StoryEditor
RAZDOR U PALAČI

Prva knjiga o Megxitu otkriva sve detalje: Kako je Kate isprovocirala bijeg prinčevskog para

Riječ je o bombastično najavljivanom štivu koje će uzdrmati dvor i razotkriti sve detalje o odnosima članova kraljevske obitelji
 Phil Harris/AFP

Britanskoj kraljici ovaj je vikend prisjelo već za doručak. Jer, Elizabetu II. na stolu je ujutro uz porculansku šalicu čaja Earl Grey (bez mlijeka i šećera) i nekoliko keksića, voće, žitarice i tost s marmeladom dočekalo i najnovije izdanje dnevnih novina The Times, koji je od subote počeo objavljivati isječke iz dugoočekivane knjige “Pronalazak slobode: Harry i Meghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji”.

Riječ je o bombastično najavljivanom štivu koje će ponovno uzdrmati britanski dvor i razotkriti sve detalje o odnosima između članova kraljevske obitelji.

Sudeći prema dosad objavljenim ulomcima, knjiga - čiji su autori Carolyn Durand i Omid Scobie, a izdavač Dey Street Books - detaljno opisuje zašto su Meghan (38) i Harry (35) smatrali da ih kraljevska institucija ne podržava te rasvjetljava frustracije para zbog palače i medija koji su se nekorektno odnosili prema njima.

Premda se šuškalo kako su britanski princ i njegova supruga osobno autorima knjige ispričali svoju stranu priče, oni to putem svog glasnogovornika sada oštro demantiraju.

- Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa nisu intervjuirani i nisu dali doprinos knjizi ‘Pronalazak slobode: Harry i Meghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji’. Ova se knjiga temelji na vlastitim iskustvima autora kao članova kraljevske službe za medije i vlastitom neovisnom izvještavanju - rekao je glasnogovornik para u izjavi vezanoj uz knjigu čiji je izlazak najavljen za 11. kolovoza.

Nepoznati detalji

Premda Meghan i Harry niječu da su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju knjige, ne mogu zanijekati svoje bliske odnose s njezinim autorima. Carolyn Durand poznata je američka novinarka i bliska prijateljica para, a zajedno s Omidom Scobiejem već je napravila nekoliko intervjua s bivšim kraljevskim parom.

Scobie je jedan od omiljenih novinara Meghan Markle, čovjek koji je objavio detalje oko videopoziva što su ga vojvoda i vojvotkinja od Sussexa 21. travnja uputili kraljici Elizabeti II. u povodu njezina 94. rođendana. Kraljici se to, kako su izvijestili britanski tabloidi, ni najmanje nije dopalo jer je od svog unuka i njegove supruge striktno tražila da njihova komunikacija s njom ostane privatna. Još manje joj se, kažu, dopala najava knjige u kojoj su svjedočili bliski prijatelji Harryja i Mehgan, a u kojoj, uz ostalo, stoji:

“Malo tko je mogao naslutiti istinu o Harryju i Meghan. Prvi put ‘Pronalazak slobode: Harry i Meghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji’ otkriva nepoznate detalje o Harryjevu i Meghaninu zajedničkom životu. Kao članovi odabrane skupine novinara koji prate britansku kraljevsku obitelj i njihove zaruke, Omid Scobie i Carolyn Durand bili su svjedoci života mladog para.

Knjiga ‘Pronalazak slobode: Harry i Maghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji’ je iskren i razoružavajući portret samopouzdanog i utjecajnog kraljevskog ljubavnog para” piše u najavi novog svjetskog bestselera koji će se, sudeći prema isječcima objavljenima u The Timesu, a zbog kojih je Elizabeti II. već prisjeo doručak, ne čitati, nego gutati.

Bez iskrene podrške

Jer, ova knjiga, između ostalog, otkriva i ne pretjerano srdačne odnose između dvojice britanskih prinčeva te teško optužuje Williama i njegovu suprugu Catherine da nikad nisu dali pravu i iskrenu podršku princu Harryju i njegovoj odabranici. U knjizi, naime, prijatelji Meghan Markle tvrde da su princ William i njegova Kate gotovo ignorirali sve teškoće vezane uz Harryja i Meghan te da su odnosi između dva brata i njihovih supruga ledeni, i to u toj mjeri da je Kate ignorirala Meghan tijekom njezina posljednjeg kraljevskog angažmana kojim se američka glumica oprostila od britanske kraljevske obitelji. Taj su dan, podsjećaju autori knjige, William i Kate sjedili okrenuti leđima Harryju i Meghan, a razgovarali su samo s princem Edwardom i Sophie koji su sjedili pokraj Meghan i Harryja.

“To zapravo i ne treba čuditi jer Meghan i Kate nikad nisu bile prijateljice, a Kate se nikada nije niti potrudila da to postanu. Premda je Meghan isprva naivno očekivala da će joj Kate izaći u susret i pomoći ponekim savjetom kako bi se što lakše prilagodila životu na dvoru, ona to nikad nije učinila, a svojim je prijateljima naglašavala kako ne postoji nikakva veza između Meghan i nje, osim činjenice da obje žive u Kensingtonskoj palači.

Kate je s Meghan komunicirala samo kad je to baš morala, a bilo je i situacija vezanih uz kraljevski protokol na kojima su šogorice stajale jedna do druge gotovo sat vremena, a pritom nisu izmijenile ni riječ”, stoji u knjizi koja tako potvrđuje prijašnja medijska nagađanja o netrpeljivosti koja je vladala između dviju vojvotkinja i koja je, sudeći prema tvrdnjama iznesenim u knjizi, zavadila dotad nerazdvojne prinčeve.

Navodno je Harry svog brata Williama nazvao snobom zbog načina na koji je od samih početaka ljubavne veze s glumicom pričao o Meghan, koju je William nazivao “tom djevojkom” i savjetovao mlađem bratu da s njom ne brza u brak, što je duboko uvrijedilo tankoćutnog Harryja.

Meghan i Harry uz to su se osjećali zapostavljeno i bili su frustrirani zbog Williama i Kate jer su oni, za razliku od starijeg Harryjeva brata i njegove supruge, uvijek imali zadaću obavljati manje važne kraljevske zadatke. Bili su bijesni što su uvijek u sjeni starijih kraljevskih članova Charlesa i Williama, što je jedan zaposlenik palače slikovito opisao riječima: “Harry i Meghan bili su kao treći kotač u obitelji”. Knjiga također otkriva kako su njih dvoje bili ogorčeni jer im je bilo zabranjeno osnivanje vlastitog ureda u Windsoru.

Tvrdili su da su žrtve, da previše daju i premalo dobivaju. Sve to nimalo se nije dopalo nekadašnjoj uspješnoj glumici Meghan koja se morala odreći svog života radi ulaska u kraljevsku obitelj. Zauzvrat, uskoro je doznala kako je nazivaju Harryjevim “trofejem” koji dolazi s “popriličnom prtljagom”. Navodi se i kako su Meghan pojedini zaposlenici palače diskriminirali zbog njezine boje kože. Glumičin prijatelj otkrio je i kako Meghan nakon svega nije imala drugog izbora nego maknuti se iz te toksične sredine.

Nezaštićeni Harry

Također, piše u knjizi, nakon što je optužena da je kriva za Harryjevu odluku da napusti svoju dužnost i obitelj te je njihov odlazak nazvan prema njoj Megxit, ona ne može zamisliti da ikad ima veze s kraljevskom obitelji. Uz nju je odmah stao i zaljubljeni Harry koji je o svim problemima prošlog Božića prije Megxita želio nasamo razgovarati sa svojom bakom, kraljicom Elizabetom II. Zbog toga je doputovao avionom iz Kanade. No zaposlenici, opisani kao muškarci u sivim odijelima, onemogućili su mu susret s kraljicom i rekli da je može vidjeti tek 29. siječnja.

Ti isti ljudi su oni koji su najviše strahovali da će princ i Meghan zasjeniti ostale ljude iz kraljevske obitelji, tvrdi se u knjizi u kojoj dalje stoji kako se Harry nakon svega toga osjećao nezaštićenim od vlastite obitelji i boljelo ga je što čuje njihove glasine o njemu da je preosjetljiv.

Poseban odlomak posvećen je i dijelu u kojem Harry i Meghan obavještavaju kraljevsku obitelj da više ne žele biti dio njih i da se odriču titule i dužnosti. U knjizi piše kako je Harry tadašnje suočavanje s palačom usporedio sa suočavanjem sa streljačkim vodom, a dodaje se i kako su njih dvoje bili frustrirani zato što se kraljica nije željela nasamo sastati s njima kako bi u miru razgovarali o zahtjevima mladog para.

U knjizi koja će imati 320 stranica, sudeći prema pisanju britanskih medija, spominju se i česte svađe između članova kraljevske obitelji, kao i tvrdnja da Harry vjeruje kako neki njegovi rođaci uopće ne vole Meghan, koja je skupa s Harryjem opisana kao pokretačica revolucije u monarhiji, koja nije uspjela zbog stalnog podmetanja kraljevske obitelji i tabloida. Sve to, uvjeren je Harry, radilo se kako bi se smanjila i obuzdala popularnost mladog para, dok Meghan stalno tabloidno kritiziranje na svoj račun opisuje kao polaganu “smrt od tisuću posjekotina”.

Ništa od promjena

“Harry i Meghan bili su u prilici da napokon moderniziraju krutu britansku monarhiju i približe je današnjem vremenu, ali su ih u tim naporima cijelo vrijeme obeshrabrivali moćnici iz sjene i neprijateljski nastrojeni mediji koji pomno prate njihov privatni život”, stoji u knjizi u kojoj piše da je stvar konačno pukla kad su princ i vojvotkinja najavili Megxit.

“Nakon što su se Harry i Meghan uvjerili da kraljica i Harryjev otac, princ Charles, ne žele baš nikakve promjene i modernizaciju, shvatili su da sve dalje ne bi imalo smisla. Harryjeva želja za promjenom dogodila se tijekom božićnih i novogodišnji blagdana koje su on i Meghan proveli u Kanadi. Princ je tada napokon uvidio da postoji i drugi način života. Svom prijatelju rekao je:

‘Ne treba mi filmski trenutak kad izađemo iz automobila i mahnemo stotinama fotografa prije nego što uđemo u zgradu’”, stoji u knjizi “Pronalazak slobode: Harry i Meghan i stvaranje moderne kraljevske obitelji”, u kojoj piše da je kraljica bila duboko razočarana odlukom svog unuka da sa suprugom zauvijek napusti kraljevsku obitelj i odseli se u Kanadu.

No, najveće razočaranje za princa i vojvotkinju uslijedilo je kada su Harryju oduzeta njegova počasna vojna imenovanja. To je bila dodatna potvrda Harryju i Meghan da su ispravno postupili, navodi se u knjizi u kojoj piše da je upravo princ bio glavni pokretač odluke da par napusti dvor i odseli se iz Velike Britanije. Meghan mu je, tvrde autori knjige, u tome bila velika podrška, žena koja mu je dala samopouzdanje potrebno da donese svoju konačnu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2020 09:48