DRAMA NA DVORU

Repovi afere Epstein: ‘Princu Andrewu poslali smo tužbu za seksualno zlostavljanje‘

Odvjetnici Amerikanke tvrde da je princu pismeno dostavljena tužba, no vojvodin tim kaže da dokumenti nisu uspješno uručeni
Princ Andrew
 Blake-ezra Cole/masons News Service Masons News Service/Swns/Profimedia

Princ Andrew, sin kraljice Elizabete II., pokušava svim silama izbjeći suđenje za seksualno zlostavljanje Amerikanke Virginije Giuffre.

Nakon što je odvjetnički tim Amerikanke objavio da je princu pismeno dostavljena tužba, odvjetnici vojvode od Yorka sada tvrde da dokumenti nisu uspješno uručeni. Naime, dostava tužbe tuženiku je preduvjet za početak postupka jer parnica počinje teći njezinom pismenom dostavom.

Odvjetnici tužiteljice tvrde da princ Andrew treba odgovoriti do 17. rujna ili će sud izreći nepravomoćnu presudu zbog naknade štete tražene u tužbi.

Američki sud će sutra održati prethodni postupak u građanskoj parnici o seksualnom zlostavljanju. Britanski mediji saznaju da navodno nitko iz vojvodinog pravnog tima neće sudjelovati na tom postupku.

Odvjetnici Virginije Roberts Giuffre podnijeli su u petak papire sudu u New Yorku tvrdeći da su vojvodi službeno uručeni dokumenti na više načina koji su u skladu s engleskim pravom i Haškom konvencijom.

Kopija poziva i pritužbe poslana mu je e-poštom i FedEx-om na adresu njegova ureda, kao i njegovim odvjetnicima. Kopiju je također dostavio u dom princa Andrewa u Windsoru profesionalni dostavljač, kurir City Sprinta te je poslana preporučenom poštom 9. rujna.

image
Image: 627009871, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Doug Peters/Alamy/Alamy/Profimedia
Doug Peters/Alamy/Alamy/Pr

Gary Bloxsome, vojvodin odvjetnik, tvrdi da se ne poštuje ispravna procedura i da bi papire trebalo uručiti preko službenika britanskog suda, koji djeluje kao posrednik. Odvjetnik koji zastupa vojvodu od Yorka također smatra da bi nagodba koju je Giuffre postigla s Epsteinom mogala učiniti njezin građanskopravni zahtjev nevažećim.

David Boies, odvjetnik gospođe Giuffre, odbacio je navode gospodina Bloxsomea, tvrdeći da je tužba podnesena u skladu s Haškom konvencijom i dodao da princ Andrew nije bio stranka u nagodbi.

Njujorški odvjetnik Eric Baum, koji je zastupao žrtve u slučajevima građanske parnice seksualnog uznemiravanja protiv slavnog kuhara Maria Batalija, upozorio je da će se vojvoda "suočiti s posljedicama" ako ne sudjeluje u sudskom procesu.

„Iako je uspio izbjeći sudjelovati u bilo kakvom istražnom ispitivanju, to neće moći učiniti bez posljedica na građanskom sudu", objasnio je Baum Telegraphu. “Iako je uspio izbjeći ispitivanje FBI-a 2019. godine, sada će morati odgovoriti na optužbe ili riskirati da se protiv njega izrekne nepravomoćna presuda. S obzirom na stigmu oko optužbi za seksualno zlostavljanje djece, bit će zanimljivo vidjeti kako će princ Andrew reagirati. Građanska tužba moćno je oruđe koje gospođi Giuffre daje sredstvo za traženje pravde nakon toliko vremena.”

Vojvoda od Yorka je prije par dana pobjegao u dvorac Balmoral u Škotskoj, omiljenu lokaciju za odmor njegove majke, kako bi navodno pobjegao od pokušaja uručenja tužbe.

Virginia Giuffre tvrdi da ju je Jeffrey Epstein doveo u Veliku Britaniju dok je imala 17 godina i upoznao s princom Andrewom. Optužuje Andrewa da ju je najmanje tri puta seksualno zlostavljao i da se upuštao u seksualne radnje bez njena pristanka, znajući koliko ima godina. Njezin odvjetnički tim tvrdi kako ju je na upuštanje u seksualne činove natjerala izričita ili implicitna prijetnja od strane Epsteina, njegove bivše djevojke i suradnice Ghislaine Maxwell i princa Andrewa.

"Bojala se da će nepoštivanja Epsteina, Maxwellove i princa Andrewa, zbog njihovih moćnih veza, bogatstva i autoriteta, dovesti do smrti ili tjelesnih ozljeda nje ili drugih", navodi se u izjavi, a dodaju da je Giuffre pretrpjela i još uvijek trpi "značajne emocionalne i psihološke tegobe i štetu."

Princ Andrew je za BBC 2019. godine rekao da se "navodi Virginije Giuffre nikada nisu dogodili" i da se ne sjeća da ju je ikada upoznao. Međutim, kasnije je u javnost izašla fotografija na kojoj princ Andrew grli mladu Giuffre. Fotografija je navodno snimljena u domu Ghislaine Maxwell u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:26