BRIT AWARDS

Prvi veći glazbeni događaj po ‘starom normalnom‘: Trijumfirali Taylor Swift, Dua Lipa, Harry Styles...

Bio je to prvi veći glazbeni događaj pred publikom koja nije morala nositi masku i paziti na fizički razmak u više od godinu dana
 John Marshall/ AFP

Održana je 41. dodjela britanskih glazbenih nagrada Brit Awards u londonskoj O2 areni u prvom većem glazbenom događaju pred publikom koja nije morala nositi masku i paziti na fizički razmak u više od godinu dana - Dua Lipa je odnijela dvije nagrade, a Taylor Swift je pripao Global Icon Award.

image
Taylor Swift
John Marshall/AFP
image
Timmsy/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Dua Lipa je osvojila nagradu za najbolju britansku izvođačicu te za album "Future Nostalgia".

image
Dua Lipa
John Marshall

Britanska pop zvijezda pozvala je na povećanje plaća djelatnicima Nacionalne zdravstvene službe (NHS), a prije osvajanja nagrada je izvela medley svojih hitova.

image
Dua Lipa
John Marshall/AFP

Američka kantautorica Taylor Swift prva je žena koja je osvojila Global Icon Award. Prije nje su je dobili David Bowie, Elton John i Robbie Williams.

"Zaista sam ponosna što sam dio ove glazbene zajednice, posebno u godini kada nam je glazba svima bila toliko potrebna", rekla je Swift, koja je doputovala u London i odala počast radnicima na prvoj liniji u borbi protiv covida-19.

Nagrada za najboljeg britanskog izvođača pripala je reperu J Husu, a Little Mix su najbolja britanska grupa, ujedno i prva ženska grupa koja je osvojila tu nagradu.

"Nije lako biti žena u britanskoj pop industriji. Vidjeli smo dominaciju bijelih muškaraca, mizoginiju, seksizam i nedostatak raznolikosti", rekla je pjevačice te grupe Leigh-Anne Pinnock.

image
Leigh-Anne Pinnock, Jade Thirlwall i Perrie Edwards
John Marshall

Najbolja nova britanska izvođačica je Arlo Parks, dok je najbolji britanski singl "Watermelon Sugar" Harryja Stylesa.

image
Arlo Parks
John Marshall
image
Arlo Parks
John Marshall/AFP

Billie Eilish i The Weeknd odnijeli su nagrade za najbolje međunarodne izvođače, a Haim za najbolju međunarodnu grupu.

"Večeras se radujemo svjetlijoj budućnosti", rekao je voditelj Jack Whitehall. "Imamo publiku (...) imamo pop zvijezde, vratili smo se."

Prisutni na dodjeli britanskih glazbenih nagrada morali su pokazati negativan test na koronavirus pri ulasku, a morat će se testirati i nakon ovog događaja.

image
Coldplay
John Marshall/AFP

Glazbeni događaj dio je pilot programa britanske vlade da testira mogu li se veliki događaji sigurno organizirati u pandemiji koronavirusa.

image
Dua Lipa
John Marshall
image
Headie One
John Marshall
image
Young T & Bugsey
John Marshall

Dua Lipa, Arlo Parks i Olivia Rodrigo su među izvođačima koji su nastupali uživo, dok su nastupi drugih bili ranije snimljeni.

image
Olivia Rodrigo
John Marshall

Nastupom Coldplaya otvorena je dodjela Brit Awardsa koja se inače održava u veljači, ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa.

image
Chris Martin, Coldplay
John Marshall/AFP
image
Olly Alexander
John Marshall
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 23:48