IZGUBLJEN I TUŽAN

Ravnatelj škole koju je kao dječak pohađao Elon Musk: ‘Bili smo uvjereni da je retardiran‘

Suprotno ravnateljovom savjetu majka Maye upisala je Muska u školu kad je imao samo tri godine, tvrdila je da je genijalac
 Nathan Howard/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Elon Musk, na glasu danas kao čudesni poduzetnik i vizionar koji stoji iza kompanija kao što su SpaceX, Tesla Inc., Neuralink Corp. i The Boring Co., nije imao sretno djetinjstvo. Kao i kod mnogih genijalaca, njegove prve godine bile su prožete izazovima i nesporazumima, piše Benzinga. Dapače, Musk (52) bio je dječak koji je nekoć bio označen kao drugačiji i to ne na najbolji način. Najnovija biografija bavi se njegovim djetinjstvom i načinom na koji ga je ono oblikovalo.

image

Elon Musk 2004.

Paul Harris/Pacific Coast News/Profimedia/Paul Harris/pacific Coast News/profimedia

Od ranog djetinjstva bila je očita Muskova intelektualna znatiželja, nastavlja Benzinga. Dok je bio mali, njegova majka Maye Musk prepoznala je iznimnu inteligenciju svog sina i upisala ga u malu školu kad je imao tri godine. To je bilo protivno savjetu ravnatelja koji je vjerovao da će Muskova mlada dob predstavljati izazov za druženje sa starijom djecom. Maye je inzistirala da se Elon upiše u školu, rekavši ravnatelju: "Stvarno imam genijalno dijete." Ali Muskovo iskustvo nije bilo ono što je Maye očekivala za svog sina. Musk je u školi bio dječak za kojeg se često činilo da je izgubljen u svojim mislima.

"Učiteljica bi mi prišla i vikala na mene, ali ja je zapravo ne bih ni vidio ni čuo.", rekao je Elon Musk. Kako se to ponavljalo, izazvao je zabrinutost, što je potaknulo sastanak s ravnateljem škole koji je Elonovim roditeljima doslovno rekao: "Imamo razloga vjerovati da je Elon retardiran." Tražeći objašnjenje za njegovo ponašanje, roditelji su nagađali su ima problem sa sluhom, pa su mu kako je to kasnije ispričao Musk, izvadili adenoide.

image

Maye Musk i Elon Musk

Jean-baptiste Lacroix/Afp/Profimedia/Jean-baptiste Lacroix/afp/profimedia

Musk je bio potpuno zadubljen u promatranje, često gledajući kroz prozor. Kad su ga učitelji ukoravali da ne obraća pozornost, on bi odgovarao u stilu: "Lišće sada postaje smeđe." No njegova sklonost izolaciji nije bila zbog nedostatka inteligencije ili problema sa sluhom. Umjesto toga, on ga opisuje kao mentalni mehanizam koji mu je omogućio duboko promišljanje.

"Još od djetinjstva, ako počnem razmišljati o nečem zahtjevnom, svi moji osjetilni sustavi se isključe.", objasnio je Musk. Takva zamišljenost bila je preizazovna za njegove vršnjake.

"Najbolje je ne pokušavati se probiti dok on ima taj prazan pogled.", zaključila je njegova majka. Dječak s tako jakim unutarnjim svijetom suočio se sa značajnim izazovima u uspostavljanju veza.

image

Elon Musk 2011.

Nicholas Kamm/Afp/Profimedia/Nicholas Kamm/afp/profimedia

"Kad je krenuo u školu, postao je tako usamljen i tužan.", ispričala je njegova majka. U intervjuu za Rolling Stone 2017. rekao je: "Kad sam bio dijete, rekao sam jednu stvar. ‘Nikad ne želim biti sam.‘ To je ono što bih rekao. ‘Ne želim biti sam.‘"

Prema biografiji, tako rani upis Muska u školu bila je pogreška i Maye je trebala poslušati učiteljev savjet i pričekati. Nije imao prijatelja. Tek na koledžu stekao je prvog bliskog prijatelja izvan obitelji. Za mnoge su skepticizam i kritike s kojima se Musk suočavao tijekom djetinjstva mogli značiti kraj ambicije. Ali za Muska, navodi Benzinga, čini se da je nevolja samo potaknula njegovu želju. Čak i kada su ga učitelji označili kao "drugačijeg" ili kada se suočio sa svijetom koji nije baš razumio njegovu introspektivnu prirodu, ostao je nepokoleban. Sada, kao najbogatiji čovjek na svijetu 2023., Muskova su postignuća neporeciva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:30