvećih glazbenika svih vremena, preminuo je 25. lipnja 2009. u 14 sati
Michael Jackson, 1996.
 Vincent Amalvy

Prošlo je 12 godina od smrti kralja popa Michaela Jacksona. Kontroverzni glazbenik, čudo od djeteta, a poslije jedan od najvećih glazbenika svih vremena, preminuo je 25. lipnja 2009. u 14 sati po lokalnom vremenu. Bila je to vijest koja je zaprepastila cijeli svijet i to unatoč tome što je zapravo bilo prilično jasno kako Jackson nije u top formi. No bilo mu je samo 50 godina, za dva mjeseca proslavio bi 51. rođendan da ga je dočekao.

Pjevač se srušio u svom domu u Los Angelesu i unatoč pokušajima oživljavanja, nije mu bilo spasa. Umro je od srčanog zastoja, a u krvi su mu nađeni propofol, lorazepam i midazolam. Upravo zbog propofola, Jackson se zapravo predozirao, a kako mu je taj lijek dao njegov osobni liječnik Conrad Murray, on je kasnije osuđen na četiri godine zatvora za ubojstvo iz nehaja.

image
Pascal George

Osobni život u najmanju ruku bio mu je kaos. Ne samo zato što je živio u nekom svom ekscentričnom svijetu, već su mu karijeru umalo uništile optužbe o seksualnom zlostavljanju djece. Sudski mu to nikada nije dokazano, no ostala je ta užasna mrlja na njegovom životu i djelu, glazbenoj ostavštini koja je uistinu veličanstvena.

image
Jacksonov koncert, 1992.
Bertrand Guay

Najnagrađivaniji glazbenik svih vremena, bio je osmo dijete u obitelji Jackson i sa samo pet godina debitirao je na sceni sa starijom braćom Jackijem, Titom, Jermaineom i Marlonom kao član grupe Jackson 5. Tim obiteljskim projektom rukovodio je njihov otac Joe Jackson, koji je, kako će se pokazati poslije, bio vrlo nasilna i teška osoba. Bez sumnje, otac zlostavljač, obilježio mu je život. Normalnog djetinjstva zbog glazbene karijere ionako nije imao, a s druge strane bio je otac despot koji je udarao i za najmanju grešku.

image
Jackson Five
Lecoeuvre Phototheque

Jackson 5 postali su izuzetno popularni, no Michael je pravu slavu, onu doslovno planetarnu, doživio tek u solo vodama kada je 1982. objavio album "Thriller". To izdanje i danas je najprodavaniji album svih vremena. Inače tijekom karijere oborio je 39 Guinnessovih rekorda. Njegov utjecaj na modernu pop kulturu bio je nemjerljiv i danas se smatra jednim od najznačajnijih figura 20. stoljeća.

Tijekom karijere, prema nekim procjenama, prodao je više od 350 milijuna albuma. Iza njega ostalo je i troje djece - sin Michael "Prince" Jackson Jr., kći Paris te najmlađi sin Bigi Jackson. Osigurani su do kraja života, i oni i njihovi potomci jer unatoč tome što je Jackson za svog života upao i u financijske probleme, njegova zaklada nakon njegove smrti poslovala je odlično. Dapače, prema podacima Forbesa, 2016. zaklada je zaradila čak 825 milijuna američkih dolara, što je bila najveća zarada neke zvijezde ikada zabilježena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:50