SKEPTIN DEBI

Reper snimio film o crnom tajnom agentu: ‘Dosadila mi je priča o tome može li obojeni glumac igrati Jamesa Bonda‘

Pa ne bi imalo smisla ni da gomila bijelih glumaca traži da utjelovi Black Panthera jer je on - crnac, rekao je glazbenik

Skepta 

 Jonathan Paciullo/Sipa Press/Profimedia/Jonathan Paciullo/sipa Press/profimedia

Reper Skepta (41), pravog imena Joseph Olaitan Adenuga Jr., kaže kako je odlučio napraviti film o crnom agentu tajne službe jer su mu dosadili razgovori o tome tko će glumiti crnog Jamesa Bonda.

Njegov debitantski kratki film "Tribal Mark" prati putovanje nigerijskog imigranta Marka, koji se kao dijete seli u London i ondje prilagođava novoj kulturi te načinu života. Kao tinejdžer bori se kako bi se uklopio u društvo, ali završava u zatvoru zbog posjedovanja vatrenog oružja. Film je producirala Skeptina kuća 1PLUS1, a u britanska kina stiže 26. siječnja.

- Htio sam stvoriti lik antijunaka za crne glumce - kaže glazbenik, koji se prvi put okušao u filmskoj režiji, produkciji i glumi - naime, upravo on glumi Marka, a njegov lik publici se predstavlja baš kao i James Bond.

- Ja sam Mark. Tribal Mark - kaže Skepta gledajući u kameru, aludirajući na poznatu rečenicu "Ime mi je Bond. James Bond".

Odgovarajući na pitanje o inspiraciji za film, Skepta, koji je rođen u Nigeriji, a odrastao u Tottenhamu u sjevernom Londonu, objašnjava kako se radilo o "disocijaciji imigranta koji živi u Ujedinjenom Kraljevstvu", a to je nešto s čime se i on osobno može poistovjetiti.

- Ali to nipošto nije biografski film o mom životu. Ja ipak nisam ubojica kao što je Mark - dodaje reper u šali.

U pokušaju otkrivanja novih talenata u industriji, na "Tribal Marku" radila je glumačka i produkcijska ekipa čijih 90% čine etničke manjine.

- Kao što sam već rekao, želio sam napraviti lik za crne glumce jer mi je dosadila priča o tome može li obojeni glumac igrati Jamesa Bonda. Pa ne bi imalo smisla ni da gomila bijelih glumaca traži da utjelovi Black Panthera jer je on - crnac - istaknuo je Skepta.

Jude Carmichael, koji u filmu glumi mladog Marka, rekao je za BBC kako se nada da će "mlada crna publika moći vidjeti ljude koji izgledaju poput njih i znati da su likovi u ovom filmu autentični jer su ga stvorili ljudi poput njih".

U svakom slučaju, Skepta se nada da će nova filmska franšiza koju stvara biti jednako uspješna kao i njegova glazbena karijera, a već su u tijeku i planovi za prvi dugometražni film o Tribal Marku.

- Već razmišljamo o tome koji auto vozi, gdje jede, koliko jezika govori i kakvo odijelo nosi. Stvarno temeljito ulazimo u ovu priču - kaže reper.

Podsjetimo, tajnog agenta 007, kojeg je stvorio romanopisac Ian Fleming, donedavno je glumio Daniel Craig, a nakon što je u travnju 2020. potvrdio svoj odlazak iz franšize, ne prestaje se nagađati tko će sljedeći preuzeti kultnu ulogu, a pitanje crnog glumca koji će potencijalno utjeloviti Bonda i dan-danas je "vruća" tema. Spominjao se i Idris Elba, no on je nedavno za podcast SmartLess rekao kako je "rasistička reakcija koju je dobio učinila cijelu stvar - odvratnom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:08