NOVA SVAĐA

Ralph Fiennes o JK Rowling: ‘Nisam žena, ali znam što ona misli kada kaže - želim moći reći da sam žena‘

Glumac koji je utjelovio Lorda Voldemorta ponovno brani spisateljicu koju LGBTQ zajednica dvije godine naziva najvećim transfobom

Ralph Fiennes ponovno brani JK Rowling

 Frankhoermann/sven Simon/Dpa Picture-alliance Via Afp

Utjelovio je lik jednog od najvećih zlikovaca svih fantasy svjetova u povijesti, bio je strašni Lord Voldemort, a sada brani ženu čija je mašta stvorila i taj lik i malog čarobnjaka Harryja Pottera i cijeli nevjerojatni univerzum oko njega.

Ralph Fiennes (59), još je jednom stao na stranu spisateljice JK Rowling u razgovoru za New York Times, a zbog "odvratnog" zlostavljanja koje ona prolazi, nakon što je 2020. godine progovorila o nekim transrodnim temama i uniseks prostorima i dirnula u živac LBGTQ aktiviste. Rowling je kako je sama rekla postala meta "bezočnih napada", nakon što je u jednom online tekstu spomenula "osobe koje menstruiraju".

image

J.K. Rowling već dvije godine ratuje s aktivistima iz LBGTQ zajednice

David Cheskin/Afp

"Osobe koje menstruiraju. Sigurna sam da je postojala riječ za takve osobe. Možda mi netko pomogne? Wumben? Wimpund? Woomud?‘", napisala je sarkastično, misleći pri tome na riječ "women", žene.

Fiennes je rekao da razumije spisateljičine stavove. Za razliku od mlađih članova glumačke postave serijala o Harryju Potteru, on smatra da je to što je Rowling odlučila izraziti svoje mišljenje kao žena ne čini "super desničarskom fašisticom".

- Verbalno zlostavljanje usmjereno na nju odvratno je i gadljivo. Mogu shvatiti da ono što je rekla nekoga može naljutiti, ali nije ona nikakva opscena zločinka. Ona je samo žena koja kaže: "Ja sam žena i osjećam da sam žena i želim moći reći da sam žena". Shvaćam odakle joj to. Iako sam nisam žena - kazao je glumac i dodao - Pa, JK Rowling napisala je te velike knjige o osnaženju samog sebe, o djeci koja otkrivaju svoju ljudskost... Te knjige govore o tome kako biti bolje, jače, moralnije ljudsko biće.

image

Mladi glumci u filmu Harry Potter i odaja tajni

1492 Pictures/Heyday Films/Collection Christophel Via Afp

No, njezine primjedbe oko "osoba koje menstruiraju" nakon ljutnje aktivista izazvale su i kritike poznatih osoba, počevši od Daniela Radcliffea koji je glumio Harryja Pottera, Emme Watson koja je bila Hermione Granger, te Eddieja Redmaynea, zvijezde filmova "Fantastične zvijeri", po knjigama koje je također pisala JK Rowling.

Fiennes spada u stariju postavu glumaca koji su imali uloge u redom filmskim hitovima njezinim uracima. Nije jedini. Nedavno preminuli Robbie Coltrane, Hagrid, izjavio je kako spisateljicu kritiziraju "oni koji samo čekaju da ih netko uvrijedi". Jason Isaacs koji je u franšizi igrao Luciusa Malfoya, rekao je da je njezin dobrotvorni rad opsežan i da treba prestati neprekidno joj "skakati za vrat" i "zabijati nož u leđa". Još jedna iz stare garde, glumica Miriam Margolyes koja je glumila profesoricu Sprout, rekla je da je JK Rowling definitivno pogrešna meta za otrovne kritike koje joj se upućuju.

image

Robbie Coltrane bio je jedan od onih koji brane JK Rowling

-/Mary Evans Picture Library/Profimedia

Od mlađe ekipe, redom glumaca koji su slavni i bogati postali baš zahvaljujući njoj, jedini je na njezinu stranu stao Tom Felton, koji se proslavio kao Draco Malfoy. I sam je postao žrtva napada aktivista kada je rekao da bi djelo JK Rowling trebalo slaviti. Felton je izjavio više puta da su njezine knjige spojile različite generacije. A pravu provalu bijesa izazvao je riječima da joj on nikada ne bi okrenuo leđa ili je kritizirao kao njegove druge kolege, te je inzistirao da će uvijek biti zahvalan na njezinom radu.

Iako je spisateljica stalno na tapeti i svaka njezina izjava (a ne ustručava se pričati o svemu i svačemu) dočekuje se na nož, nova eskalacija dogodila se prije desetak dana. Tada je počeo verbalni okršaj JK Rowling i glazbenika Billyja Bragga.

image

Fiennes je glumio strašnog Lorda Voldemorta

Warner Bros. Heyday Films/Collection Christophel Via Afp

Bragg je na Twitteru objavio video intervjua s poznatim televizijskim voditeljem Grahamom Nortonom na književnom festivalu u Cheltenhamu. Rekao je kako je Norton sjajno govorio o "kulturi otkazivanja i JK Rowling".

Spisateljica je reagirala na tweet, rekavši kako uživa "u bujici bradatih muškaraca koji samouvjereno iznose svoje stavove kako bi definirali što je žena i pružili podršku onima koji im prijete silovanjem i smrću". Mislila je pritom na probleme koje ona sama ima zbog "osoba koje menstruiraju" i nekih drugih izjava. A bilo je tu svakakvih problema, prema njezinim tvrdnjama - od vrijeđanja po internetu i poziva na bojkot i paljenje njezinih knjiga do objave njezine kućne adrese na webu te prijetnji smrću i silovanjem.

Bragg joj je odgovorio rekavši kako njemu ne smetaju njezini stavovi.

- Žalim što moj stav poistovjećujete s podrškom za silovanje i prijetnje smrću - napisao je Bragg - Nikada nisam izrazio takve osjećaje i da imate imalo samopoštovanja, ispričali biste se za tako tešku optužbu.

Priča, tako, ide dalje - s podjednakim brojem onih koji smatraju da je Rowling žrtva nerazumijevanja i onih koji jedva čekaju novi razlog da bjesne na nju.

Ralph Fiennes, pak, ponavlja svoj stav.

- Ne treba zaboraviti da je Harry Potter iz nekog razloga spojio više ljudi širom svijeta i više generacija nego bilo što u posljednjih 20 godina. I to zaslužuje čestitke. Sve je to djelo jedne osobe i njoj sam zahvalan - zaključio je glumac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:14