HIP HOP DRAŽBA

Senzacija u Sotheby‘su: Među 120 predmeta na aukciji su kruna Notorious B.I.G.-a i Tupacova pisma

Više od 120 predmeta ponudit će Sotheby‘s na aukciji 15. rujna koja "slavi povijest i utjecaj hip hopa na umjetnost i kulturu"
Plastična kruna Biggieja Smallsa
 Sotheby‘s

Više od 120 predmeta ponudit će prestižna aukcijska kuća Sotheby's u svojoj podružnici u New Yorku na aukciji 15. rujna. Ovaj put nisu u pitanju basnoslovno vrijedna ulja na platnu, gigantsko drago kamenje s kraljevskim pedigreom ni rijetki satovi. Prvi je put jedna velika, međunarodna aukcijska kuća posvetila dražbu hip hopu. U Sotheby'su kažu da tako "slave povijest i utjecaj hip hopa na umjetnost i kulturu" od kasnih 1970-ih, preko "zlatnog doba" od sredine 1980-ih do sredine 1990-ih, pa sve do danas.

Potencijalni kupci imaju priliku za svoje zbirke nabaviti jedinstvene artefakte, djela suvremene umjetnosti, fotografije, odjevne predmete, nakit, postere, razne publikacije i još štošta, a svaki lot nosi zanimljivu priču. Dakako, moraju imati i deblji novčanik.
Iako su svi predmeti na aukciji privlačni, a većina je u online nadmetanju u nekoliko dana već dostigla i premašila procjene Sotheby'sa, kruna aukcije je - kruna.

image
Plastična kruna Biggieja Smallsa
Sotheby‘s

Nju je nosio Biggie Smalls ili Notorious B. I. G. na fotografiji Barrona Claibornea snimljenoj tek nekoliko dana prije glazbenikove smrti, 9. ožujka 1997. godine. Biggie, tada 24-godišnjak, umro je nakon što ga je, dok je sjedio u automobilu u Los Angelesu s pratnjom, nepoznati počinitelj upucao s četiri metka. Plastična kruna s plastičnim raznobojnim draguljima bila bi potpuno bezvrijedna da je Biggie nije koristio na slici nazvanoj "Kralj New Yorka" ili "K.O.N.Y.". Godinama nakon njegove smrti ova fotografija je korištena na naslovnicama magazina, majicama, preslikavana je na zidove, a može se vidjeti i u Netflixovom filmu "Luke Cage", u središnjici glavnog negativca. Sotheby's je njezinu vrijednost procijenio na 200 do 300 tisuća dolara.

image
Na aukciji su 22 pisma koja je Tupac Shakur pisao svojoj djevojci Cathy Loy
Sotheby‘s

Drugi predmet (ili predmeti) o kojima se najviše govori i od kojih se najviše očekuje su pisma drugog hiphoperskog idola, Tupaca Shakura, koji je ubijen u Las Vegasu sedam mjeseci prije Biggieja, u dobi od 25 godina. To su 22 ljubavna pisma koja je 16-godišnji Tupac slao svojoj srednjoškolskoj ljubavi Kathy Loy, s kojom je išao u Baltimore School for the Arts krajem 80-ih.

image
Na aukciji su 22 pisma koja je Tupac Shakur pisao svojoj djevojci Cathy Loy
Sotheby‘s

Osim što u njima govori o svojoj ljubavi prema njoj, vrlo slatko i poetično, Tupac spominje i svoju prijateljicu, glumicu Jadu Pinkett Smith ("Jada mi je rekla da vidi koliko te volim"), ali i govori o životu općenito, o situaciji kod kuće, o majci koja naporno radi do kasno, kao i o svojim dvojbama i razmišljanjima da se prestane baviti rapom, nesigurnostima i strahovima. Za ova pisma kupac će, prema procjenama aukcijske kuće, morati izdvojiti između 60 i 80 tisuća dolara.

Među drugim zanimljivim predmetima ističe se nekoliko komada nakita, a među "blingom" je najistaknutiji MTV-jev prsten. Zlatni prsten s dijamantima legende hip hopa Fab 5 Freddyja iz 1988. godine procijenjen na 20-30 tisuća dolara. Freddy, koji je na MTV-ju prvi vodio emisiju "Yo! MTV Raps", želio je jedinstven nakit i osmislio ga je u suradnji s prvim hip hop draguljarem Titom the Jewelerom (poznatom ponajprije po osmišljavanju personaliziranih, preraskošnih komada nakita koje su obožavali dileri droge i svodnici tijekom 70-ih godina prošloga stoljeća.

image
MTV zlatni prsten s dijamantima Fab 5 Freddyja iz 1988. procijenjen na 20-30.000 dolara
Sotheby‘s

Tu su i jakne Salt-N-Pepa, odabrani komadi iz ormara Sha-Rock, prve žene MC-ja, Drakeove Nike tenisice koje nikad nisu ušle u masovnu proizvodnju, kreacije dizajnera Dappera Dana za Louis Vuitton...

image
Drakeove Nike tenisice koje nikada nisu ušle u masovnu proizvodnju
Sotheby‘s

I ne nude se samo predmeti na aukciji, nego i iskustva. Tako će neki sretnik za 10-15 tisuća dolara dobiti priliku posjetiti privatni atelje Dappera Dana, legendarnog "krojača iz Harlema" koji je odijevao i odijeva LL Cool J-a, Salt-N-Pepa-u, Mikea Tysona, Missy Elliott, Jay Z-ja i Beyoncé, P. Diddyja i mnoge druge slavne face.

image
Kožne jakne "Push it" benda Salt-N-Pepa
Sotheby‘s

Još jedno iskustvo koje se može dobiti je virtualno kušanje vina (za, procijenjeno, 20-30 tisuća dolara) s Big Daddyjem Kaneom. Dobitnik Grammyja i jedno od najvećih imena ovog glazbenog žanra ugostit će pobjednika aukcije i još troje njegovih prijatelja online, pa će tijekom sat vremena raspravljati o bukeu odabranih europskih i kalifornijskih crnih vina koje će dobiti na kućnu adresu.

image
Kožne jakne "Push it" benda Salt-N-Pepa
Sotheby‘s

Dio prihoda od aukcije ide u korist zaklade javne knjižnice u Queensu, preciznije njihovim hip hop programima koje vodi glazbeni producent Uncle Ralph McDaniels, te neprofitnoj organizaciji Building Beats, koja mlade ljude slabijeg materijalnog statusa podučava radu, tehničkom i menadžerskom, u području glazbe.

image
Traperice pionirke hip hopa MC Sha-Rock
Sotheby‘s
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 12:37