PERSONA NON GRATA

Roger Waters otkazao koncerte u Poljskoj: ‘Razlog je njegov stav o ratu u Ukrajini‘

Jedan od utemeljitelja Pink Floyda napisao je otvoreno pismo ukrajinskoj prvoj dami Oleni Zelenskoj u kojem je za sve okrivio "ekstremne nacionaliste"

Roger Waters

 Tayfun Coskun/Anadolu Agency Via Afp

Suosnivač kultne grupe Pink Floyd Roger Waters otkazao je koncerte planirane u Poljskoj zbog bijesa koji je izazvao njegov stava o ratu Rusije protiv Ukrajine, izvijestili su tu poljski mediji.

Predstavnik Tauron Arene u Krakovu, gdje je glazbenik trebao održati dva koncerta u travnju 2023., rekao je da se oni neće održati.

"Menadžer Rogera Watersa odlučio se povući - bez navođenja ikakvog razloga", kazao je Łukasz Pytko iz Taurona. Web stranica za Watersovu koncertnu turneju "This Is Not a Drill" nema više navedene koncerte u Krakovu prethodno zakazane za 21. i 22. travnja.

Očekuje se da će gradski vijećnici Krakova sljedeći tjedan glasovati o prijedlogu da se Waters imenuje personom non grata, izražavajući tako "ogorčenje" zbog glazbenikovog stava o ratu u Ukrajini.

Waters je početkom ovog mjeseca napisao otvoreno pismo ukrajinskoj prvoj dami Oleni Zelenskoj u kojem je okrivio "ekstremne nacionaliste" u Ukrajini da su "tu zemlju doveli na put ovog katastrofalnog rata".

Kako piše britanski Guardian; 79-godišnjak je također kritizirao Zapad zbog opskrbe Ukrajine oružjem, okrivljujući posebno Washington. Waters je također osudio NATO, optužujući ga da provocira Rusiju. Ovo inače nije prvi put da britanski kantautor izražava svoj stav o međunarodnoj politici. Tako je 2019. kritizirao je humanitarni koncert u stilu Live Aida kojim se prikupljala pomoć Venezueli, tvrdeći da je to pokušaj onih koji podupiru SAD kako bi se se ocrnila socijalistička vlada te države.

Koncert u kolumbijskom pograničnom gradu Cúcuta imao je za cilj prikupiti milijune dolara za opskrbu hranom i lijekovima za građane Venezuele koji pate od velike nestašice.

Godinu dana prije, tijekom koncerta u Brazilu koji se održavao prije predsjedničkih izbora, Waters je govorio protiv desničarskog kandidata Jaira Bolsonara, koji je trenutno predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:35