'TI SI PROBLEM'

ROSE MCGOWAN NAPALA NATALIE PORTMAN ZBOG AKTIVISTIČKOG PLAŠTA 'Izdvajam te jer si posljednja u nizu glumica koje glume da im je stalo do drugih žena'

Rose McGowan, Natalie Portman
 Robyn Beck, William Perez / AFP, Image Press Agency/NurPhoto

Američka aktivistica i glumica Rose McGowan (46) etiketirala je američku glumicu Natalie Portman (38) kao "prevaranticu" jer je na 92. dodjelu nagrade Oscar obukla haljinu, odnosno plašt na kojem su bila izvezena imena žena u filmu koje Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti na spomenutoj dodjeli nije nikako priznala i prepoznala, piše The Guardian.

McGowan je rekla da je Portmanin prosvjed bio prosvjed onog tipa koji mediji hvale, ali koji ne doprinose rješavanju pravog problema. "Izgledalo mi je kao da glumica igra ulogu osobe kojoj je stalo, što mnoge rade", rekla je McGowan na Facebooku. "Meni je Portmanin aktivizam uvredljiv prema onima koji zapravo rade prave aktivistički posao."

"Slažem se s gospođom McGowan da nije ispravno zvati me hrabrom jer sam nosila haljinu sa ženskim imenima. 'Hrabrost' je termin koji ja vežem uz činove poput onih koje poduzimaju žene koje su proteklih tjedana svjedočile protiv Harveyja Weinsteina", odgovorila joj je Portman putem izjave.

McGowan joj je spočitnula i što ne zapošljava redateljice kada sa svojom produkcijskom tvrtkom radi filmove. Aktivistica je ustvrdila da je Portman režirala žena samo dva puta, s tim da je jedan puta sama sebe režirala. Istina je pak da je Portman svojevremeno surađivala s redateljicom Mirom Nair na kratkom kompilacijskom filmu "New York, volim te" i redateljicom Rebeccom Zlotowski na filmu "Planetarium".

"Istina je da sam s ženama snimila samo nekoliko filmova. Nažalost, nesnimljeni filmovi koje sam pokušala napraviti sada su priče o duhovima", odgovorila je Portman.

Njezina je produkcijska tvrtka Handsomecharlie Films dosad radila na sedam filmova. Jedino je film "Priča o ljubavi i tami" režirala žena. "Trudila sam se pomoći ženama doći do poslova koliko god sam mogla. Nastavit ću se truditi. Premda za sada nisam bila osobito uspješna, nadam se da će budućnost donijeti bolje dane", dodala je Portman.

McGowan je svoju kritiku Portman zaključila s ovim riječima: "Ti si problem. Problem su riječi iza kojih ne stoje djela. Izdvajam te jer si posljednja u nizu glumica koje glume da im je stalo do drugih žena. Glumica koje staju u obranu žena, a zapravo ne rade puno."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:13