‘ISKRENA ŽELJA‘

Sada je i službeno! Elizabeta II. javno je otkrila koga želi vidjeti kao buduću britansku kraljicu

Kraljičina se poruka, kojom se obilježava njeno stupanje na prijestolje 1952., bavi neriješenim pitanjem buduće Camilline titule

Kraljica Elizabeta II

 Shutterstock Editorial/Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II. najavila je da želi da Camilla Parker Bowles, vojvotkinja od Cornwalla, postane kraljica kad princ Charles postane britanski kralj.

U poruci povodom 70. godišnjice svoje vladavine, kraljica je rekla da joj je "iskrena želja" da Camilla dobije tu titulu, prenosi BBC. Kraljica je izjavila da bi Camilla, "kad dođe to vrijeme", trebala postati "kraljica supruga".

Glasnogovornik Clarence Housea rekao je da su princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla "dirnuti i počašćeni" kraljičinim riječima.

Tako se kraljičina poruka, kojom se obilježava njezino stupanje na prijestolje 1952., izravno bavi neriješenim pitanjem buduće titule vojvotkinje od Cornwalla.

„I kada, u punoći vremena, moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni. Moja je iskrena želja da, kada za to dođe vrijeme, Camilla postane poznata kao kraljica supruga kada nastavi svoju odanu službu", napisala je Elizabeta.

Inače, "Queen Consort" odnosi se na supružnika vladajućeg kralja i u slučaju Camille ta bi titula trebala glasiti - "Kraljica Camilla".

Ovim potezom Elizabeta je pokazala šire prihvaćanje Camillinog statusa kao dijela kraljevske porodice.

Charles i Camilla vjenčali su se 2005. na građanskoj ceremoniji u Windsoru.

Nakon smrti prve Charlesove supruge princeze Diane, Camilla je bila dio mnogih stranica tabloidnih novina. No, trenutna vojvotkinja od Cornwalla sada redovito predstavlja kraljevsku obitelj uz Charlesa prilikom obnašanja njegovih službenih dužnosti.

Kroz britansku povijesti, supruzi kralja se obično davala titula kraljice supruge, koja nema ustavne ovlasti. U razdoblju kada su se vjenčali, odlučeno je da će Camilla koristiti titulu princeze supruge ako Charles postane kralj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2022 12:58