SLAVLJE TEK SLIJEDI

Rođendanski službeni portret Elizabete II. oduševio internet: Na fotografiji ništa nije slučajno!

Današna proslava bit će skromna, dugovječna britanska vladarica povukla se na imanje Sandrigham za koje je vežu lijepe uspomene

Kraljica Elizabeta II.

 Andrew Milligan/POOL/AFP

Britanska kraljica Elizabeta II. danas slavi svoj 96. rođendan. Najdugovječnija vladarica u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva i žena s najdužim stažem na nekom prijestolju, neće imati golemi rođendanski party na nekom od svojih imanja.

Planovi su joj skromni - Elizabeta II. otputovala je u Sandringham, njezin omiljeni posjed na istoku Engleske. Tu su ona i njezin pokojni suprug, princ Philip, uvijek nalazili mir i utočište od državnih poslova.

Povodom rođendana objavljen je i jedan novi, poseban portret kraljice. Snimljen je za Royal Windsor Horse Show, natjecanje i izložbu konja, koju Elizabeta II. posjećuje otkako je pokrenuta, od 1943. godine. A kako mu ime kaže, taj veliki događaj odvija se pod kraljevskim prozorima, na području parka Windsor.

image

Službeni portret kraljice Elizabete II. povodom 96. rođendana, s njezinim Fell ponijima Bybeck Nightingaleom i Bybeck Katie

"AFP PHOTO/henrydallalphotography.com "

Kraljica, velika ljubiteljica konja, koja je sve do prije dvije godine sama uživala jašući, snimljena je prije mjesec dana. Službeni fotograf Henry Dallal fotografirao je kraljicu koja s blagim smiješkom na licu, drži uzde dva svoja bijela fell ponija, Bybeck Katie i Bybeck Nightingalea. To je pasmina vrijednih, izdržljivih konja, poznatih po mirnom karakteru, koji su se u prošlosti koristili za rad, jahanje i vuču zaprega. Potiče sa sjeverozapada Engleske, a u kraljevskim konjušnicama ovi lijepi poniji uvijek su imali svoje važno mjesto.

image

Kraljice Elizabeta snimljena u parku Windsor, 31. svibnja 2020. godine, jaše Fell ponija pod nazivom Balmoral Fern

Steve Parsons/pa Wire/Shutterstock Editorial/Profimedia

I plašt koji je kraljica nosila nije slučajno odabran. Zelena boja, nijansa poznata kao "Edinburška zelena" ima za nju veliko značenje - to je bila službena boja odora njezina supruga princa Philipa i korištena je na brojnim službenim stvarima i odorama vezanim za njegov položaj. Mnogi članovi kraljevske obitelji, uključujući kraljicu Elizabetu, nosili su odjeću te boje na komemoraciji za princa u Westminsterskoj opatiji prošlog mjeseca. Na slici se ističe zbog oštrog kontrasta s bijelom dlakom ponija.

Ovo je četvrta u nizu slika kraljice povezana s Royal Windsor Horse Showom - prve tri objavljene su za proslavu njezina Zlatnog jubileja, Platinastog jubileja i 90. rođendana. Inače, na ovogodišnjem showu, koji bi trebao početi 12. svibnja, sudjelovat će čak 41 kraljičin konj.

image

Kraljica na prošlogodišnjem Royal Windsor Horse Showu, 3. lipnja 2021.

Tim Rooke/Shutterstock Editorial/Profimedia

Elizabeta II. će najvjerojatnije do kraja tjedna ostati u svojoj kući Wood Farm na imanju Sandringham. Ona se tu dobro osjeća, za nju je vežu lijepe uspomene. Kako je sama jednom prilikom rekla, njezin suprug tu je kuću jako volio, posebice zato što se nalazi blizu mora.

Ovaj rođendan je specifičan i zašto što kraljica cijelu 2022. godinu obilježava svojih 70 godina na prijestolju. Iako će današnje slavlje biti skromno, velike javne proslave rođendana planirane su od 2. do 5. lipnja, zajedno s obilježavanjem jubileja.

U svakom slučaju, iza britanske kraljice burno je razdoblje. Njezina nastojanja da učvrsti položaj monarhije, da njezini podanici koji je jako vole, što više te ljubavi prenesu i na buduće generacije Windsora, često nailaze na zapreke. Nakon zdravstvenih problema početkom godine te preboljenog covida-19, bitno je smanjila opseg poslova i dužnosti koje je sama obavljala. Višemilijunska nagodba princa Andrewa zbog seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja zagorčala je život cijele obitelji, a stvari su se dodatno pogoršale kada ju je baš osramoćeni princ pratio na komemoraciji za princa Philipa. Tu su, dakako, i odbjegli unuk Harry, njegova supruga Meghan i djeca koje vremešna kraljica želi svakako vratiti u okrilje obitelji.

image

Proslava 90. rođendana kraljice Elizabete II.

Photo by JUSTIN TALLIS/AFP

A može se reći da je baš od njih kraljica dobila svoj prvi rođendanski poklon ove godine - Sussexovi su je posjetili prvi put otkako su se povukli s kraljevskih dužnosti i preselili se u Kaliforniju 2020. godine. K tome, iskoristila je priliku da natjera Harryja da razgovara s ocem. Princ Harry, u intervjuu za NBC, rekao je da je njegova baka "u odličnoj formi", i dodao da želi biti siguran da je "zaštićena" i da ima "prave ljude oko sebe". No, još nije poznato hoće li on i njegova obitelj biti i na velikoj službenoj proslavi jubileja (i rođendana) u lipnju, za koju su dobili poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:06