OPROŠTAJ OD ELIZABETE II.

Siva eminencija globalne modne scene prisjetila se susreta s kraljicom: ‘Njezina radost i humor obasjali su prostoriju‘

Njihovo druženje na Londonskom tjednu mode nije prošlo bez kritika jer Wintour ni pred kraljicom nije skinula sunčane naočale

Wintour su kritizirali jer nije skinula sunčane naočale u društvu Elizabete II.

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

I Anna Wintour, šefica Voguea i kraljica ili barem siva eminencija globalne modne scene, odala je počast britanskoj preminuloj kraljici Elizabeti II. i prisjetila se druženja s njom u tekstu za Vogue.

Njih su se dvije upoznale na Londonskom tjednu mode, 2018. godine. Fotoreporteri su ih snimili dok su sjedile jedna do druge na reviji Richarda Quinna. Elizabeta II. tom je prilikom tada 28-godišnjem Quinnu uručila nagradu za doprinos britanskom dizajnu koja nosi njezino ime. Bio je to jedinstven događaj jer je kraljica prvi put u životu bila u publici neke komercijalne modne revije. Nosila je, a svi su to komentirali, haljinu i jaknu dizajnerice Angele Kelly, od tvida u plavičastoj nijansi "boje ljuske gusjeg jajeta" s kristalima slične boje po obrubu.

- Njezino Veličanstvo je punih 70 godina bilo svjetionik kontinuiteta i savršen primjer nekoga tko je živio prema jasno definiranom skupu vrijednosti - napisala je Wintour - Toliko se govori o kraju jedne ere, a njezina smrt, nakon toliko desetljeća predane službe, doista to i jest.

Modna urednica napisala je kako je prije mnogo godina iz Engleske otišla u SAD, no divljenje koje je osjećala prema ženi koja vlada Ujedinjenim Kraljevstvom nikada se nije smanjilo.

- Nisam usamljena po tom pitanju. Kraljica je dirnula sve, gdje god se nalazili u svijetu, možda zato što je unatoč svojem osjećaju apsolutne privrženosti i odanosti ulozi, kao žena uvijek blistala.

Inače, njihov susret u Londonu dospio je u sve medije manje zbog same mode, a više zbog činjenice da je Wintour prekršila kraljevski protokol. Ni za kraljicu nije skinula slavne sunčane naočale, svoj zaštitni znak.

image

Kraljica Elizabeta II. i Anna Wintour na Londonskom tjednu mode 2018. godine

Yui Mok/Pa Images/Profimedia/Yui Mok/Pa Images/Profimedia

Kraljica Elizabeta očito joj to nije zamjerila jer su, sjedeći u prvom redu na reviji, veselo ćakulale. No, "ledena kraljica mode" dobila je svoju lekciju od raznih stručnjaka za etiketu i pravila ophođenja s članovima kraljevske obitelji, a posebno vladarice.

Stručnjak za bonton Grant Harrold tada je za PA rekao: "Gospođa Wintour bi trebala znati da je nošenje sunčanih naočala kada razgovarate s drugom osobom, bez medicinskog razloga, neprihvatljivo. Trebala ih je ukloniti prije nego što se susrela s kraljicom, a pogotovo kada je s njom razgovarala.".

A Wintour je, prisjećajući se "nezaboravnog trenutka" opisala kako su "radost i humor Njezinog Veličanstva obasjali prostoriju".

- Njezin osmijeh i veliko zanimanje za druge nikada nisu izostali. To sam iskusila iz prve ruke... - rekla je Anna Wintour - Bila je tako oduševljena što je tamo, pričala mi je i kako je jednom, kao mlada princeza, nosila jednu modnu reviju.

Tijekom svoje duge vladavine, kraljica Elizabeta II. bila je na glasu kao "modna sila" i ikona stila. A on je bio prepoznatljiv po haljinama i kostimima u mnogo žarkih boja i zanimljivih šešira, dakako, britanskih dizajnera.

Kraljičina smrt utjecala je i na modni svijet - govorilo se da se londonski Tjedan mode, zakazan za 16. i 20. rujna, neće održati. Organizatori su sada ipak rekli kako taj veliki modni događaj ipak ide dalje. Doduše, neki su brendovi, poput Burberryja i Rafa Simonsa u potpunosti odustali od prikazivanja svojih proljetnih kolekcija, neće biti glamuroznih partyja ni velikih slavlja. Većina revija održat će se po planu, osim onih zakazanih za sam dan pogreba omiljene kraljice, 19. rujna. One su odgođene za neki drugi datum ili otkazane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:00