PRERANI ODLAZAK

SJEĆANJE NA TOŠU: PJEVAČ ANĐEOSKOG GLASA NAPUSTIO NAS JE PRIJE TOČNO DEVET GODINA Kako je skromni mladić iz Makedonije osvojio cijeli Balkan

 Tea Cimaš / CROPIX

Mladi pjevač Toše Proeski, ili makedonski slavuj kako su mu tepali, poginuo je prije devet godina na današnji dan na autocesti blizu Nove Gradiške. Kolege još uvijek pričaju o njegovim nevjerojatnim vokalnim sposobnostima, prijatelji ga se još uvijek sjećaju kao dragog i skromnog mladića, a obožavatelji i dalje ne mogu prežaliti odlazak omiljene zvijezde.

Proeski je tog kobnog jutra, 16. listopada 2007., putovao u Zagreb na snimanje dva spota. Poznati glazbenik sa svojom menadžericom Ljiljanom Petrović (49) i vozačem Georgijem Georgijevskim (32) krenuo je u noći iz Skoplja za Zagreb. Vozeći autocestom Georgijevski je kod Nove Gradiške, zbog nepridržavanja razmaka, u 6.20 sati ujutro prednjim desnim dijelom osobnog automobila VW Touareg udario u zadnji lijevi dio automobila kojim je upravljao Beograđanin Slaviša Kuzmanović.

Skopje, 161007.
Smrtno je stradao makedonski pjevac Tose Proeski. 
Brojni obozavatelji Proeskog pale svijece.
Snimljeno na centralnom trgu u Skopju.
Foto: Boris Grdanovski / redakcija Vesti
Boris Grdanovski / CROPIX/redakcija Vesti

Od siline udarca automobil, u kojem se na mjestu suvozača nalazio Toše Proeski, zaokrenuo se i udario u zaštitnu ogradu. Poginulog pjevača, koji nije napunio niti 27 godina, iz automobila su izvukli tek uz pomoć vatrogasaca.

Na toj istoj autocesti šest godina kasnije poginula je hrvatska glumica Dolores Lambaša, a godinu poslije bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović na A3 je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula žena.

Proeski je samo nekoliko sati prije smrti gostovao u makedonskoj TV emisiji 'Vrteleška'. Inače veseo i pozitivan, Toše je tijekom razgovora bio vidljivo neraspoložen, umoran i ispričao je kako se teško nosi sa slavom. ‘Ne mogu se maknuti. Mašinerija me stavila, kako kažu, u bubanj i gotovo. Nema povratka. Tražim oporavak od svakodnevnih intervjua, šminkanja, skidanja šminke, pakiranja. Putovanja u Zagreb, pa natrag, putovanje u Australiju... Svega mi je do ovdje', pokazao je Toše rukom preko glave.

U tom je posljednjem intervjuu priznao da se boji da ga djevojke vole samo zbog slave, da najviše uživa u druženju sa starim prijateljima u svom Kruševu, da mu fali usporeni stil života i još koješta. 'Želim u šetnju, u kupovinu, navečer u kafić, ali ne mogu... Prije desetak dana šetao sam ispred izloga i shvatio da više od šest-sedam godina nisam izašao, prošetao gradom i rekao: 'Ovo mi se sviđa. Ući ću i kupiti.' Misliš da ne želim? Želim kao svi normalni ljudi', rekao je tužno voditeljici.

hvar 090607
11 radijski festival u hvaru
tose proeski
foto jadran babic / cropix
Jadran Babić / CROPIX

Toše je rođen 15. siječnja 1981. u makedonskom Prilepu. Glazbom se bavio od malena, završio je glazbenu srednju školu, a od diplome na Muzičkoj akademiji u Skoplju dijelila su ga dva ispita. Karijeru je započeo kao 15-godišnjak na festivalu Makfest, a godinu dana kasnije započinje glazbenu suradnju s Grigorom Koprevom. U uspješnoj 1999. godini izdao je prvi album, 'Negdje u noći', i održao svoj prvi samostalni koncert.

Pula, 170704
Najbolje od nas: Tose Proeski i Tony Cetinski
foto: jasna buic
-nedjeljni-
Jasna Buić / CROPIX
Toše Proeski i Tony Cetinski

Godine 2002. krenuo je na turneje izvan Makedonije, a regiju je osvojio vrlo brzo. Glazbeni kritičari su ga nazivali pjevačem anđeoskog glasa, no slavu nije stekao samo iznimnim glasovnim mogućnostima. Osvojio je humanitarnu nagradu Majke Tereze za brojne nastupe u humanitarne svrhe, bio je UNICEF-ov veleposlanik dobre volje, a njegova pjesma "This world" iz 2004. Postala je UNICEF-ova himna.

Iza njega su ostali brojni hitovi, dueti s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonyjem Cetinskim i Antonijom Šolom koja je za njega napisala jedan od njegovih poznatijih hitova ‘Srce nije kamen’. To je bila najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:37