LOLA ASTANOVA

SEKSEPILNA PIJANISTICA KOJU SU MEDIJI POVEZIVALI SA HAUSEROM 'Stjepan i ja smo samo glazbeni kolege. Ja nikad nisam bila njegova djevojka'

 
Lola Astanova

Franz Liszt i Frédéric Chopin bili su prave, iskonske rock zvijezde svog vremena. Rock muzika, naime, nije samo gitarski “rif”, nego i odlučan stav i jaka ekspresija, a svega toga su i Chopin i Liszt, moji omiljeni glazbenici, imali napretek. Uz to, obojica su bili neustrašivi, provokativni, a bili su i seks simboli (naročito Liszt). Ja stvarno ne razumijem kako itko može i pomisliti da muziku koju su stvarali ti glazbeni geniji protumači i izvede kao nešto predvidljivo, sigurno, bljutavo, fino lakirano...

Takav pristup izvođenju njihove glazbe je uvredljiv, ruši sve ono što su Chopin i Listz zastupali, a ja se zbog toga trudim da, dok izvodim njihovu glazbu, to činim tako da tu istu muziku vraćam njenim rock korijenima - kaže Lola Astanova, svjetski poznata glazbena zvijezda koja će 5. studenoga prvi put nastupiti u Zagrebu, na koncertu koji će se održati u dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Lola Astanova

Nikad nigdje

Uzbekistanska pijanistica (34) koja posljednjih šesnaest godina živi u Americi u Hrvatsku dolazi u sklopu svjetske turneje nazvane “Lola Astanova Europe Solo Tour”, a na nastupu u Zagrebu uz svoja publici već poznata i draga djela odsvirat će i nešto što, kako je najavila, dosad nikad nigdje nije izvela.

Lola u Hrvatskoj ostaje samo dva dana, no tijekom boravka u našoj zemlji iskoristit će priliku da barem jednom pojede ćevapčiće, jelo koje joj je preporučio Stjepan Hauser, glazbenik s kojim su atraktivnu Lolu mediji i ljubavno povezivali.

Lola Astanova i Stjepan Hauser

- Suprotno medijskim nagađanjima, Stjepan i ja smo samo glazbeni kolege. Ja nikad nisam bila njegova djevojka - kaže Lola Astanova.

Rođena je u Uzbekistanu, a u svijet glazbe ulazi kao 6-godišnja djevojčica iz Taškenta zahvaljujući majci, profesorici glazbe, koja joj daje prve glazbene poduke. Odmah je bilo jasno da se radi o velikom talentu s dobrim predispozicijama za dugotrajniju karijeru, tako da nije prošlo previše vremena kad je Lola prvi puta ušla u glazbenu školu profesorice glazbe Tamare Popovich.

U sljedećih nekoliko godina razvila je jedinstvenu pijanističku tehniku uz pomoć pedagoginje Popovich, učila je harmoniju i counterpoint kod profesora Marka Rusaka te studirala pijanističko izvođenje s Levom Naumovom na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovskog. Već s osam godina Astanova je počela koncentrirati. Odmah su prepoznate njezina snaga, brzina i preciznost, pomiješane s emocionalnosti, što joj daje poseban autorski pečat. Njezin pijanistički stil proglašen je ingenioznim, rijetkim, naprosto izvanrednim... Po čemu sama Lola pamti djetinjstvo u Uzbekistanu?

- Većina mojih uspomena iz djetinjstva vezana je uz glazbu koja je činila veliki dio mog odrastanja. Ali, naravno, sjećam se i mog rodnog grada, njegovih boja, mirisa. I iznimno mi je drago vidjeti da se Uzbekistan posljednjih godina sve više otvara prema svijetu - ističe Lola koju pitamo sjeća li se nekog glazbenog savjeta koji je dobila od svoje mame, koja je ujedno bila i njezina prva profesorica glazbe.

- Moja mama imala je dobar glazbeni ukus i uvijek mi je pomagala da otkrijem nove glazbene pravce, novu muziku. Ali, najvažnije mi je bilo to što mi je uvijek pružala majčinsku ljubav i veliku podršku. No, moji pravi glazbeni roditelji bili su Tamara Popovich, Lev Naumov i Mark Rusak. Oni su na mene prenijeli sve svoje znanje, strast i instinkte koje slijedim i danas i beskrajno sam im zahvalna na svemu što su mi pružili. Predivno je imati takve izvanredne ljude u svom životu - kaže Lola koja je bila tek krhka i mala djevojčica kada je počela pohađati glazbenu školu Tamare Popovich, a kako je bila premala da nogama dosegne pedal glasovira, u školi su se snašli uz pomoć dva debela telefonska imenika.

Lola Astanova i Stjepan Hauser

Cijena uspjeha

- Njih su stavili na lijevi i desni pedal i ja sam nogama pritiskala telefonske imenike u svojim počecima - kroz smijeh se prisjeća Lola, koja je prvi javni nastup imala sa samo osam godina.

- Nastupila sam u Uspensky školi u Taškentu, a svirala sam Bacha - kaže glazbenica koja se od djetinjstva naučila na red, rad i disciplinu.

- Smatram da nema uspjeha u životu ako nešto za taj uspjeh ne žrtvuješ. Ako želiš napredovati, moraš vrijedno raditi, raditi više i pametnije od ostalih, što, ako si dijete, naravno, znači da imaš i manje vremena za igranje. I kad onda vidiš svoje vršnjake kako se vani igraju, a ti sjediš za klavirom, ponekad ti bude žao, no ja sam od početaka bila svjesna da je to cijena koju moram i želim platiti kako bih u životu bila zadovoljna - ističe Lola, koja je zahvaljujući glazbi proputovala cijeli svijet. Koje je bilo najneobičnije mjesto na kojem je nastupala?

- Na jednom eventu morala sam doći na pozornicu tako da ispred bine izronim na podmornici. Vjerujte, nije mi bilo lako održati ravnotežu u cipelama s visokom potpeticom - otkriva umjetnica čiji su prepoznatljiv znak uske, kratke haljine i visoke potpetice. Zbog svog imidža Lola (koja smatra da se upravo tako trebaju odijevati samosvjesne mlade žene) je 2012. godine prema izboru časopisa Limelight svrstana u Top 10 stilskih ikona klasične glazbe.

Video s Đokovićem

Slavna pijanistica za sebe će reći da voli sve što vole mladi, a poznato je i da je velika navijačica Novaka Đokovića, s kojim je nedavno snimila duhoviti video u kojem se tenisač pretvara da je i on pijanistički virtuoz. Kakav je Đoković doista za klavirom?

- Ima jako dobar instinkt, no morao bi se tome više posvetiti. Općenito, smatram da Novak Đoković spada među one ljude koji mogu postići sve što požele, samo ako to doista i žele - diplomatski kaže Lola, koja je zahvaljujući glazbi imala prilike upoznati i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- Više puta imala sam čast svirati pred američkim predsjednikom. Prije sedam godina debitirala sam u Carnegie Hallu nastupivši na posebnom gala koncertu posvećenom Vladimiru Horowitzu, kojim je predsjedao Donald Trump, a vodila ga je legendarna glumica Julie Andrews. Lani sam, na američki Dan nezavisnosti, nastupala u Bijeloj kući i posebna mi je čast što sam, između ostalog, izvela američku himnu. Predsjednika i prvu damu, Melaniju Trump, imala sam prilike sresti na više događanja i mogu kazati da su naši odnosi prijateljski te da su Trumpovi uvijek prepuni komplimenata za moju glazbu - kaže Lola, koja nakon zagrebačkog nastupa 5. studenoga odlazi u glazbeni studio u kojem će pripremati svoj novi muzički show, čiji će dio moći vidjeti i čuti i svi oni koji dođu na njen nastup u koncertnu dvoranu “Lisinski”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:58