DANI LUDILA

Seksualni predator Epstein uoči samoubojstva telefonom je zvao mrtvu majku i ludio zbog pokvarene zahodske školjke

Ukupno 4000 stranica dokumenata Ureda za zatvore rasvjetljavaju posljednje tjedne osramoćenog biznismena

Jeffrey Epstein

 Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia/Capital Pictures/capital Pictures/profimedia

Nekoliko dana prije nego što je Jeffrey Epstein počinio samoubojstvo, bogati pedofil sjedio je šćućuren u kutu svoje zatvorske ćelije na Manhattanu, pokrivajući uši, izmučen i neispavan zbog neprekidnog šištanja pokvarene zahodske školjke.

Sažaljivi opis nekoć moćnog financijera rođenog u Brooklynu na točki psihičkog sloma otkriven je u nizu novih zatvorskih zapisa objavljenih u četvrtak. Ukupno 4000 stranica dokumenata Ureda za zatvore rasvjetljavaju posljednje tjedne mučenja osramoćenog biznismena, njegov način razmišljanja i bizarno ponašanje koje je u konačnici dovelo do njegove smrti. Također, donose priču o njegovoj seksualnoj povijesti i mogućoj vezi s pedofilom, bivšim liječnikom američkog gimnastičkog tima, Larryjem Nassarom, zajedno s bjesomučnom reakcijom službenika zatvora na njegovo samoubojstvo.

Epstein je bio optužen za zlostavljanje mnoštva maloljetnih djevojčica u New Yorku, Floridi i Američkim Djevičanskim otocima, koristeći svoje bogatstvo i utjecajne prijatelje kako bi desetljećima izbjegavao posljedice. Perverznjak je, prema tvrdnjama tužitelja, vodio razrađeni seksualni lanac, plaćajući ljudima da vrbuju maloljetnice, uz pomoć svoje bivše ljubavnice i osuđene trgovkinje ljudima Ghislaine Maxwell.

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein

Zuma/splashnews.com/splash// Zuma/splashnews.com/splash /profimedia/

Dok je čekao federalno suđenje za seksualnu trgovinu ljudima na Manhattanu, seksualni prijestupnik, čiji su moćni prijatelji bili princ Andrew, Donald Trump i Bill Clinton, objesio se plahtom 10. kolovoza 2019., što je pokrenulo niz teorija zavjere.

Novi zapisi, do kojih je došao Associated Press, nude nova otkrića o jednom od najozloglašenijih američkih seksualnih prijestupnika. Nedugo prije no što se objesio iza rešetaka, Epstein je napisao pismo kolegi, visokoprofilnom pedofilu Larryju Nassaru, ali osramoćeni bivši liječnik američkog gimnastičkog tima, prema zapisima, nikada nije dobio poruku. Epsteinovo neotvoreno pismo Nassaru, čija mu je pozicija u sportskoj medicini pomogla da desetljećima ‘lovi‘ mlade sportašice, otkriveno je u poštanskom prostoru sada zatvorenog zatvora, nekoliko tjedana nakon njegova samoubojstva. Na njemu je iz nepoznatih razloga stavljen pečat "vratiti pošiljatelju".

"Činilo se da ga je poslao poštom i ono mu je vraćeno", rekao je istražitelj koji je pronašao pismo zatvorskom službeniku u mailu, dodajući: "Nisam siguran da li da ga otvorim ili da ga nekome predamo?". Sama poruka nije bila među dokumentima koji su predani AP-u u zahtjevu za evidenciju.

image

Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell

Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia/Capital Pictures/capital Pictures/profimedia

Dana 6. srpnja 2019., kada je Epstein stigao u zatvor, zdravstveni pregled otkrio je da je imao "više od deset ženskih seksualnih partnera" u posljednjih pet godina. Također je priznao da se ranije liječio od klamidije. Uz prošlu spolno prenosivu bolest, prema medicinskoj dokumentaciji, u to je vrijeme patio od apneje za vrijeme spavanja, zatvora, visokog krvnog tlaka i predijabetesa.

Zapisi također netočno navode da "nije bio osuđivan za seksualne prijestupe", iako je priznao krivicu na Floridi za navođenje maloljetnice za prostituciju 2008. godine. Tijekom svog 36-dnevnog boravka u zatvoru na Manhattanu, Epstein je sebe nazivao "kukavicom" i jadikovao kako se bori da se prilagodi životu zatvorenika. Žalio se što je bio prisiljen nositi narančasti kombinezon poput "loših momaka" i opetovano je pitao može li nositi smeđu uniformu tijekom posjeta njegovih odvjetnika.

Manje od 22 sata nakon dolaska u zatvor, Epstein je uklonjen iz opće populacije zbog "medijske izloženosti i svijesti o njegovoj ozloglašenosti među zatvoreničkom populacijom". Također, Epstein je stavljen pod poseban nadzor nakon prvog pokušaja samoubojstva vješanjem u srpnju 2019.

U početku se činilo da se dobro prilagodio životu iza rešetaka jer je tražio dopuštenje da vježba vani i prijavio se za košer plan prehrane. No, vjerojatnost da će njegovo nadolazeće suđenje za trgovinu ljudima u svrhu seksa, u kojem se suočio s do 45 godina zatvora, oštetiti njegov društveni status dovela ga je u depresivno stanje, napisali su dužnosnici.

Epsteinovo se psihičko stanje pogoršalo kada je sudac 18. srpnja 2019. odbio njegovo puštanje na slobodu uz jamčevinu i vratio ga u zatvor uoči suđenja. Četiri dana kasnije, zatvorski čuvari su ga pronašli na podu njegove ćelije s plahtom vezanom oko vrata u prvom pokušaju samoubojstva. Stavljen je pod poseban nadzor, a zatim na psihijatrijsko promatranje. Zatvorski su službenici ubrzo zabilježili u dnevnike da su ga vidjeli kako "sjedi na rubu kreveta, izgubljen u mislima s glavom naslonjenom na zid".

Noć prije smrti, Epstein se ispričao sa sastanka sa svojim odvjetnicima kako bi obavio telefonski razgovor. Rekao je zatvorskom zaposleniku da zove majku, koja je u tom trenu bila mrtva 15 godina, napisao je upravitelj zatvorske jedinice u dopisu. Dana 10. kolovoza 2019. Epstein je bio mrtav. Stražari odgovorni za bdjenje nad Epsteinom u noći kada je umro, Tova Noel i Michael Thomas, obojica su zaspali tijekom dvosatnog nadzora sjedeći za stolom udaljenim samo četiri i pol metra od Epsteinove ćelije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 10:15