ISKRENA TENISAČICA

Serena Williams o traumatičnom iskustvu: ‘Sve je krenulo naopako poslije poroda‘

‘Znam da bi statistika bila drugačija da je medicinska ustanova slušala iskustva svake žene crnkinje‘, rekla je

Serena Williams

 Profimedia

Nakon što je imala urednu trudnoću, za poznatu tenisačicu Serenu Williams stvari su krenule naopako poslije poroda.

Poslije uspješnog carskog reza, tenisačica nije mogla normalno disati te je rekla liječnicima da sumnja da su joj se pojavili krvni ugrušci u plućima s obzirom na to da je neposredno prije porođaja prestala uzimati lijekove protiv zgrušavanja krvi koje inače uzima.

“Razgovarala sam s medicinskom sestrom. Rekla sam joj da trebam obostrano pregledati pluća, a onda moram primiti heparin", rekla je Williams. Sestra joj jeodgovorila da 'priča ludosti zbog lijekova'.

image

Serena Williams

Valerie Macon/AFP

Nakon nekoliko pokušaja da natjera medicinsku sestru da je posluša, Serena je otkrila da su napokon pozvali liječnika.

Na koncu su joj u venu morali staviti poseban filter kako bi spriječili da ugrušci dospiju u pluća, a Serena je bila prisiljena sljedećih 6 tjedana provesti u krevetu.

"Prvo sam dobila plućnu emboliju, a onda su mi zbog snažnog kašlja popucali šavovi od carskog reza. Ležala sam na operacijskom stolu i liječnici su mi otkrili golemi hematom na trbuhu. Ugrušak mi je u bilo kojem trenutku mogao ući u pluća", rekla je tenisačica.

image

Serena Williams

Timothy A. Clary/AFP

Williams, koja je prošla tri operacije nakon carskog reza, kaže da je mogla umrijeti da nije progovorila, a primijetila je da je njezina priča samo jedna u moru brojnih sličnih priča koje pokazuju da postoji veliki problem u zdravstvenom sustavu.

“U SAD-u crne žene imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost da će umrijeti tijekom ili nakon poroda nego bjelkinje. Stručnjaci smatraju da se mnoge od ovih smrti mogu spriječiti”, napisala je. “Biti saslušan i adekvatno tretiran za mene je bila stvar koja čini razliku između života ili smrti. Znam da bi statistika bila drugačija da je medicinska ustanova slušala iskustva svake žene crnkinje.”

Teniska prvakinja već je ranije otkrila da je bolovala od krvnih ugrušaka i hematoma koji ju je umalo ubio u siječnju 2018. godine.

Williams ima kćer Olympiju (4) koju je dobila sa suprugom Alexisom Ohanianom, za kojeg se udala 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:38