OŠTRA PORUKA GLUMCA

Rasizam u TV serijama: ‘Mogu vjerovati u zmajeve, ali ne i da crnac može biti hobit?!‘

Henry je istaknuo da se ulažu napori da se žanr učini ‘inkluzivnijim‘ nakon što u originalnim filmovima nije bilo crnaca

Lenny Henry kao Sadoc Burrows

 Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia

Lenny Henry, 64-godišnji glumac kojeg ćemo uskoro gledati u ulozi hobita Sadoca Burrowsa u nadolazećoj seriji "Gospodar prstenova: Prstenovi moći", za GQ je progovorio o rasizmu unutar žanra i profesije.

image

Lenny Henry kao Sadoc Burrows

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Henry je istaknuo da se ulažu napori da se žanr učini "inkluzivnijim" nakon što u originalnim filmovima Gospodar prstenova nije bilo crnaca.

- Ljudi nemaju problema s vjerovanjem u zmaja, ali imaju problema s vjerovanjem da crna osoba može biti hobit ili vilenjak - naglasio je Henry.

- Vjerovali ili ne, pripovjedači mogu raditi što žele, jer su pripovjedači, posebice u reimaginaciji ovih priča od prije 1000 godina. Te priče nisu dio kanona koji svi znaju, ovo je reimaginacija i ponovno tkanje priče - objasnio je glumac reflektirajući se na nova izdanja Gospodara prstenova i novi "prequel" Igre prijestolja.

- JD Payne i Patrick McKay, pisci Prstenova moći, upitali su se "Što ako?" Dvije najbolje riječi u pripovijedanju: "Što ako?" - istaknuo je Henry.

image

Lenny Henry

James Veysey/Shutterstock Editorial/Profimedia

Uz Henryja, glumci iz Ratova zvijezda također su otvoreno govorili o uznemiravanju na internetu zbog njihove pojave u filmovima. Prošle je godine Kelly Marie Tran priznala da je "mnogo sretnija" bez društvenih mreža i ne vjeruje da će im se ikada vratiti. Kad je dobila ulogu u filmu "The Last Jedi" iz 2017., internetski "trolovi" su je bombardirali instinktivnim rasističkim komentarima i uznemiravali na društvenim mrežama te je prisilili na to da izbriše sve društvene mreže.

image

Kelly Marie Tran

Chelsea Lauren/Shutterstock Editorial/Profimedia

Moses Ingram, koja glumi Revu Sevandu, odnosno, Treću sestru u seriji "Obi-Wan Kenobi", također je nedavno otkrila rasističke poruke koje su joj slali mnogobrojni obožavatelji serijala.

image

Moses Ingram kao Reva

Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Ingram, koja glumi inkvizitoricu Revu, na Instagram priče podijelila je niz netrpeljivih poruka koje je primila.

- Nitko ne može ništa učiniti u vezi ovoga. Nitko ne može učiniti ništa da zaustavi ovu mržnju. Dovodim u pitanje svoju svrhu što sam uopće ovdje pred vama i govorim da se ovo događa. Ne znam stvarno što da mislim o ovome - napisala je.

- Stvar koja me muči je taj osjećaj u meni. Taj osjećaj da moram šutjeti i to prihvatiti, da se moram naceriti i to podnijeti. Ja nisam takva - dodala je Ingram.

Franšiza Ratova zvijezda oglasila se priopćenjem podrške Ingram nakon što je javno otkrila maltretiranje koje je doživjela.

- Ponosni smo što možemo poželjeti dobrodošlicu Moses Ingram u obitelj Ratova zvijezda i uzbuđeni smo što će se Revina priča razviti - glasio je tweet sa službenog računa Ratova zvijezda.

- Ako netko namjerava učiniti nešto da se na bilo koji način osjeća nepoželjno, imamo samo jednu stvar za reći: pružamo otpor - zaključili su u tweetu, referencirajući se na pokret otpora iz spomenutog serijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:20