UNOSAN BIZNIS

Rent-a-megazvijezde: Na što sve pristaju da okrenu milijune... a evo i kako stoje slavni Hrvati!

Flo Rida pjeva na bar micvama, J.Lo za kineske naftaše, Eaglesi za anonimne milijardere...

Samobor, 100223.
Trgu kralja Tomislava.
Koncert Maje Suput na otvorenju 197. Samoborskog fasnika.

 Ranko Suvar/Cropix

U deset sati tijekom jedne subotnje večeri reper Flo Rida bio je u svojoj garderobi s ručnikom preko glave, u režimu tihe pripreme. Uz jedan zid, zgodan bife - jastog, sushi, Dom Pérignon - stajao je netaknut. Tog ga je poslijepodneva, opisuje tjednik The New Yorker, privatni zrakoplov prevezao, s osam članova njegova tima, iz Južne Floride u Chicago. Do sljedeće noći vratit će se u svoju vilu u Miamiju. Flo Rida, koji ima 43 godine, postao je slavan 2008. sa svojom pjesmom "Low", koja je deset puta postala platinasta i bila je broj jedan na Billboardovoj ljestvici deset tjedana. To je inače duže od bilo koje druge pjesme te godine, uključujući Beyoncéinu "Single Ladies". Reper je 2009. imao još jedan hit broj jedan - "Right Round", koji je oborio svjetski rekord koji su zajedno držali Eminem, 50 Cent i Dr. Dre, za najveći broj preuzimanja u prvom tjednu objave.

Pjevao osnovnoškolcima

Flo se nikada nije mjerio sa slavom tih kolega, ali je snimio još devet hitova koji su ušli u top 10 i prodao najmanje stotinu milijuna ploča. U nedavnom sudskom sporu s jednim od sponzora porota mu je dodijelila 83 milijuna dolara. Svakako dovoljno da više ne mora brinuti o svojoj budućnosti. No, unatoč tome što je financijski itekako zbrinut, kako piše The New Yorker, Flo Rida je te večeri poslovno otputovao na sjever kako bi nastupao na bar micvi za trinaestogodišnjeg dječaka i njegove prijatelje u dobrostojećem predgrađu Chicaga, Lincolnshireu. Produkcijska tvrtka u hali veličine skladišta, inače popularnoj za održavanje bar micvi, postavila je dekor, uključujući rollercoastere iscrtane šablonom po plesnom podiju i banketni stol koji je nalikovao crvenom Ferrariju. Cijeli događaj bio je nevidljiv vanjskom svijetu, osim riječi "Andrew" projicirane sjajnim crvenim reflektorima na vanjski zid.

image

Flo Rida

Suzanne Cordeiro/Afp/Profimedia/Suzanne Cordeiro/afp/profimedia

Zabavu je organizirao Andrewov otac, izvršni direktor u tvrtki za financijske usluge. Isprva je sumnjao da će Flo Rida, omiljeni umjetnik njegova sina, pristati doći, ali agent ga je obavijestio da je većina poznatih glazbenika ovih dana dostupna, pod pravim uvjetima, piše The New Yorker. Honorar Flo Ride za privatne nastupe u SAD-u kreće se između 150 i 300 tisuća dolara, ovisno o lokaciji, veličini i drugim detaljima.

"Na međunarodnoj razini, on bi se mogao popeti na milijun", rekao je The New Yorkeru Reginald Mathis, glazbenikov odvjetnik. Za ovu zabavu, ugovor je predviđao putovanje privatnim avionom, odgovarajući smještaj i naknadu "od šest znamenki", rekao je Mathis, a Flo Rida bi nastupao 30 minuta.

Godinama su svijetom privatnih nastupa dominirali ostarjeli pjevači, kategorija delikatno poznata kao "izvođači nostalgije". Jacqueline Sabec, odvjetnica za zabavu u San Franciscu, koja je pregovarala o mnogim ugovorima za privatne nastupe, rekla je The New Yorkeru: "Umjetnici su im cijelo vrijeme govorili ‘ne‘ jer jednostavno nisu bili cool".

Ne smetaju im diktatori

Ali situacija se u međuvremenu dramatično promijenila. U siječnju je Beyoncé održala svoj prvi nastup u više od četiri godine, ali ne na stadionu punom obožavatelja, već u novom hotelu u Dubaiju, zaradivši navodno 24 milijuna dolara za set od sat vremena. Naravno, nakon toga se povela rasprava jer je Beyoncé nedavni album posvetila pionirima queer kulture, a potom nastupala u hotelu u vlasništvu države koji kriminalizira homoseksualnost. Umjetnici se uglavnom nisu pridružili kritičarima.

"Način na koji glazbenici gledaju na to, općenito govoreći, je - to je je*ena svirka. A svirka je svirka", kazao je magazinu Charles Ruggiero, bubnjar iz Los Angelesa.

image

Beyonce

Timothy A. Clary/Afp/Profimedia/Timothy A. Clary/afp/profimedia

Uglavnom, nastavlja The New Yorker, ako imate nekoliko milijuna dolara viška, možete angažirati Drakea za svoju bar micvu ili Rolling Stonese za svoju rođendansku zabavu.

"Prošle smo godine rezervirali gotovo šest stotina datuma, a ovdje imamo tim ljudi koji su posvećeni samo privatnim događajima", rekao je Robert Norman, koji vodi odjel za privatna događanja u agenciji za talente C.A.A.

Čak ni glazbene ikone koje bi se mogle činiti izvan dosega smrtnika (doduše, užasno bogatih), uključujući trojicu Engleza - Sir Paula McCartneya, Sir Eltona Johna i Sir Roda Stewarta - nisu nedostižne.

image

Sir Rod Stewart

Mike Gray/Avalon/Profimedia/Mike Gray/avalon/profimedia

"Upravo smo snimili Roda Stewarta za 1,25 milijuna dolara ovdje u Las Vegasu", rekao je magazinu Glenn Richardson, producent događaja. Bio je to korporativni nastup za Kiju, automobilsku tvrtku. Nasumični odabir drugih zvijezda koje rade privatne gaže (Sting, Andrea Bocelli, Jon Bon Jovi, John Mayer, Diana Ross, Maroon 5, Black Eyed Peas, OneRepublic, Katy Perry, Eric Clapton) daleko premašuje popis onih koji su poznati po tome da ih kategorički odbiju (Bruce Springsteen, Taylor Swift i AC/DC).

Ima i vrlo ekstremnih slučajeva u tom segmentu. Billboard je izvijestio da su Eaglesi dobili šest milijuna dolara od neimenovanog klijenta u New Yorku za jednu izvedbu "Hotel California", a Rolling Stone da je Springsteen odbio četvrt milijuna kako bi se vozio motociklima s obožavateljicom. No, privatni gigovi obično su obavijeni velom tajne, pri čemu i umjetnici i klijenti zahtijevaju ugovore o tajnosti i zabrane fotografija i objava na društvenim mrežama.

Sve za lovu

U cijeloj toj priči postoji i rizik, posebno visok u inozemstvu. Prije nego što je libijski diktator Muammar al-Gaddafi svrgnut, 2011. godine, članovi njegove obitelji organizirali su događaje na kojima su nastupili 50 Cent, Mariah Carey, Usher i Nelly Furtado. Tijekom arapskog proljeća, kada je al-Gaddafi poslao svoje snage na prosvjednike, Carey je izrazila žaljenje, a ostali izvođači najavili su da će svoj nepredviđeni prihod dati u dobrotvorne svrhe.

Međutim, taj incident nije odvratio druge. Jennifer Lopez je 2013. angažirala Kineska nacionalna naftna korporacija da napravi događaj za rukovodstvo u Turkmenistanu, koji je kulminirao njezinim pjevanjem "Sretan rođendan, gospodine predsjedniče" Gurbangulyju Berdimuhamedovu, jednom od najrepresivnijih svjetskih despota. Nakon što se pojavila snimka serenade, Lopezin glasnogovornik uvjeravao je obožavatelje: "Da je bilo kakvih saznanja o kršenju ljudskih prava, Jennifer ne bi prisustvovala".

No, Zaklada za ljudska prava, skupina sa sjedištem u New Yorku, naknadno je procijenila da je Lopez zaradila najmanje deset milijuna dolara u honorarima nastupajući za "prevarante i diktatore iz istočne Europe i Rusije", navodi The New Yorker. Predsjednik Zaklade Thor Halvorssen upitao je: "Koja je sljedeća postaja na njezinoj turneji, Sirija?". Međutim, sramota joj nije bila dugog vijeka.

U svakom slučaju, ni najveće zvijezde ne zaziru od privatnih gaža, pa zašto bi naše?

Za svadbe dobiju do 10 tisuća eura, a za evente ponekad - samo parfem!

Većina naših najvećih glazbenih zvijezda odbija pjevati na vjenčanjima, uz iznimku primjerice Maje Šuput koja to nikad nije skrivala, te pomno čuvaju svoj ‘ekskluzivitet‘ i ne žele se tako eksponirati u javnosti. Izuzeci, naravno, uvijek postoje, no isključivo ako za to postoji poseban razlog.

Obično je riječ o dobrim prijateljima, familijarnim odnosima, utjecajnim ljudima u javnosti ili, pak, o svadbama naših poznatih sportaša, u čemu su oduvijek predvodile nogometne zvijezde jer im novac nije problem. No, i za takve angažmane naše će zvijezde otpjevati tek nekoliko pjesama.

Prema navodima Slobodne Dalmacije, Petar Grašo tako je navodno 10 minuta nastupa na vjenčanju poduzetnice Martine Ravlić Marijanović i Darka Marijanovića, vlasnika jednog hotela u Vodicama, naplatio 2000 eura.

S druge strane, kad su privatni eventi u pitanju, recimo nastupi za neke velike kompanije ili neke druge slične varijante, situacija je drugačija. Kako je Jutarnji list već pisao, honorari za koncerte koji nisu dvoranski ili stadionski (neovisno je li u pitanju angažman neke Turističke zajednice ili firme na čiji party mogu ući samo pozvani) iznose navodno ovako: Parni valjak i Prljavo kazalište od 15.000 do 20.000 eura, Jelena Rozga od 12.000 do 15.000 eura, Jole i Dalmatino od 10.000 do 12.000 eura, Mladen Grdović 7000 eura, Intrade i 4 tenora od 5000 do 6000 eura te Matija Cvek i Marko Tolja od 4000 do 5000 eura.

Naravno, takvi nastupi nisu jedini izvor prihoda našim glazbenicima. Tu su reklame i pojavljivanje na razno-raznim eventima, od čega, uostalom, zarađuju i druge naše zvijezde, od onih glumačkih do TV voditelja.

Prije nekoliko godina samo pojavljivanje na nekom događaju, recimo otvaranju nove ekskluzivne parfumerije, nekima se dobro isplatilo. Oni manje poznati otišli bi, doduše, kući samo s parfemom, a oni s, uvjetno rečeno, A liste s honorarom od 2000 kuna (265 eura) i često punom vrećicom. Cijena vođenja takvih događaja najčešće je bila, kako doznajemo, 5000 kuna (663 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:08