NA UDARU KRITIKE

Sir Michael Caine jednom je riječju komentirao tvrdnje da je njegov film ‘Zulu‘ rasistički: ‘Sr*nje‘

Film iz 1964. našao se na udaru kritike zbog navodnog ‘rasističkog prizvuka‘ i ‘činjeničnih netočnosti‘

Michael Caine

 Michal Cizek/Afp

Sir Michael Caine jednom je rječju objasnio što misli o antiterorističkoj studiji u kojoj se tvrdi da njegov film "Zulu" promiče bjelački nacionalizam: "Sr*nje".

Film iz 1964. bio je uključen u studiju britanskog "programa prevencije" u kojoj se tvrdi kako bi, zajedno s djelima kao što su knjige "Gospodar prstenova", spisima Williama Shakespearea i dokumentarne serije "Great British Railway Journeys", mogao voditi gledatelje prema desničarskom ekstremizmu. No, 89-godišnji Caine je u intervjuu za The Spectator kazao kako je to "najveća hrpa sr*nja koje je ikad čuo". Film "Zulu" govori o bitci kod Rorke‘s Drifta iz 1879. usred anglo-zulu rata, i sadrži scenu u kojoj se 150 britanskih vojnika bori s 4000 Zulu ratnika.

image

Scena iz filma ‘Zulu‘

Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Profimedia/Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia

Ali, Daily Mail piše kako se film našao na udaru kritike zbog navodnog "rasističkog prizvuka" i "činjeničnih netočnosti". Dvostrukog dobitnika Oscara, Michael Cainea otkrio je upravo producent filma "Zulu" dok je igrao u predstavi kazališta u londonskom West Endu.

"Američki redatelj bio je u publici, vidio me i dao mi ulogu otmjenog časnika u filmu ‘Zulu‘. To me učinilo zvijezdom i više se nisam vraćao na kazališne daske", ispričao je za The Spectator. Nakon toga glumio je u brojnim filmovima kao što su "Njuškalo", "Vitez tame: Povratak", "Prestiž" i "Početak".

"Ne postoji film za koji želim da ga nisam snimio. Plaćen sam za sve njih", kazao je Caine u jednom od intervjua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:32