JESU LI ODRŽALI OBEĆANJE?

'SELIM SE U KANADU, MAJKE MI!' Gdje su danas zvijezde koje su zbog Trumpove pobjede prijetile odlaskom iz Sjedinjenih Država?

S lijeva na desno: Bryan Cranston, Barbra Streisand, Snoop Dog, Chelsea Handler, Ne-Yo, Neve Campbell
 REUTERS

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima šokirala je cijeli svijet, no nitko nije bio u tolikoj nevjerici poput pripadnika holivudskog jet-seta.

Liberalni i progresivni, kako sami sebi vole tepati, ostali su šokirani činjenicom da nije pobjedio njihov predsjednički kandidat, odnosno kandidatkinja. Bilo je tu svega: od histeričnog plača u kameru (Miley Cyrus), pa sve do prijetnji odlaskom iz Sjedinjenih Država.

- Poznajem jako puno ljudi koji se prijete da će to napraviti, ali ja zbilja hoću - kazala je Lena Dunham, inače zvijezda megapopularnih 'Cura' publici okupljenoj u New Yorku 2016.

Glumica Raven-Symoné, najpoznatija po ulozi u 'Cosby Showu', još u vrijeme kampanje tvrdila je kako ona već kupila kartu i 'ako pobijedi republikanski kandidat selim cijelu obitelj u Kanadu'.

Pravo ludilo nastalo je u izbornoj noći kada je postajalo sve jasnije da će novi američki predsjenik biti 'stabilni genij' Donald Trump.

Stranice kanadske vlade za imigraciju navodno su se srušile od silnih zahtjeva za ulaskom u zemlju, a igru su prihvatili i sami službenici kandske vlade tvrdeći kako su najveći razlog pada stranice uznemireni Amerikanci koji žele prebjeći u njihovu zemlju.

Iza nas je godina dana Trumpove vladavine pa smo željeli provjeriti gdje su danas uplakane zvijezde koje su prijetile odlaskom iz Sjedinjenih Država.

Ako je suditi po službenim podacima kandske vlade - ostali su tamo gdje su i bili, dakle u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema tim podacima Kanada je u 2016. imala 7745 zahtjeva za stalnim boravkom iz Sjedinjenih Država, što je bio porast u iznosu od 13 posto u odnosu na 2015. Nakon godine dana Trumpove vladavine brojke su ostale iste, odnosno čak su malo i pale pa je broj zahtjeva pao na 7446, piše Guardian.

A gdje su u svemu tome naše zvijezde?

E pa gore spomenuta Lena Dunham nakon Trumpove pobjede promijenila je priču.

- Lako se je šaliti odlaskom u Kanadu. Treba ostati ovdje i boriti se protiv nepravde koja nas okružuje - izjavila je Dunham.

Komičarka Chelsea Handler, inače poznata kao osoba bez dlake na jeziku, svojedobno je izjavljivala kako 'odlazi u Kanadu, ako je ne prime u Španjolsku', no nakon što je Trump ipak izabran preko Twittera je poručila: 'Jučer su me iz mog tima podsjetili da je moj glas potrebniji nego ikad. Odlazak u Kanadu bio bi kukavičluk...'

Ostatak 'liberalnog' Hollywooda nije smogao snage niti za popravljanje štete. Tako se glumica Chloë Sevigny, također u smrtnom strahu od Trumpa, nije udostojila niti objasniti zašto nije u Kanadi, iako je danima to najavljivala. Njen PR-ovac samo je kratko poručio da nema komentara na tu temu.

Barbra Streisand, koja je najvljivala odlazak u Australiju ili Kanadu, te Bryan Cranston (najpoznatiji po ulozi u televizijskom remek-djelu 'Na putu prema dole') koji su se zaklinjali kako se 'definitvno sele', nakon izbora više nisu spominjali tu temu, a njihovi publicisti također novinarima ne odgovaruju na upite vezane uz njihovu navodnu selidbu.

Ne-Yo i Snoop Dog već su bili 'na korak do Kande', a Snoop Dog čak je i javno molio svog 'kompića' Drakea da mu sredi neku nekretninu u Torontu. Pogađate, danas više nema ni spomena o tome, a njihovi PR-ovci danas odbijaju svaki razgovor i upit na tu temu.

Neve Campbell, inače rođena Kanđanka i najveća zvijezda horora 90-ih (serijal 'Vrisak'), kazala je kako je prestravljena Trumpovom pobjedom i da se vraća natrag u domovinu. Svega nekoliko dana nakon neočekivane pobjede preko Instagrama je poručila kako je 'i dalje ponosna što ima privilegij živjeti u Americi', a kada je novinari podsjete na to kako je ne tako davno željela pobjeći - jednostavno ne želi razgovarati na tu temu.

Ipak, treba reći kako je porastao broj tražitelja azila iz Amerike, no riječ je o siromašnim izbjeglicama koje je prestrašila Trumpova najava o otkazivanju američkog gostoprimstva i koji se kanadske granice pokušavaju dočepati na razne moguće i nemoguće načine, a ne o razmaženim pripadnicima holivudskog jet-seta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:49