PALA JE ODLUKA

Rolling Stonesi više neće izvoditi legendarni hit: ‘Žele uništiti pjesmu svojim s*anjima o ropstvu‘

‘Svirali smo je svaki put još od 1970. godine. Sad smo odlučili izbaciti je i vidjeti kako će to izgledati‘ - rekao je Mick Jagger
Mick Jagger i Keith Richards
 Kamil Krzaczynski/Afp/Profimedia

Slavni glazbenici Mick Jagger i Keith Richards najavili su da će Rolling Stonesi prestati izvoditi hit pjesmu Brown Sugar zbog sve češćih kritika upućene na račun toga što se ovaj 50-godišnji glazbeni klasik veže uz ropstvo.

Bend, koji se trenutno priprema za svoju 13-odnevnu američku turneju, prestao je svirati Brown Sugar, jednu od njihovih najprepoznatljivijih pjesama, na svojim nastupima. Hit iz 1969. godine bio je glavni dio njihovih koncerata uživo otkad je izašla prije 50 godina, a također je i druga najizvođenija pjesma nakon Jumpin 'Jack Flash, s 1.136 izvedbi, prema časopisu Rolling Stone. Nakon što su Jaggera novinari upitali zašto se popularna pjesma ne nalazi na njihovoj set listi, glazbenik je otkrio da su odlučili prestati izvoditi tu stvar na neko vrijeme.

"Svirali smo Brown Sugar svaki put još od 1970. godine. Sad smo odlučili izbaciti je i vidjeti kako će to izgledati. Možda je nekad ponovno vratimo na repertoar", rekao je Jagger.

Keith Richards, koji je pjesmu napisao s Jaggerom tijekom snimanja 1969. godine u Muscle Shoals studiju u Alabami, otkrio je da je bio zatečen zbog nedavnih kritika upućenih na račun stihova popularne pjesme, jer je to oduvijek bila 'groteskna priča o ropstvu, silovanju i seksualnom nasilju.'

"Pokušavam shvatiti u čemu je zamjerka. Zar nisu razumjeli da je ovo pjesma o užasima ropstva? Čini mi se da je pokušavaju uništiti. Trenutno ne želim ulaziti u sukobe i imati posla sa svim tim s*anjima. Ipak se nadam da ćemo uspjeti održati 'našu bebu' (aludira na pjesmu, op.a.) i pružiti joj slavu koju zaslužuje", rekao je Richards.

Pjesma je od početka bila kontroverzna, a bend je često pokušavao ublažiti tekst pjesme. Izvorni naziv glasio je "Black p*ssy" (crna pi*ka), no Jagger je prije objavljivanja ipak odlučio promijeniti ga jer je bio previše doslovan.

Izvorni tekst u prijevodu je glasio: "Smeđi šećeru, kako to da imaš tako dobar okus? Smeđi šećeru, baš kao što bi crna djevojka i trebala", a na kasnijim snimkama je pojam "crna djevojka" zamijenjen s "mlada djevojka" (young girl).

"Bog zna o čemu govorim u toj pjesmi. To je takva zbrka od pjesme. Sve gadne teme u jednome", rekao je Jagger u jednom intervjuu iz 1995. godine, kada je priznao da mu je bilo neugodno zbog tih stihova. Rekao je i da je pjesma bila napisana u samo 45 minuta, a Jagger ju opisuje kao 'pjesmu trenutka'.

"Da me sad netko pita, nikad ne bih napisao tu pjesmu. Vjerojatno bih je cenzurirao. Pomislio bih: 'O Bože, ne mogu. Moram prestati. Ne mogu tako sirovo pisati.'", rekao je Jagger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 22:40