VIĐENA NA AERODROMU

Shakira napustila Miami sa sinovima: Bježi li od osmogodišnje kazne zatvora koja joj prijeti zbog porezne prijevare?

- Uvjerena je da će njena nevinost biti dokazana do kraja sudskog procesa, zaključuje Shakirin glasnogovornik

Shakira

 Bryan R. Smith/Afp

Popularna kolumbijska pjevačica Shakira viđena je sa sinovima, sedmogodišnjim Sashom i devetogodišnjim Milanom kako napušta Miami.

Pop zvijezda prošla je aerodromom držeći za ruke svoje sinove koje dijeli s bivšim partnerom i španjolskim nogometašem Gerardom Piqueom.

image

Gerard Pique i Shakira

Bryan R. Smith/Afp

Popularna pjevačica odjenula je dugu, ljetnu haljinu boje breskve koju je uparila s bijelim espadrilama. Ležernu odjevnu kombinaciju upotpunila je odgovarajućom torbicom boje breskve, a od šminke nosila je samo crnu olovku za oči te ružičasti ruž.

Fotografije dolaze nakon što su španjolski tužitelji upozorili pjevačicu da bi mogla biti osuđena na osam godina zatvora ako se proglasi krivom za navodnu poreznu prijevaru od 15 milijuna dolara. Naime, Shakira je optužena za izbjegavanje plaćanja poreza između 2012. i 2014. dok je živjela u Barceloni.

Španjolski tužitelji također traže kaznu u iznosu od 25,4 milijuna dolara za pjevačicu, koja je optužena po šest točaka za prijevaru države između 2012. i 2014.

Do toga je došlo nakon što je latino zvijezda odbila izvansudsku nagodbu koja bi uključivala njeno priznanje nedjela. Otplatila je novac koji navodno duguje državnoj blagajni, zajedno s kamatama za koje se vjeruje da ukupno iznose tri milijuna funti.

Optužbe su sadržane u optužnici koju su tužitelji predali istražnom sudu u blizini Barcelone.

Shakira je optužena da se pretvara da živi u inozemstvu i da koristi složenu offshore korporativnu strukturu kako bi izbjegla porez. Optužena je za korištenje nezakonitoga dogovora iz 2012. i 2014., kada je bila u vezi s nogometašem Gerardom Piqueom koji živi i igra u Barceloni.

Par se razišao ranije ove godine zbog optužbi u lokalnim medijima da je nogometaš bio nevjeran pjevačici.

Pričalo se da je ona dva puta pokušala obnoviti vezu, ali ju je Pique odbio, nakon što su potvrdili da se razilazi. Unatoč prekidu, čini se da je par ostao u korektnim odnosima jer su viđeni kako zajedno posjećuju sportske igre svoje djece.

Shakirin glasnogovornik rekao je kako je ona uvijek surađivala te se pridržavala zakona.

- Pokazivala je besprijekorno ponašanje kao pojedinac i porezni obveznik, te vjerno slijedila savjete PriceWaterhouse Coopersa, prestižne i globalno priznate porezne tvrtke, kaže.

- Nažalost, španjolski porezni ured, koji gubi jednu od svaka dva spora sa svojim poreznim obveznicima, nastavlja kršiti njena prava i vodi još jedan neutemeljeni slučaj, dodaje.

- Uvjerena je da će njena nevinost biti dokazana do kraja sudskog procesa, zaključuje glasnogovornik.

Shakira, prethodno porezni rezident na Bahamima, tek se 2015. registrirala kao puni porezni rezident u Španjolskoj. Službeni rezidenti u Španjolskoj plaćaju španjolski porez na svoj svjetski prihod.

Osobe koje su provele više od 183 dana u određenoj kalendarskoj godini u Španjolskoj smatraju se rezidentima Španjolske za porezne svrhe. Porezni inspektori proveli su više od godinu dana provjeravajući Shakiru, čak su posjetili njezine omiljene frizere u Barceloni i provjeravali njene društvene mreže kako bi pokušali dokazati da je većinu vremena u te tri sporne godine provela u Španjolskoj.

Zaključili su da je provela 242 dana u Španjolskoj 2012., 212 dana 2013. i 243 dana u zemlji 2014.

U izvješću koje su tužitelji podnijeli uz svoju kaznenu prijavu navodi se da je vrijeme koje je provela izvan Španjolske zapravo razdoblje koje su nazvali ‘sporadičnim izostancima‘ povezanima s radnim obvezama.

Shakira je negirala bilo kakvu krivnju, a datum suđenja još nije određen.

Pjevačica i nogometaš objavili su da su prekinuli u svibnju ove godine nakon 11-godišnje veze, a kao razlog spominjala su se nepotvrđena izvješća da ju je on varao.

Priča se da je bivši par posljednjih nekoliko tjedana proveo pregovarajući o budućnosti svoje dvoje djece jer se Shakira želi preseliti s njima u Miami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:33