ČUDOTVORNA DIJETA

RAZOTKRIVENA TAJNA NOVE LINIJE GLAZBENE ZVIJEZDE ADELE Moguće je jesti čokoladu i piti vino, a pritom mršavjeti bez vježbanja

 
Adele
 Getty Images

Jedna od najvećih glazbenica današnjice, Adele, ovih je dana snimljena kako uživa na karipskom otoku Anguilla.

Izgled 31-godišnje britanske zvijezde mnoge je šokirao jer se u samo nekoliko mjeseci pjevačica transformirala i smršavjela 20 kilograma, kako je rekla - bez vježbanja.

Nakon razvoda pjevačica je krenula na rigoroznu dijetu poznatiju pod imenom sirtfood, zahvaljujući kojoj je vidno smršavjela. Iako je dijeta među zvijezdama popularna već neko vrijeme, pa je tako i Pippa Middleton na njoj bila prije vjenčanja, zahvaljujući Adele postala je apsolutni hit.

Dijetu je osmislilo dvoje nutricionista iz Velike Britanije, Aidan Goggins i Glen Matten, a brzo je stekla veliku popularnost jer, za razliku od mnogih drugih dijeta, dozvoljava, pa čak i potiče konzumiranje crnog vina i crne čokolade.

Utemeljena je na istraživanju u kojem se tvrdi da određena hrana podiže razinu određenih bjelančevina (sirtuina ili sirtova) koje reguliraju metabolizam te tako mogu pomoći u skidanju kilograma.

Ova dijeta obećava da će osoba skinuti 3,5 kilograma za sedam dana. Dijeta se temelji na istraživanju o sirtuinima, grupi od sedam proteina koji se nalaze u ljudskom tijelu, a oni reguliraju metabolizam, ali isto tako i tjelesne funkcije. Hrana koja povećava razinu ovih proteina skupnim se imenom zove sirtfood.

Ovo su samo neke od namirnica koje aktiviraju lučenje sirtuina: od voća i povrća to su jabuke, citrusi, borovnice, jagode, datulje, kelj, celer, luk, rikula; od pića to su zeleni čaj, matcha zeleni čaj, crna nezaslađena kava, crveno vino. Preporučuje se i unos crne čokolade, oraha, lososa te ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Osnove sirtfood dijete

· Dijeta se sastoji od dvije faze, prva traje tjedan dana, druga dva tjedna. Nakon toga u svoju prehranu osoba može uvrstiti koliko god hoće sirtfood namirnica.

· Tijekom prve faze prva tri dana unos kalorija treba ograničiti na 1000 kalorija dnevno, a to uključuje tri zelena povrtna soka i jedan konkretan obrok.

· Potom se sljedeća četiri dana unos kalorija može povećati do 1500 dnevno te se tako uz dva zelena povrtna soka uvode dva ili više obroka bogata sirt namirnicama.

· Nakon toga započinje druga faza, koja traje dva tjedna. U njoj ne postoji kalorijsko ograničenje te osoba može pojesti tri cjelovita obroka i čašu povrtnog, zelenog soka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 14:40